Møte for bedre helse og velferd for fisk i resirkuleringsanlegg

Oppdrettsbransjen møttes på NMBU Veterinærhøgskolen for å dele kunnskap om helsen og velferden for fisk i resirkuleringsanlegg. – Jo mer og jo tidligere vi lærer av hverandre, jo bedre er det både for fisken og for oppdretterne, sier Paul Midtlyng ved NMBU Veterinærhøgskolen.

Norsk melkegeit resistente mot skrapesyke – kan øke kunnskapen om prionproteinet

Doktorgradsarbeidet til Malin Rokseth Reiten gir mer kunnskap om hvordan prionproteinet fungerer, noe som er viktig for å forstå prionsykdommer som for eksempel skrantesyke.

Fant nye smittestoffer i storfe i Tanzania

Coletha Mtenga Mathews doktorgradsarbeid gir ny kunnskap om smittestoffer hos storfe som er svært viktig for helsen til både dyr og mennesker. Flere av smittestoffene hun fant var ikke påvist i storfe i verken Tanzania eller Afrika tidligere.

Variert miljø gir mindre frykt hos verpehøns

Margrethe Brantsæters doktorgradsarbeid viser at verpehøner blir mindre redde når de blir utsatt for mer varierte omgivelser.

Miljøskader går i arv

Doktorgraden til Jorke Kamstra viser at når sebrafisk blir utsatt for miljøpåvirkninger som endrer genuttrykket, kan endringene gå i arv i flere generasjoner.

Beskytter hjernen ved skrapesyke

Clara M. Osnes Jalland viser i sitt doktorgradsarbeid at enzymer som reparerer skadet DNA, bidrar til å beskytte nervecellene ved sykdom som for eksempel skrapesyke og kugalskap.

Kartlegger grisens følelsesliv

Hva sier grisens grynt, snøft og hyl om dyrets følelsesliv? Det skal det europeiske forskningsprosjektet Soundwel finne ut mer om. Prosjektet er ett av tre NMBU-prosjekter innen dyrehelse og dyrevelferd som finansieres av EU.

Myter om mat fra havet

Sjømat og fiske hører sommeren til. Men hvordan kan du vite at rekene er ferske og blåskjellene er friske? Og kan all fisk spises om sommeren?

PD-virus kan variere arvestoffet sitt i laks ved rekombinering

Viruset som er årsak til pancreas disease (PD) hos laks varierer sammensetningen av arvestoffet sitt under infeksjonen. Dette danner store mengder defekt arvestoff, men kan også resultere i at nye og kanskje mer aggressive virusvarianter oppstår. Dette er viktig kunnskap for optimal diagnostikk og ved utvikling av nye vaksiner.

Mikrobiota og antinæringsstoffer har innvirkning på laksens tarmhelse

En doktoravhandling om laksetarmens reaksjon på soyasaponiner i fôret, pluss en detaljert beskrivelse av tarmens mikrobiota, bidrar med nødvendig basalkunnskap for å forstå hvilken betydning fôrsammensetning og mikrobiota i tarmen har for fiskens helse.

Pengedryss over forskertalenter og nye NMBU-prosjekter

NMBUs forskere hevder seg enda bedre i år enn i fjor i årets tildeling av Fri prosjektstøtte.

Professor kritisk til oppdrettsnæringen

NMBU-professor Trygve Poppe mener deler av oppdrettsnæringen retter for mye negativ energi mot forskere og forvaltning.

Til fornyet kamp mot hjernesykdom

NMBU deltar i viktig nytt forskningsprosjekt hvor mange fagdisipliner vil jobbe tett sammen for å besvare spørsmål om hjernen og sykdom.

Nytt forskningsprosjekt vil bidra til mer bærekraftig oppdrettsnæring

NMBU-ledet prosjekt får millionstøtte til lakseforskning som skal bidra til det grønne skiftet.

Priser til dyktige forelesere

To av NMBUs beste forelesere fikk i dag 25 000 kroner hver for sin innsats.

Kan hjelpe oppdrettsindustrien forebygge sykdom

En enkelt aminosyre avgjør hvor farlig et VHS-virus er for fiskebestanden. Det viser doktorgradsarbeidet til Sung-Hyun Kim ved NMBU.

Millionstipend til NMBU-forskning på ville fiskestammer

NMBU-forskere har fått EU-støtte til 15 nye Phd-stipender som skal brukes til å forbedre ville fiskestammer.

Hardt ut mot oppdrettsnæringen

Professor Trygve Poppe ved NMBU tar et oppgjør med måten norsk oppdrett drives på.

NMBU-forskere med forskningsgjennombrudd på fiskevirus

For første gang har forskere påvist at en enkelt aminosyremutasjon i VHS-virusets L-protein har betydning for graden av sykdomsfremkallende evne hos virus.