Koker ned tre års forskning til fire minutter

Forsker Grand Prix er en konkurranse der Norges beste forskningsformidler skal kåres. Veterinærhøgskolens Hannah Harjen er en av ti doktorgradskandidater som deltar i den regionale finalen i Oslo 22. september. De har fire minutter på seg til å engasjerende fortelle om sitt forskningsprosjekt, og publikum skal være med å stemme fram vinneren.

– Det er nesten tre år med forskning og kunnskap som skal kokes ned til fire minutter. Og de fleste i salen kan jo ingenting om temaet fra før, så det gjør det ekstra krevende, sier Hannah Harjen.

Hjerteproblemer
Harjen har jobbet i klinikk i 12 år. Nå forsker hun på hva som skjer med hunder når de blir bitt av hoggorm. Under konkurransen har hun valgt å snakke om de hjerteskadene som kan oppstå.

– Selv om hunden virker frisk og rask etter et hoggormbitt, kan det være lurt å ta kontakt med en dyrlege. Hunden kan få problemer med hjertet selv om den virker å være i god form. Vi har sett at noen hunder får unormal hjerterytme etter et bitt, men vi har visst lite om hvor mange som får det, hvor lenge det varer og hvor farlig det er, og det er det jeg har ønsket å finne ut av, forteller hun.

Hannah Harjen deltar i Forsker Grand Prix på Latter Scene 22. september,
Yngve Vogt, UiO

Hele vitsen med forskning
Hun mener Forsker Grand Prix er et viktig tilbud til forskere.

– Jeg synes det er viktig at vi forskere er gode på formidling. Det er jo hele vitsen med forskning! Hvis man ikke snakker om og informerer folk om hva man har funnet; hva er da poenget?

Idéen om å melde seg på fikk hun da hun nettopp hadde startet som stipendiat og var publikummer på Forsker Grand Prix.

– Jeg tenkte at de var så flinke, og at det der kom jeg aldri til å greie. Men jeg satte meg som mål å melde meg på i løpet av stipendiatperioden. Jeg hadde egentlig ikke lyst og syntes tanken på det var ubehagelig og stressende, men nettopp derfor tenkte jeg at jeg måtte utfordre meg selv. Man lærer så mye av det, sier hun.

Hvem er målgruppen?
I forkant av selve konkurransen får deltakerne opplæring og coaching. De har både fellessamlinger og individuelle timer der de jobber med og får tilbakemeldinger på presentasjonene sine, både når det gjelder teksten og fremførelsen på scenen. Harjen sier at det viktigste hun har lært, er å huske på hvem som er målgruppen.

– En slik konkurranse er en viktig påminnelse om å tenke på hvem det er som skal dra nytte av forskningen vår. Denne gangen er det hundeeiere jeg vil nå. Det er ikke sikkert alle vet noe særlig om hjertesignaler og hva en unormal hjerterytme kan bety. Jeg vil at de skal skjønne at det er lurt å ta turen til dyrlegen hvis hunden har blitt bitt av hoggorm selv om den ser frisk ut, og da må jeg legge fram forskningen min på en måte som gjør at de forstår hva jeg snakker om.

Ulikt kunnskapsnivå
Hun forteller at deltakerne har blitt rådet til å se for seg at de snakker til et barn eller ei bestemor som ikke kan noe om tematikken.

– Når man kan mye om et tema er det så lett å glemme at andre ikke sitter på den samme kunnskapen, sier hun.

Deltakerne har derfor øvd seg på å snakke til folk med ulik bakgrunn og ulikt kunnskapsnivå.

– Mannen min er dyrlege, og han synes nok presentasjonen min er i enkleste laget, men jeg har også fortalt om prosjektet for venner som har stoppet meg og sagt at nå skjønner de ingen verdens ting. Det er veldig nyttig. Det er lurt å starte enkelt, og så heller bygge på litt etter hvert. Du kan ikke hoppe rett inn i det mest komplekse ved forskningen. Da detter folk av før du har kommet i gang, sier Harjen.

Hun oppfordrer andre stipendiater til å melde seg på konkurransen og kommer med et siste forskningsformidlingsråd til forskerkolleger.

– Fokuser på hovedbudskapet og hovedfunnet. Når man skriver artikler blir man opphengt i detaljene, men forsøk å tegne det store bildet. Og igjen; husk hvem du snakker til!

Den regionale Oslofinalen går av stabelen på Latter scene tirsdag 22. september klokka 18.00. Vinneren kåres av publikum og en jury med medlemmer fra akademia, scenekunst og media. De to beste kandidatene går videre til den nasjonale finalen i Trondheim 26. september.

Published 14. september 2020 - 10:21 - Updated 22. september 2020 - 13:22