Hjelp til å undersøke tarmfloraen til hunder

• Vi søker eiere som kan plukke opp bæsjen etter hunden sin og bidra til forskning samtidig.
    Shutterstock

Vi søker eiere som kan hjelpe oss med å samle inn avføringsprøver fra hundene sine. På den måten kan vi få mer kunnskap om hundens tarmflora, noe forskning har vist er svært viktig for helsen. Lyst til å bidra til viktig forskning? Prøvesett og instrukser hentes på Smådyrklinikken på Veterinærhøgskolen.

Hjelp til å undersøke tarmfloraen til hunder

Forskning har vist at mikrobene i tarmen (ofte kalt tarmfloraen) er svært viktige helsen. Det aller meste av denne forskningen har vært rettet mot mennesker, men tarmfloraen er trolig en like viktig faktor i hundens helse og velvære. Vi holder på å forberede et pilotstudium ved NMBU Veterinærhøgskolen og Universitetet i Oslo, hvor vi har til hensikt å kartlegge variasjon i tarmfloraen i et stort antall hunder. Dette studiet vil hjelpe oss å forstå de faktorene som er viktige for å forme hundens tarmflora, slik som rase, diett, alder, kjønn og bruk av pro/pre-biotika. Analysene vil baseres på DNA-sekvensering av bakterielle genetiske markører som finnes i avføring.

Hvis du ønsker å bidra til studiet har vi laget i stand ferdige pakker for prøvetaking. Disse kan hentes i resepsjonen hos Smådyrklinikken på Veterinærhøgskolen som ligger på Adamstuen. Alt du trenger å gjøre er å ta en prøve av din hunds avføring mens dere er på tur, fylle ut et lite spørreskjema og putte konvolutten i nærmeste postkasse. All informasjon står i pakken både på norsk og engelsk.

Har du spørsmål angående prosjektet ta gjerne kontakt med Pål Trosvik eller Kristin Herstad (veterinær).

Published 16. February 2018 - 13:33 - Updated 22. February 2018 - 12:43