Aktuelt

griser

Kartlegger grisens følelsesliv

Hva sier grisens grynt, snøft og hyl om dyrets følelsesliv? Det skal det europeiske forskningsprosjektet Soundwel finne ut mer om. Prosjektet er ett av tre NMBU-prosjekter innen dyrehelse og dyrevelferd som finansieres av EU.

Sjømat hører sommeren til. Men kjenner til til mytene om sjømat?

Myter om mat fra havet

Sjømat og fiske hører sommeren til. Men hvordan kan du vite at rekene er ferske og blåskjellene er friske? Og kan all fisk spises om sommeren?

Elin Petterson

PD-virus kan variere arvestoffet sitt i laks ved rekombinering

Viruset som er årsak til pancreas disease (PD) hos laks varierer sammensetningen av arvestoffet sitt under infeksjonen. Dette danner store mengder defekt arvestoff, men kan også resultere i at nye og kanskje mer aggressive virusvarianter oppstår. Dette er viktig kunnskap for optimal diagnostikk og ved utvikling av nye vaksiner.

Karina Gajardo

Mikrobiota og antinæringsstoffer har innvirkning på laksens tarmhelse

En doktoravhandling om laksetarmens reaksjon på soyasaponiner i fôret, pluss en detaljert beskrivelse av tarmens mikrobiota, bidrar med nødvendig basalkunnskap for å forstå hvilken betydning fôrsammensetning og mikrobiota i tarmen har for fiskens helse.

Penger

Pengedryss over forskertalenter og nye NMBU-prosjekter

NMBUs forskere hevder seg enda bedre i år enn i fjor i årets tildeling av Fri prosjektstøtte.

Professor Trygve Poppe ved NMBU er kritisk til at oppdrettsnæringen har så negativt fokus på forskere og forvaltning .

Professor kritisk til oppdrettsnæringen

NMBU-professor Trygve Poppe mener deler av oppdrettsnæringen retter for mye negativ energi mot forskere og forvaltning. 

Hjernen

Til fornyet kamp mot hjernesykdom

NMBU deltar i viktig nytt forskningsprosjekt hvor mange fagdisipliner vil jobbe tett sammen for å besvare spørsmål om hjernen og sykdom.

Kineserne importerer norsk laks tross boikott.

Nytt forskningsprosjekt vil bidra til mer bærekraftig oppdrettsnæring

NMBU-ledet prosjekt får millionstøtte til lakseforskning som skal bidra til det grønne skiftet.

Aktuelt

Priser til dyktige forelesere

To av NMBUs beste forelesere fikk i dag 25 000 kroner hver for sin innsats.

Funnet som får stor betydning for fiskerinæringen: De svarte flekkene i fiskekjøttet skyldes virus.

Har løst gåten med mørke flekker i laksekjøtt

I mange år har mørke flekker i muskelfileten på oppdrettslaks vært et stort problem. Nå har forskere endelig funnet ut hva som forårsaker flekkene.

Oppdrettsanlegg

Kan hjelpe oppdrettsindustrien forebygge sykdom

En enkelt aminosyre avgjør hvor farlig et VHS-virus er for fiskebestanden. Det viser doktorgradsarbeidet til Sung-Hyun Kim ved NMBU.

Laks

Millionstipend til NMBU-forskning på ville fiskestammer

NMBU-forskere har fått EU-støtte til 15 nye Phd-stipender som skal brukes til å forbedre ville fiskestammer.

Professor Trygve Poppe ved NMBU er kritisk til at oppdrettsnæringen har så negativt fokus på forskere og forvaltning .

Hardt ut mot oppdrettsnæringen

Professor Trygve Poppe ved NMBU tar et oppgjør med måten norsk oppdrett drives på.

Norges veterinærhøgskole

NMBU-forskere med forskningsgjennombrudd på fiskevirus

For første gang har forskere påvist at en enkelt aminosyremutasjon i VHS-virusets L-protein har betydning for graden av sykdomsfremkallende evne hos virus.