Mandag 4. januar åpnet Dyresykehuset – Smådyr på Campus Ås. Oppstarten ble markert med en uhøytidelig samling for de ansatte på klinikkene, og den irske setter-valpen Balder (3 mnd.) fikk sin første helsekontroll i topp moderne omgivelser.
Norge har en av verdens friskeste kuraser og bønder som jobber døgnet rundt for å passe på dyrene sine. Samtidig har vi et samfunn som ønsker et økende fokus på dyrevelferd. Et nytt forskningsprosjekt ved NMBU Veterinærhøgskolen skal finne ut hvordan dyrevelferden i norske melkekubesetninger er. Forskerne har leid en bobil og er klar til å reise landet rundt for å besøke kyr og bønder i 150 fjøs. Målet er å bidra til å bedre dyrevelferden ytterligere.
Førsteamanuensis David Griffiths ved Veterinærhøgskolen har fått prisen «Semesterets beste underviser høsten 2020». Kåringen er gjort på grunnlag av nominasjoner fra studenter fra hele NMBU, og Griffiths fikk prisen for sitt arbeid i kurset VET304 «Anatomi og Fysiologi».
Professorene Yngvild Wasteson, ved Faggruppe for Mattrygghet, og Tor Einar Horsberg, ved Faggruppe for farmakologi, er prosjektledere for hvert sitt forskningsprosjekt som har fått bevilgning fra Forskningsrådet som Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv.
Svulsten i hjernen til Molly hadde vokst seg gjennom kraniet. For å redde henne, måtte kirurgene gjennomføre en komplisert operasjon som de aldri før hadde utført. Takket være tverrfaglig kompetanse fra nevrologer, radiologer, kirurger, anestesiologer og dyrepleiere, er Molly nå i god form og på bedringens vei.
En ny studie demonstrerer at rask og treffsikker diagnostikk for tarmparasitten Cryptosporidium er mulig ved enkel tilpasning av mikroskopi-metode som allerede er tilgjengelig på mange sykehus og helsesentre i lavinntektsland.
De fleste vet at mikroplast er skadelig for livet i havet. Men kan det også være slik at mikroplasten sprer og beskytter bakterier og virus slik at de smitter mennesker via mat og vann? Det forsøker forskere ved NMBU Veterinærhøgskolen å finne ut av.
Luftveislidelser eller dårlig prestasjoner på travbanen? Hesteklinikken tilbyr funksjonstest av travhester som underpresterer i løp og trening. Vi har også test for luftveislidelser. Siste mulighet før Dyresykehuset – hest åpner på Ås.
Ved å lage en kunstig fisketarm, håper forskere å kunne redusere antall dyreforsøk når de tester om framtidas laksefôr kan bestå av insekter, alger eller bakterier.
Stipendiat Hannah Harjen forsker på hoggormbitt hos hund. Nå deltar hun i Forsker Grand Prix og konkurrerer om å bli kåret til Norges beste forskningsformidler.
Dyresykehuset - smådyr har hatt noen forekomster av blodig diaré hos hund i høst, men ingenting tyder på at vi står overfor et lignende sykdomsutbrudd som i fjor høst.
Det er ikke bare dyrene som kommer til å bli godt ivaretatt når Veterinærhøgskolen flytter til Ås. Utenfor den nye Veterinærbygningen har studenter ved Landskapsarkitektur laget studenthager, blomstereng og solsikkeeng for insektene.
NMBU Veterinærhøgskolen har i over 20 år jobbet med å bedre folks helse i sentral-afrikanske land gjennom å styrke utdanning og forskning på sykdommer som smitter fra dyr til mennesker.
Har du en god penn og en god historie? Da vil vi gjerne at du skriver et essay om studentlivet på Adamstuen. Vinneren blir publisert i et magasin som skal feire tiden på Adamstuen fra 1935 til i dag.
Vi utlyser en skrivekonkurranse for alle som jobber eller studerer/har studert ved Norges Veterinærhøgskole/Veterinærhøgskolen NMBU. Vi ønsker essay med temaet «Gode historier fra Adamstuen». Vinneren blir publisert i et magasin som skal feire tiden på Adamstuen fra 1935 til i dag.
Kan veterinærmedisin og kunnskap om koronavirus hos storfe være nyttig i kampen mot den humane versjonen? Godt planlagte systematiske kontrollprogram gir god koronakontroll i dyrebesetninger, forteller professor i infeksjonsmedisin.
Ny forskning ved Veterinærhøgskolen, NMBU, viser at PMCV, viruset som forårsaker hjertesprekk hos laks, forandrer seg underveis i en infeksjon. Det er sannsynlig at en dominerende og aggressiv variant fører til utbrudd av sykdommen.
Antall søkere til veterinærstudiet har økt kraftig, mens antall søkere til dyrepleierstudiet har sunket. De første søkertallene fra Samordna opptak er klare.
Mattilsynet, Veterinærinstituttet, NMBU Veterinærhøgskolen og Den norske veterinærforening anbefaler per i dag ikke å teste kjæledyr for Sars-CoV-2. Rådet gis i samråd med Folkehelseinstituttet.
Rabies, Borreliose, Toksoplasmose, Ebola, Sovesyke, Pest og nå Korona. Alle disse er zoonoser - sykdommer som har begynt hos dyr og har smittet oss mennesker. Hvordan skjer det og hvordan kan vi forsvare oss? Nå gir NMBU deg åpen tilgang til videoundervisningen om dette emnet - se lenker i saken.
Villaks som blir utsatt for fysisk trening i klekkeriet, har en mer utviklet hjerne enn laks som ikke trener. Det kan hjelpe dem med å overleve i naturen. Denne kunnskapen kan også være viktig for oppdrettsnæringa og for forskning på sykdom hos mennesker.
Veterinærene Hannah Joan Jørgensen og Carlos das Neves ved Veterinærinstituttet har, i lys av koronavirus-pandemien, skrevet en artikkel om hvor viktig det er med samspill mellom humanmedisin og veterinærmedisin for å forhindre framtidige pandemier.
Dyresykehuset - smådyr holder åpent, men følger anbefalinger fra landets helsemyndigheter og deltar i dugnaden med å redusere smittepresset i samfunnet.
En ny doktorgradsavhandling ved Veterinærhøgskolen viser hvordan man effektivt kan måle antistoffer hos laks. Funnene kan føre til mindre tap av fisk, økt fiskevelferd og bidra til en mer bærekraftig laksenæring.
Politikere må stille strengere krav, forbrukere ta andre valg. Men, ja: Vi kan snu utviklingen mot en ubeboelig planet - og det er mange, og kanskje uventede, løsninger som kan hjelpe oss dit.
Forskere undersøker om den smittsomme skrantesyken kan spre seg til beitende sau i Nordfjella etter at sykdommen ble oppdaget hos rein i samme fjellområdet i 2016.
En ny studie viser at store hunder er mer utsatte for korsbåndskader enn katter og mindre hunder. For katter er kanskje ikke operasjon alltid det beste alternativet.
Ved NMBU er et forskerteam i gang med å studere melk fra norske kyr for å se om den skiller seg fra melk fra andre raser. Er det slik at den norske melka er unik, og hva skyldes det?
Nylig ble det klart at Blindeforbundets nye førerhundskole skal ligge på Norderås. Blindeforbundet har ønsket å legge førerhundskolen til Ås nettopp på grunn av nærheten til NMBU og Veterinærhøgskolen.
Phd-stipendiat Lina Ahlén og prosjektleder Terje Fjeldaas inviterer til midtveisevaluering og åpent seminar om digital dermaditt hos storfe, med flere forelesere, 14. november.
Ved Smådyrklinikken er man i gang med et stort forskningsprosjekt for å bedre kunnskapen om kaniners helse. Tidlig i prosjektet ser man allerede at mye av det man har trodd er riktig, kanskje ikke er riktig likevel.
Gjennom et et storstilt europeisk forskningsprosjekt der Veterinærhøgskolen NMBU er en av samarbeidspartnerne, skal det forskes på hvordan høners velferd kan forbedres. Da må man forstå hjernene deres.
De siste ukene har vist at hunders helse er viktig for veldig mange mennesker i Norge. Alle disse hundevennene må være klar over at forskning på hunders helse i Norge ikke har noen vesentlige finansieringskilder, skriver dekan Anne Storset.
I 2006 skrev to studenter ved Veterinærhøgskolen en bacheloroppgave om Providencia alcalifaciens, bakterien som nå er funnet i de obduserte hundene. Kanskje kan arbeidet den gang hjelpe oss nærmere et svar på hva som er årsaken til sykdommen.
NMBU Veterinærhøgskolen Smådyrklinikken har den siste tiden sett mange tilfeller av alvorlig, blodig oppkast og diaré hos hund; også med fatalt utfall.
Av årets 77 nye veterinærstudenter, er 16 menn. Det er svært gledelig og slett ikke hverdagskost. - En god kjønnsbalanse er viktig for studiemiljøet, mener både dekan Anne Storset og de to ferske veterinærstudentene Magnus Dypvik og Brage Bærheim.
NMBU og en rekke andre aktører med sterke fagmiljøer innen akvakultur deltar på AquaNor. Gjennom sju miniseminarer vil forskere og bedrifter presentere forskningsbasert kunnskap fra ulike miljøer og perspektiver.
Forskings- og høgare utdanningsminister Iselin Nybø (V) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) vitjar NMBU i Sandnes 29. juli 2019 blant anna for å gjera greie for avgjerda om å styrka det veterinære fagmiljøet.
Reinsdyret er det eneste hjortedyret der både hunnen og hannen utvikler gevir. Reinsdyr tåler vintermørke og midnattssol, og de lar seg temme i motsetning til andre hjortedyr.
Selv om du følger alle regler for vaksiner, er det ingen garanti for at hunden ikke blir smittet av sykdom eller får med seg resistente bakterier hjem fra ferien.
Klimaendringer gjør at flåtten kryper nordover og innover i landet, omfanget av flåttbårne sykdommer øker - og nye flåttarter med andre smittestoffer vil på sikt etablere seg i Norge.
Magnus Vikan Røsæg har i sitt doktorgradsarbeid sett på en subtype av viruset som gir Pankreassykdom hos atlantisk laks. Sykdommen gir redusert fiskevelferd og økte utgifter for oppdretter.
Antall søkere til Veterinærhøgskolen er gått litt ned fra fjoråret, men fremdeles er både veterinær- og dyrepleierstudiet populære studier med mange søkere.
NMBU Veterinærhøgskolen skal ansette ny førsteamanuensis i farmakologi. Tirsdag 23. april og mandag 29. april er studenter, ansatte og andre interesserte invitert til prøveforelesningene.
Amin Sayyari har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt effektene av at gris får i seg muggsoppgiften DON. Arbeidet gir i tillegg bedre forståelse om eksponering av muggsopp tidlig i livet hos både mennesker og dyr.
Elia Ciani har i sitt doktorgradsarbeid i EU-prosjektet IMPRESS bidratt med økt kunnskap om dverglaksens lure måte å reprodusere seg på mens den allerede er liten parr. Kunnskap om reproduksjon hos laks er viktig for å bevare truede fiskepopulasjoner i naturen, ikke minst i lys av klimaendringene.
Fra matsikkerhet til pandemier og antibiotikaresistens: Mange av de største globale utfordringene vi står overfor kan bare løses med tverrfaglig samarbeid på tvers av sektorene.
Oppdrettsnæringen går i en ny retning. Ved å produsere laks i farvann som er nærmere åpent hav og mer værutsatt, ser forskerne for seg at oppdrett vil bli mer bærekraftig.
Som et tiltak for å motvirke antibiotikaresistens har Mattilsynet tatt initiativ til et gratis kurs i riktig bruk av antibiotika for landets veterinærer. Kort tid etter lansering av nettkurset var mer enn 250 påmeldt. Det viser at veterinærene tar resistensutfordringen alvorlig.
Det store antallet løshunder i India kan utgjøre en betydelig helserisiko for mennesker. Forskere ved NMBU har sett nærmere på hvilken betydning hundebæsj har som smittekilde for mennesker.
Cesilie Granum Bjørklund doktorgradsarbeid viser at blandinger av miljøgifter ekstrahert fra rå fiskeolje og renset fiskeolje (tran) samt metabolitter av plantevernmiddelet DDT forstyrrer hormonproduksjonen i testikkelcellene hos gris.
Daan Mes har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt oppvekstmiljøene til laks fra klekkerier som blir satt ut i elvene. Resultatene fra arbeidet viser at miljøberikelser og svømmetrening kan øke overlevelse for laksen.
Fride Berg Standerholen har i denne doktorgraden har hatt som mål å gjøre en nærmere vurdering av flowcytometri som metode for å studere oksespermiers funksjonalitet sett i sammenheng med sædprosesseringsmetode og fertilitetsdata etter kunstig sædoverføring.
Oppdrettsbransjen møttes på NMBU Veterinærhøgskolen for å dele kunnskap om helsen og velferden for fisk i resirkuleringsanlegg. – Jo mer og jo tidligere vi lærer av hverandre, jo bedre er det både for fisken og for oppdretterne, sier Paul Midtlyng ved NMBU Veterinærhøgskolen.
Veterinærene Siv Hanche-Olsen og Karin Hultin Jäderlund ved NMBU Veterinærhøgskolen, har vunnet Årets hästforskningsprojekt 2018 for sin forskning på den alvorlige sykdommen AEP.
NMBU Veterinærhøgskolen, Dyrebeskyttelsen Norge og Norges kaninforening arrangerer temakveld om kaninvelferd torsdag 25. oktober for fagfolk innen veterinærmedisin og dyrepleie.
Mye utenlandsk honning inneholder aktiv smitte av åpen yngelråte. Ekspertene på Veterinærhøgskolen har testet fire-fem utenlandske honninger for bakteriesykdommen. To hadde med seg bakterier nok til at de kunne smittet norske bifolk med åpen yngelråte. Også flere andre biesykdommer kan smitte ved slik importert honning.
Den som går gjennom skogen må selv finne stien, heter det. Dette er den ukjente historien om de som torde å tenke nytt og ta avgjørelser. Derfor reddet de birøkt-Norge. Men det kostet nær 40 millioner kroner. Også de som forvalter skattepengene ble aktivt med på laget.
Ekaterina Christensens doktorgradsarbeid gir kunnskap om egenskaper ved vannrensende koagulenter som kan bidra til effektiv og bærekraftig vannbehandling.
Ane Oddens doktorgradsarbeid viser at koksidier hos lam kan være resistente mot det vanligste middelet, koksidiose kan gi diaré, dehydrering, redusert vekst og av og til død. Arbeidet presenterer også en ny metode for å evaluere behandlingseffekten.
Fredag 26. oktober inviterer Veterinærhøgskolen til avslutningsseminar for professor Georg Kapperud. Vi inviterer alle kollegaer med interesse for mattrygghet til å komme.
Han har jobbet ved NMBU i en mannsalder. Og han er godt likt av studentene. Nå er Nils Eivind Søli ved NMBU Veterinærhøgskolen kåret til beste foreleser for våren 2018. I tillegg får han 25 000 kroner fra NMBU-ledelsen.
NMBU Veterinærhøgskolen skal ansette ny medarbeider i infeksjonsbiologi. Mandag 13. august er studenter, ansatte og andre interesserte invitert til prøveforelesningene.
Over 90 prosent av alle som har kommet inn på veterinærstudiet i år har fått førstevalget sitt. Snittet for å komme inn er det høyeste ved NMBU. Veterinærhøgskolen gratulerer alle nye studenter i både veterinærmedisin og dyrepleie med studieplassen.
8. juni inviterte NMBU Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet til et dyrevelferdsseminar som bød på smakebiter fra forskningen i form av populærvitenskapelige korte presentasjoner, alt fra fiskens bevissthet til hesters valg av dekken.
Onsdag åpnet SEARCH ved NMBU Veterinærhøgskolen avdeling Sandnes. I det splitter nye biomedisinske forskningssenteret møtes humanmedisin og veterinærmedisin i et unikt samarbeid som øker sjansen for å redde menneskeliv.
Norske forskere bruker digitale verktøy for å løse store utfordringer innen oppdrettsnæringen. Kanskje kan de også oppdage hvordan det er å være en fisk?
Hva er dyrevelferd og hvordan påvirker bonden dyrevelferden? Hva føler fisken og hvordan kan teknologien bidra til visualisering av dyrs emosjoner? Fredag 8. juni 2018 kl. 10.00-15.00 inviterer Veterinærinstituttet og NMBU Veterinærhøgskolen til dyrevelferdsseminar i fellesauditoriet på Adamstuen til å se og høre om hvorfor de satser på dyrevelferd.
Det er svært mange kvinner som velger å studere veterinærmedisin og svært få menn. På bare 20 år gikk studiet til å være mannsdominert til å være kvinnedominert. Hvorfor ble det slik? Kjenner du en samfunnsfagstudent som kunne tenke seg å finne ut av nettopp det?
For andre år på rad arrangerte Forskergruppe Dyrevelferd nylig et kurs om vanskjøtsel og mishandling av dyr og mennesker. I år var kurset enda mer tverrfaglig enn i fjor, og det ble to dager med sterke inntrykk for deltakerne.
Hva kan du gjøre for at pasienten skal få en så god opplevelse som mulig? Er du dyrepleier, veterinær eller student kan du delta på kurset for å få konkrete råd.
Astrid Wolfs doktorgradsarbeid har bidratt til utvikling av et salmonid alphavirus-basert replikon som vaksinevektor for Atlantisk laks, og til utvikling av potensielle vaksineregimer mot infeksiøs lakseanemi.
Interessen for veterinærstudiet øker og antallet menn som søker veterinær som førsteprioritet går opp fra i fjor. Også søkertallene for dyrepleierstudiet går litt opp, både for menn og kvinner.
On Monday 19 March, the NMBU Faculty of Veterinary Medicine hosted Nanopore Day Oslo, a full day seminar dedicated to the cutting-edge DNA sequencing technology developed by Oxford Nanopore Technologies.
I forbindelse med TV2 sitt «påskestunt» med utruging av kylling fra butikkinnkjøpte egg benyttet Randi Oppermann Moe, professor i dyrevelferd ved Institutt for produksjonsdyrmedisin, anledningen til kunnskapsformidling om høners biologi i TV2-programmene Go’morgen Norge og Matkontrollen.
HUNT Én helse og HUNT4 – den store helseundersøkelsen i Nord Trøndelag – starter nå med å samle inn avføringsprøver fra mennesker og dyr. Gjennom forskning vil vi få vite mer om hvordan mennesker og dyr påvirker hverandres helse.
Chisoni Mumbas doktorgradsarbeid viser at sykdommer ikke bare handler om biologiske faktorer, men er påvirket av kultur, sosioøkonomiske forhold og økologi.
Ida Bergva Aas har i sitt doktorgradsarbeid bidratt til økt kunnskap om organiseringen av fiskens immunsystem, da spesielt slimhinneassosiert immunvev hos laks.
Leonardo Martín Martíns doktoravhandlingen viser at stråling kan påvirke geners uttrykk og profilen av mikro RNA hos sebrafisk. Arbeidet viser også at forandringene som oppstår kan overføres fra foreldre til avkom.
Luke Nyakarahuka har i sitt doktorgradsarbeidet arbeidet med de dødelige sjukdommene forårsaket av ebolavirus og Marburgvirus. Blant annet viser denne doktorgraden antistoffer mot ebolavirus hos husdyr.
Hos veterinæren er jula dessverre en høytid for dyr som har spist ting de ikke burde. Her får du råd om ting du bør unngå å gi kjæledyret ditt og hva du bør være spesielt oppmerksom på i jula.
Wilbert Bunini Manyilizus doktorgradsarbeid viser at sprøytevernmidler som brukes i landbruket i Tanzania fører til store helseproblemer, spesielt for små barn og foster.
Kjersti Selstad Utaakers doktorgradsarbeid gir mer kunnskap om årsakene bak smitte av Giardia og Cryptosporidium, antakelig én av hovedårsakene til diaré hos mennesker.
Forskerlinjen er et tilbud til veterinærstudenter som er interessert i forskning. Linjen gir mulighet til å starte en framtidig forskerkarriere integrert og parallelt med studiet. Det er opptak våren 2018 for oppstart høsten 2018. Opptaket er nå åpent for studenter på tredje og fjerde studieår. Neste informasjonsmøte er i januar 2018.
Doktorgradsarbeidet til Øyvind Salvesen viser at prionproteinet beskytter vev ved betennelsestilstander. Kunnskap om prionproteinet er viktig for å kunne bekjempe sykdommer som for eksempel skrantesyke (CWD).
Eierne fulgte alle regler for veterinærsjekk både i Norge og utlandet – likevel var Murphy syk av en uhelbredelig, tropisk sykdom da han kom til Norge.
Doktorgradsarbeidet til Malin Rokseth Reiten gir mer kunnskap om hvordan prionproteinet fungerer, noe som er viktig for å forstå prionsykdommer som for eksempel skrantesyke.
Doktorgradsarbeidet til Hanne Merethe Haatveit bidrar til mer kunnskap om viruset som fører til hjerte- og skjelettmuskelbetennelse hos laks. Kunnskapen er viktig for å kunne utvikle effektive vaksiner.
Er hunden din redd for fyrverkeri? Nå vil veterinærstudenter gjerne høre fra deg for å skaffe mer kunnskap om eiers opplevelse av medisinsk behandling av hund med lydfobi mot fyrverkeri.
Coletha Mtenga Mathews doktorgradsarbeid gir ny kunnskap om smittestoffer hos storfe som er svært viktig for helsen til både dyr og mennesker. Flere av smittestoffene hun fant var ikke påvist i storfe i verken Tanzania eller Afrika tidligere.
Kristina Borch-Pedersens doktorgradsarbeid gir mer kunnskap om hvordan bakteriesporer «våkner» og hvordan vi kan bruke kunnskapen til å drepe dem. Arbeidet gir viktig informasjon i utvikling av metoder for å bevare mat.
I sitt doktorgradsarbeid har Jemere Bekele Harito utviklet en ny metode for å finne en parasitt i drikkevannet som kan gi alvorlig sykdom hos mennesker og dyr.
Forskningsprosjektet Sunnere storfekjøtt ble bygget rundt hypotesen om at hemjern i rødt kjøtt øker risikoen for tarmkreft. Da prosjektet arrangerte sluttseminar 26. oktober ble denne hypotesen avlivet.
Når mikroorganismer sprer seg i rask fart på grunn av internasjonal trafikk av både folk, mat og dyr kan vi ikke snakke om folkehelse uten å se på sammenhengene mellom human- og veterinærmedisin og miljø– altså Én helse.
Mange tror at kaniner fint kan leve i minusgrader, men kaniner er en subtropisk art. De fryser lett og er avhengig av at eier legger til rette for en god vintersesong.
Doktorgraden til Jorke Kamstra viser at når sebrafisk blir utsatt for miljøpåvirkninger som endrer genuttrykket, kan endringene gå i arv i flere generasjoner.
Millioner av laks blir utsatt for behandling med varmt vann, som kan være svært smertefullt. Vi trenger dokumentasjon på at dyrevelferden blir ivaretatt.
Doktorgradsarbeidet til Simen Foyn Nørstebø viser at strukturer i overflaten på bakterien Aliivibrio salmonicida har betydning for utvikling av sykdommen kaldtvannsvibriose.
Laks som er smittet med viruset som gir hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB) tåler lave nivåer av oksygen i vannet bedre hvis de har erfart noe liknende tidligere. I fisk infisert av det samme viruset, er immunforsvaret også bedre rustet til å takle infeksjoner av andre virus. Dette viser doktorgradsarbeidet til Morten Lund.
NMBU Veterinærhøgskolen skal ansette ny professor i patologi. Tirsdag 19. september er studenter, ansatte og andre interesserte invitert til prøveforelesningene.
Har du en hund som er en tjuvradd og som ofte stjeler mat og andre godsaker? Pass på. Stjeler han sin egen medisin, kan det gå dårlig. Det opplevde Birk, 10, og Bowie, 11 uker.
Rensefisk går sammen med laks i merder, og spiser lus av laksen. Dette er et viktig bidrag i kampen mot lakselus. Men lus er mer som «snacks» å regne, og gir ikke nok næring til rensefisken. I et nytt prosjekt skal forskere skaffe kunnskap om riktig fôr og ernæring.
Clara M. Osnes Jalland viser i sitt doktorgradsarbeid at enzymer som reparerer skadet DNA, bidrar til å beskytte nervecellene ved sykdom som for eksempel skrapesyke og kugalskap.
Fra 15. august blir det lov å holde flere typer reptiler i Norge. Veterinær og forsker i zoo og viltdyrmedisin, John James Debenham, forteller hva du bør tenke på før du skaffer deg et slikt dyr. Vet du for eksempel at skilpadden din kan bli mye eldre enn deg?
Du kan få ansvar for opp mot 60 katter hvis du ikke kastrerer hunnkatten din, skriver Aftenposten etter at avisen var med under en kastrering ved NMBU Veterinærhøgskolen.
Omar Ismail eide sin egen veterinærklinikk og hadde fast jobb på en veterinærhøgskole da han ble svartlistet av myndighetene og måtte flykte. Nå jobber og studerer han ved NMBU Veterinærhøgskolen.
Abdolrahman Khezri har i sitt doktorgradsarbeid ved bruk av dyremodeller funnet at blandinger av miljøgifter basert på nivåer funnet i mat og humane blodprøver fra Skandinavia, påvirker atferd og kan gi effekter på testiklenes utvikling, sædcelleantall- og kvalitet.
Guro Svebergs doktorgradsarbeid beskriver detaljert seksuell og sosial adferd hos melkekyr og hvordan Norsk Rødt Fe deltar mer i ridning og brunstgrupper enn Holstein-Frieser kyr.
Av i alt 698 forskjellige prøver av norske og importerte bær fant ikke forskerne plantevernmiddelrester over grenseverdiene, og kun tre prøver inneholdt smittestoffer.
I en ny studie har stipendiat Christina Steppeler sammenlignet fôr som laks, svin, storfe og kylling med forekomsten av tarmkreft hos mus. Det mest overraskende var at musene som spiste den karbohydratrike referansedietten hadde høyest forekomst av tarmkreft.
Mette Helen Bjørge Müller sitt doktorgradsarbeid konkluderer med at barn i Tanzania eksponeres for potensielt helseskadelige nivåer av persistente miljøgifter i mors liv og gjennom morsmelk.
Helle Jodaa Holm sitt doktorgradsarbeid viser at selektiv avl og funksjonelle fôr kan bidra til å modulere hudens immunforsvar og resultere i reduserte lusenivåer.
Mer og bedre forskning på gris, sau og geit ved NMBU sin avdeling i Sandnes øker sjansen for å redde menneskeliv. Første spadetak til bygging av SEARCH-senteret er tatt.
I fjor ble den smittsomme og dødelige hjernesykdommen skrantesjuke hos hjortedyr oppdaget for første gang i Norge. Nøkkelen til å bekjempe den fryktede sykdommen, så vel som kugalskap hos storfe og skrapesyke hos sau, kan ligge hos norsk melkegeit.
Oppdrettslaksen som ikke takler konkurransen i merdene blir stresset, apatiske og anorektiske. Nå har NMBU-forskere funnet ut mer om disse såkalte «taperfiskene».
Smittede mennesker var en viktig årsak til at influensa A-viruset H1N1pdm09 ble introdusert i mange norske svinebesetninger høsten 2009 og våren 2010. Selv om smittede griser ikke virker særlig syke, kan infeksjonen resultere i økt fôrforbruk og redusert tilvekst hos unge griser.
Begge NMBUs campuser er representert i årets Forsker Grand Prix. Fra NMBU deltar to unge forskere fra så forskjellige fagmiljøer som veterinær og lanskapsplanlegging.
ZooPa er et samarbeidsprosjekt som bringer NMBU og the Postgraduate Institute for Medical Education and Research (PGIMER) in Chandigarh, India - sammen. NMBU-studenter har nå sjansen til å delta i ZooPa: gjennom utveksling, en workshop, et forskningsprosjekt eller på et hands-on kurs.
Trening og fysisk aktivitet er viktig for å holde seg frisk. Men hvordan kan kyllinger motiveres til å være aktive? Dette har avgangsstudenter ved NMBU Veterinærhøgskolen undersøkt.