Jenter & teknologi
-dagen 15. februar 2023

Påmeldingen for J&T 2023 har åpnet!

Viktig informasjon. Jenter og teknologi er nå fullbooket. (01.02.2023)

Jenter og teknologi-dagen er et initiativ fra NHO og blir arrangert av NMBU og Fakultet for realfag og teknologi, Fakultet for biovitenskap og Fakultet for Kjemi, bioteknologi og matvitenskap.

På Samfunnet i Ås vil vi samles for å se på mulighetene du får med en utdanning og karriere innen realfag og teknologi. I år vil NMBU ha to puljer, en for elever i ungdomsskolen, og en pulje for elever på videregående skole.

Tidsmessig betyr dette at pulje 1 for ungdomsskolen har oppstart kl 09:00 og avslutter kl 13:10. Pulje 2 for VGS har oppstart 10:30 og avslutter kl.14:50.

26.01.23 Arrangementet er nå fullbooket for 8. og 9. klasse, men vi har åpnet for at elever i 10. klasse kan melde seg på pulje 2. med oppstart kl. 10:30.

Inspirasjonsdagen er gratis, og alle deltagere får lunsj. Man kan melde på enkeltpersoner eller grupper. Vi tilbyr refusjon av kollektivreisekostnader til deltagere utenfor Ås kommune (må oppgis ved påmelding).

Dagen blir ledet av NMBU-alumn og havteknolog Christine Spiten.

Program for dagen, 15. februar 2023

(endringer kan forekomme)

  • Inspirasjonsforedrag av Christine Spiten
  • Kahoot med premier
  • Studentpanel med jenter som studerer tekniske fag ved NMBU – still spørsmål!
  • Inspirasjonsforedrag fra NMBU til egen StartUp
  • Spennende 90 minutters aktiviteter med pedagoger fra Vitenparken.
    Du kan velge mellom tre aktiviteter:
    • 1. CRISPR – bioteknologi
    • 2. Grønn koding
    • 3. Innovasjonsutfordring

Mer om aktivitetene med Vitenparkens pedagoger finner du under videoen.

Aktiviteter ledet av Vitenparkens pedagoger:

1. CRISPR og bioteknologi

Å endre det genetiske materialet til organismer vi omgås, har mennesker gjort helt siden vi var jegere og sankere. Men først i senere tid har de virkelig revolusjonerende vitenskapelige fremskrittene skjedd. Innen dagens bioteknologi er CRISPR det nye hotte. Det sies å være det største gjennombruddet siden DNA ble oppdaget. Men hva er det egentlig, og hvorfor er det så revolusjonerende i forhold til tidligere genmanipulering?

Her får dere innsikt i hvordan genteknologi med CRISPR Cas9 kan være en del av løsningen på sultkatastrofen. Dere får lære hvordan CRISPR Cas9 fungerer på mikronivå, samtidig som dere må heve blikket i en engasjerende diskusjonsoppgave om muligheter og utfordringer. Dere vil jobbe praktisk i grupper med Vitenparkens egne DNA-brikker for å løse FNs bærekraftmål nummer 2 – å utrydde sult.

2. Grønn koding med bbc micro:bit

Programmering finnes overalt rundt oss. I bilene våre, mobiltelefonene våre, og til og med i enkelte klesplagg finner vi høyteknologisk utstyr som har blitt programmert.

Men hvordan kan vi bruke programmering i matproduksjonen vår, og hvordan ser fremtidens landbruk ut?

I denne aktiviteten skal vi lære mer om programmering med bbc micro:bit. Vi skal se på muligheter og tenke oss kreative løsninger hvor programmering, teknologi og plantenes grønne verden møtes. Vi skal utforske grønn koding!

3. Innovasjonsutfordring

Verden står ovenfor en rekke utfordringer. For å løse flere av disse trenger vi kunnskap, innovativ teknologi og ikke minst en stor dose kreativitet.

Bli med på en leken og kreativ innovasjonsprosess hvor vi bruker teknologi og hobby-utstyr for å løse de store verdensutfordringene.

Her skal dere jobbe i grupper. Dere må bruke flere av ferdighetene som kalles «århundrets ferdigheter», som for eksempel evne til å samarbeide og kommunisere og finne ut hvordan dere skal bruke ny informasjon. Sammen skal vi utvikle spenstige prototyper som kan bidra til fremtidige grønne løsninger.

Påmelding

Velkommen til en spennende inspirasjonsdag på NMBU 15. februar 2023.
Meld på enkeltpersoner eller grupper her:

Viktig informasjon. Jenter og teknologi er nå fullbooket. (01.02.2023)

Merk at det er begrenset med plasser, og at Jenter&Teknologi 2022 ble full før påmeldingsfristen.

26.01.23 Arrangementet er nå fullbooket for 8. og 9. klasse, men har åpent for elever i 10. klasse på pulje 2. med oppstart kl. 10:30.

Ved for lav påmelding vil vi kun ha en samlet pulje. Dersom en pulje er full og den andre har stor kapasitet vil vi tilby plass på den andre puljen. Dersom slike endringer blir aktuelt, vil vi ta direktekontakt med den/de det gjelder i god tid før arrangementet.

Litt om konferansier og foredragsholder Christine Spiten.

Christine har vokst opp med havet som lekeplass, før hun ble konkurranseseiler og havteknolog ved hjelp av studier ved NMBU. I 2015 startet hun Blueye Robotics, selskapet bak undervannsdronen som lar oss utforske havet ned til 305m dyp fra egen smarttelefon. Som senior- rådgiver i Verdens naturfond (WWF) bekjempet hun plast i havet og utviklet løsninger for plastmarte samfunn. Som Co-captain i EntrepreneurShipOne utforsker hun det grønne skiftet i den blå økonomien gjennom innovasjon og investeringer i bærekraftig havteknologi. Nylig tok skiftet hun fra «founding til funding» da hun gikk inn i finansbransjen og investment banking hos Fearnley Securities! Christine har blitt kåret av Forbes Magazine til ’30 under 30 most important Tech Founders’ og ‘World’s Top 50 Women in Tech 2018’, ‘Norway’s 50 most important female tech founders’ 2017 + 2018, og ‘Top 10 Norwegian Female Tech-Entrepreneurs 2018’. I 2019 gikk Christine helt til topps og ble «Årets Ledestjerne» i DN sin «30 under 30»-kåring.