Klekking

Utruging av kylling fra butikkinnkjøpte egg

I forbindelse med TV2 sitt «påskestunt» med utruging av kylling fra butikkinnkjøpte egg benyttet Randi Oppermann Moe, professor i dyrevelferd ved Institutt for produksjonsdyrmedisin, anledningen til kunnskapsformidling om høners biologi i TV2-programmene Go’morgen Norge og Matkontrollen.

Bildet viser sentrale personer i den nye samarbeidet mellom Politihøgskolen og NMBU. Fra venstre Karianne Muri, Marit Nesje, Randi Oppermann Moe (alle Forskergruppe Dyrevelferd ved NMBU Veterinærhøgskolen), Ellen Hestenes (Mattilsynet), og Henny Irene Bech (Politihøgskolen).

NMBU underviser politiet i dyrevelferd

NMBU samarbeider med Politihøgskolen om undervisning i dyrevelferd i etterutdanningen i politiet.

NRF ku på beite

Melkekyr med diende kalver

På gårder med melkeproduksjon blir de aller fleste kalver skilt fra kua rett etter fødselen. Med økt fokus på dyrevelferd følger ønske om driftsopplegg der kalven får være sammen med mora, samtidig som kua melkes på vanlig måte. En doktoravhandling diskuterer utfordringene ved slike opplegg og foreslår praktiske løsninger.

Camilla Kielland, veterinær og forsker ved NMBU og jobber med dyrevelferd og sykdomsforebygging.

Mer stell av nyfødte griser kan øke overlevelsessjansen

Små, nyfødte griser må jobbe hardt for å overleve. I en kronikk i Aftenposten Viten beskriver NMBU-forsker ny forskning på hva som kan øke smågrisenes sjanse for å overleve.

Norsk melkegeit er unik ved at den har en mutasjon som gjør den resistent mot prionsykdom.

Prionproteinet kan beskytte ved betennelser

Doktorgradsarbeidet til Øyvind Salvesen viser at prionproteinet beskytter vev ved betennelsestilstander. Kunnskap om prionproteinet er viktig for å kunne bekjempe sykdommer som for eksempel skrantesyke (CWD).

Det er behov for å å gjøre situasjonen for kyllinger som skal til slakteriet, bedre, både på gården og under transporten, viser ny doktorgrad ved NMBU Veterinærhøgskolen.

Velferdsutfordringer for slaktekylling

Det er rom for bedring av velferden for kyllinger på slutten av livet, viser doktorgrad av Käthe Kittelsen ved NMBU Veterinærhøgskolen.

griser

Kartlegger grisens følelsesliv

Hva sier grisens grynt, snøft og hyl om dyrets følelsesliv? Det skal det europeiske forskningsprosjektet Soundwel finne ut mer om. Prosjektet er ett av tre NMBU-prosjekter innen dyrehelse og dyrevelferd som finansieres av EU.

Fernanda Machado Tahamtani

Oppvekstmiljøets betydning for høners tilpasningsevne

Høner som oppdrettes i et komplekst miljø, blir mer robuste og bedre skikket til å takle miljøforandringer på kort sikt. Oppdrettsmiljøet har dermed betydning både for dyrevelferden og hønenes evne til å tilpsse seg ulike oppstallingsmiljøer som voksne.

Solveig Sølverød Mo

Antibiotikaresistente E. coli-bakterier i kyllingproduksjonen

Forskning på cefalosporin-resistente E. coli i norsk slaktekyllingproduksjonen og risikofaktorer som påvirker forekomst av slike bakterier hos slaktekyllinger, kan bidra til å få på plass forebyggende tiltak mot disse bakteriene.

Forsker grand prix er forskningsformidlingens grand prix.

Møt NMBUs to kandidater til årets Forsker Grand Prix

Begge NMBUs campuser er representert i årets Forsker Grand Prix. Fra NMBU deltar to unge forskere fra så forskjellige fagmiljøer som veterinær og lanskapsplanlegging.

Bioøkonomi

Det grønne skiftet og NMBU

I en artikkelserie hver mandag hos forskning.no og i Nationen forteller NMBU-forskere hvordan bioøkonomi former deres forskerhverdag.

Interreg-finansiert forskningsprosjekt skal se forske mer på behandling og vaksiner mot flåttborne sykdommer. Flåtten regnes som den verste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa.

72 millioner til flåttforskning

Forskningsprosjektet skal blant annet utvikle nye vaksiner og bedre behandling.

Torsk

Skal forske på hvordan forurensning påvirker torsk

NMBU skal lede analysedelen i nytt prestisjeprosjekt innen miljøforskning på torsk.

Pressemelding fra Institutt for produksjonsdyrmedisin i forbindelse med henvendelse om funn av sel til ambulatorisk vakt lørdag 3. oktober.

Angående sel som ble avlivet på Tjuvholmen