Årets dyrehelt jobber som terapihund

Av Kristine Løwe

Hunden Joppe hjelper pasienter med tannlegeskrekk. Terapihunder kan gjøre en svært viktig jobb, forteller NMBU-forsker.

Agria Forsikring har kåret hunden Joppe til Norges dyrehelt. Joppe jobber som terapihund på Bjørkelangen tannlegehelsesenter hvor han hjelper pasienter med tannlegeskrekk.

NMBU er det eneste stedet i Norge hvor man kan få formell kompetanse innen bruk av dyr til terapi eller andre helsefremmende aktiviteter for mennesket, såkalt dyreassistert terapi.

Derfor ble Christine Olsen, stipendiat i Folkehelsevitenskap ved NMBU og medeier i AntrozoologiSenteret som har utviklet og avholder kurs i dyreassistert terapi sammen med NMBU, invitert inn i studio da TV2 God Morgen Norge nylig hadde et innslag om Joppe. Bruk av hunder i terapi er nemlig Olsens forskningsfelt.

Kontakt med hund kan bli en del av et behandlingsopplegg eller rehabilitering for en pasient. Dyr blir også brukt til å forebygge ulike helseproblemer og som pedagogisk verktøy.

Det er etterhvert god dokumentasjon på den positive helseeffekten av dyr-menneske interaksjoner.

- Vi ser gode resultater ved bruk av terapihund f.eks. på aldershjem. Pasientene demonstrerer høyere engasjement, de smiler mer, snakker mer - og når vi måler depresjonsnivået med psykomotoriske målemetoder ser vi det går ned, fortalte Olsen.

Hun sier dyr kan brukes som et supplement til vanlig behandling i situasjoner hvor mennesker har det ubehagelig og bidra til å få mennesker til å føle seg bedre, eksempelvis i fysioterapi, skolevesen, sykehus og eldreomsorg.

Les mer hos TV2 og se hele innslaget på God Morgen Norge her.

Hunder kan brukes som terapihund i behandling av mennesker. Årets dyrehelt, Joppe, hjelper pasienter med tannlegeskrekk.
Hunder kan brukes som terapihund i behandling av mennesker. Årets dyrehelt, Joppe, hjelper pasienter med tannlegeskrekk. Foto: Faksmile

Publisert - Oppdatert

Del på