(FULLT) NMBU og Fakultet for realfag og teknologi inviterer til inspirasjonsdagen Jenter og teknologi torsdag 31. mars

Arrangementet er fullt.

Jenter og teknologi-dagen er et initiativ fra NHO og blir arrangert av NMBU og Fakultet for realfag og teknologi. På Vitenparken i Ås vil vi inspirere jenter i 10. klasse og videregående skole til å velge utdanning i realfag og teknologi. Arrangementet starter klokken 09:00 og varer til 13:30. Det er gratis, og vi serverer lunsj til alle deltagerne.

Program for dagen

- Inspirasjonsforedrag av Martine Østlie fra Nasjonalt senter for realfagsrekruttering
Kahoot med premier
- Studentpanel med jenter som studerer tekniske fag ved NMBU – still spørsmål!
Inspirasjonsforedrag – Veien fra Eik lab på NMBU til egen bedrift av Ulrikke Lien fra Sensorita
- Lunsj i Vitenparken
- Spennende aktiviteter med pedagoger fra Vitenparken. Du kan velge mellom tre aktiviteter:
1. CRISPR – bioteknologi
2. Grønn koding
3. Innovasjonsutfordring

Aktiviteter ledet av Vitenparkens pedagoger:

1. CRISPR og bioteknologi

Å endre det genetiske materialet til organismer vi omgås, har mennesker gjort helt siden vi var jegere og sankere. Men først i senere tid har de virkelig revolusjonerende vitenskapelige fremskrittene skjedd. Innen dagens bioteknologi er CRISPR det nye hotte. Det sies å være det største gjennombruddet siden DNA ble oppdaget. Men hva er det egentlig, og hvorfor er det så revolusjonerende i forhold til tidligere genmanipulering?

Her får dere innsikt i hvordan genteknologi med CRISPR Cas9 kan være en del av løsningen på sultkatastrofen. Dere får lære hvordan CRISPR Cas9 fungerer på mikronivå, samtidig som dere må heve blikket i en engasjerende diskusjonsoppgave om muligheter og utfordringer. Dere vil jobbe praktisk i grupper med Vitenparkens egne DNA-brikker for å løse FNs bærekraftmål nummer 2 – å utrydde sult.

2. Grønn koding med bbc micro:bit

Programmering finnes overalt rundt oss. I bilene våre, mobiltelefonene våre, og til og med i enkelte klesplagg finner vi høyteknologisk utstyr som har blitt programmert.

Men hvordan kan vi bruke programmering i matproduksjonen vår, og hvordan ser fremtidens landbruk ut?


I denne aktiviteten skal vi lære mer om programmering med bbc micro:bit. Vi skal se på muligheter og tenke oss kreative løsninger hvor programmering, teknologi og plantenes grønne verden møtes. Vi skal utforske grønn koding!

3. Innovasjonsutfordring

Verden står ovenfor en rekke utfordringer. For å løse flere av disse trenger vi kunnskap, innovativ teknologi og ikke minst en stor dose kreativitet.

Bli med på en leken og kreativ innovasjonsprosess hvor vi bruker teknologi og hobby-utstyr for å løse de store verdensutfordringene.

Her skal dere jobbe i grupper. Dere må bruke flere av ferdighetene som kalles «århundrets ferdigheter», som for eksempel evne til å samarbeide og kommunisere og finne ut hvordan dere skal bruke ny informasjon. Sammen skal vi utvikle spenstige prototyper som kan bidra til fremtidige grønne løsninger.

Velkommen til en spennende inspirasjonsdag på NMBU!