Vilkår ved ansettelse som postdoktor
Postdoktor er en åremålsstilling som skal rekruttere til videre karriere innen akademia. Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat regulerer vilkår for ansettelse som postdoktor:
§ 1-2. Postdoktor
(1) Ansettelse i stilling som postdoktor har som hovedmål å kvalifisere for arbeid i vitenskapelige toppstillinger. Det kreves oppnådd doktorgrad for ansettelse.
(2) Bruk av stilling som postdoktor er begrenset til institusjoner som har rett til å tildele doktorgrad.
(3) Ved søknad om ansettelse i postdoktorstilling skal søkeren legge fram forslag til prosjekt for kvalifiseringsarbeidet. Forslaget skal også inneholde framdriftsplan. Det forutsettes at søkeren vil kunne gjennomføre prosjektet i løpet av ansettelsesperioden.
(4) Åremålsperioden skal være fra to til fire år. Ved ansettelse utover to år avgjør arbeidsgiver om den ansatte skal pålegges pliktarbeid i form av undervisningsarbeid og tilsvarende arbeid, og omfanget av eventuelt pliktarbeid.
(5) Det skal utarbeides plan for gjennomføring av prosjektet som ligger til grunn for ansettelse i postdoktorstilling. Planen skal inngå som del av eller vedlegg til arbeidskontrakt for åremålsansettelsen og skal omfatte prosjektbeskrivelse og framdriftsplan.
(6) Omfanget av eventuelt pliktarbeid må fastsettes i planen.
(7) Planen må inneholde opplysning om hvem som skal ha plikt til å følge opp den ansatte med faglig rådgivning. Både den som har ansvar for faglig rådgivning, og den ansatte har plikt til å melde fra til arbeidsgiver om manglende gjennomføring av planen.
(8) Ved ansettelse på innstegsvilkår gjelder ikke tredje til syvende ledd.
Utviklingsplan
Forskningsrådet krever at det skal leveres en utviklingsplan ved tilsetting i postdoktorstilling med midler fra Forskningsrådet. Utviklingsavtalen skal foreligge innen tre måneder etter tilsetting.
Ved ansettelse i postdoktorstilling med finansiering fra andre kilder (KD rekrutteringsstilling, EU, annet) bør tilsvarende utviklingsavtale inngås.
Regler og retningslinjer
Innstegsstillinger
- Ansettelse i stilling på innstegsvilkår ved NMBU (gjeldende fra 22.04.2016)
- Nasjonal forskrift om ansettelse på innstegsvilkår (godkjent 2015)
Postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat
- Nasjonal forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat (sist endret 2020)
Førsteamanuensis og professor
- Retningslinjer for ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger ved NMBU (gjeldende fra 04.11.2019)
- Veileder for søkere og sakkyndig komite - professor ved NMBU inkl. mal for utdanningsfaglig kompetanse/ pedagogisk mappe (gjeldende fra 04.11.2019)
- Veileder for søkere og sakkyndig komite - førsteamanuensis ved NMBU inkl. mal for utdanningsfaglig kompetanse/ pedagogisk mappe (gjeldende fra 04.11.2019)
- Nasjonal forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger (sist endret 2018)
- Nasjonal samordning av prosessene for professoropprykk innen MNT-fag (godkjent 2016, sist endret 2020)
Kurs og kompetanseutvikling
KURS: Ledelse av forskningsprosjekter
Grunnleggende innføring i prosjektledelse med vekt på forskningsprosjektets egenart. Det gis nå tre-dagers kurs for postdoktorer og yngre forskere i november 2020. Kurset inkluderer også opplæring i hvordan du skal håndtere forskningsdata som genereres i prosjektet og utarbeidelse av datahåndteringsplaner (DMP). Les mer her.
KURS: Veiledning av master- og doktorgradstudenter (PPVE400)
Fakultet for realfag og teknologi, Seksjon for Læring og Lærerutdanning gjennomfører årlig kurs for vitenskapelig ansatte i Veiledning av master- og doktorgradstudenter (PPVE400). Kurset er også åpent for ph.d.-kandidater og postdoktorer som har veiledningsansvar. Neste kurs har oppstart i feburar 2021. Ler mer her.
AKTIVITET: Talentutvikling ved NMBU
NMBU satser på unge talenter som både har potensial, vilje og ønske å utvikle seg som forskere, veiledere og innovatører gjennom NMBUs Talentutviklingsprogram 2.0 - "Forskertalenter for bærekraft". Les mer her.