Fiskeolje som utgangspunkt for nye, nyttige produkter

I naturen fins stoffer med biologisk og mulig medisinsk virkning, men i så små mengder at de er vanskelig å forske på. Gjennom et doktorgradsarbeid er to slike naturlige forbindelser laget syntetisk slik at de nå er tilgjengelige for biologiske studier.

Fiskeolje som utgangspunkt for nye, nyttige produkter

Liudmila Fillipova disputerer 24. september 2015 for graden ph.d. ved NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet med avhandlingen «The first stereoselective syntheses of (all-Z)-hentriaconta-3,6,9,12,15,19,22,25,28-nonaene and obscuraminol A, two polyunsaturated natural products».

Alle nordmenn vet at det er sunt å spise fet fisk. I lange tider har det vært vanlig å bruke fiskeolje i kostholdet for å holde seg frisk, oftest i form av tran. I nyere tid har man funnet ut at det er omega-3 fettsyrer som er viktige for den helsebringende effekten av fet fisk. Omega-3-fettsyrene er umettede, og både fet fisk og tran inneholder mye umettede fettsyrer.

Mange har forsket på helseeffektene av slike fettsyrer, og for noen år siden fikk et norsk firma, Pronova BioPharma i Sandefjord, godkjent en blanding av renfremstilte omega-3 fettsyrer som medisin mot hjerte/kar sykdommer (Omacor®).

Pronova BiopPharma har donert slike rene fettsyrer til Liudmila Filippovas doktorgradsarbeid. Hun har brukt disse fettsyrene som utgangspunkt for å lage andre bioaktive molekyler som finnes i naturen, men i så små mengder at de ikke kan brukes i studier. Syntetisk fremstilling av disse forbindelsene gjør dem tilgjengelig for mer inngående undersøkelser.

Med utgangspunkt i de nevnte rene fettsyrene har Filippova klart å fremstille to naturprodukter på kontrollert måte, et flerumettet langkjedet hydrokarbon og en flerumettet aminoalkohol. Syntesen av disse naturproduktene har gjort det mulig å bevise molekylenes kjemiske struktur, og i tillegg er de nå tilgjengelig for studier av biologisk og mulig medisinsk virkning.

Published 31. oktober 2016 - 17:59 - Updated 23. mai 2017 - 19:19