Modul 1
Emnets innhold:
Modulen omhandler cellebiologi, gen- og bioteknologi med bl.a. følgende temaer:
- Oppbygging av bakterie-, dyre- og planteceller.
- Fotosyntese og celleånding.
- Nerve-, hormon-, immunsystemet.
- Celledeling, genetisk variasjon, krysning, arv og miljø.
- DNA-tråden og veien fra gen til protein.
- Genmodifisering og kloning.
- Genteknologi, medisinsk bruk av bioteknologi og dens muligheter og utfordringer.
- Faglige og etiske problemstillinger knyttet til bruk av bioteknologi.
Læringsutbytte:
Emnet tar utgangspunkt i kompetansemål i skolens læreplan i naturfag for årstrinnene 8-11, samt biologi 1 og 2. Etter endt utdanning skal studenten
- ha kunnskap om grunnleggende trekk i bakterie-, dyre-, og planteceller.
- kjenne til de mest sentrale stegene i fotosyntesen og celleåndingen.
- være kjent med og kunne forklare nerve, immun- og hormonsystemetsystemet og dens prosesser i kroppen.
- ha solid forståelse av genetisk variasjon, arv og miljøpåvirkninger.
- ha god kunnskap om DNA struktur, gener og proteinsyntese.
- ha oversikt over noen viktige metoder som benyttes i genteknologisk forskning, med hovedvekt lagt på molekylære teknikker. Hvilke sammenhenger de forskjellige metodene kan brukes i, samt deres styrker og svakheter.
- kjenne til relevante demonstrasjoner og praktiske forsøk innenfor biologi som er egnet for undervisning i naturfag
- ha oversikt over relevant laboratorieutstyr og kunne bruke dette på en tilfredsstillende og sikker måte
- kunne håndtere kjemikalier på en forsvarlig måte
Modul 2
Emnets innhold:
Modulen omhandler utdanning for bærekraftig utvikling i naturfag, og handler om å gi fremtidige generasjoner de kunnskaper, ferdigheter og holdninger som trengs for bærekraftig utvikling. Lærerne på kurset får opplæring i det faglige grunnlaget innen naturfag for å kunne undervise om temaer som energiproduksjon og -transport, økologi og biologisk mangfold, klimafysikk, og kjemi knyttet til vann og plast. Det legges stor vekt på å knytte de ulike temaene sammen for å se hvordan de ulike kunnskapsområdene inngår i bærekraftig utvikling. I tillegg får lærerne opplæring i undervisning for bærekraft: hvordan utvikle elevenes handlingskompetanse knyttet til bærekraftig utvikling, både gjennom praktiske eksempler og gjennom utvikling av lærernes didaktiske kompetanse. Sentralt i denne opplæringen er fokus på undervisningsstrategier som er sentrale i utdanning for bærekraftig utvikling: utforskende undervisning, rollespill/drama, bruk av representasjoner, andre læringsarenaer, sosioviteskapelige vinklinger (dilemma, kontroverser) og "hel skole" tenkning.
Læringsutbytte:
Studentene skal
- ha god oversikt over temaene nevnt ovenfor.
- kunne identifisere, forstå og diskutere elementer innenfor bærekraftig utvikling.
- diskutere og lære bort bærekraftig utvikling til elevene.
Felles for begge modulene
Didaktikk vil være en integrert del av undervisningen i begge modulene. Vi vil benytte varierte undervisningsmetoder slik at studentene/lærerne vil få erfaring med å anvende kunnskaper og ferdigheter på ulike måter: Det å ha ulike tilnærminger til fagstoffet er noe som er sentralt for dybdelæring. Vi kommer også til å legge til rette for kunnskapsdeling mellom studentene på samling, men også i studentenes eget kollegium. Vi ønsker å øke studentenes digitale kompetanse ved blant annet å bruke digitale ressurser i utforskende arbeidsmåter spesielt, samt å ha fokus på digitale ressurser til bruk i naturfagundervisning generelt. Tilbudet vil ha en tydelig eksperimentell profil hvor studentene vil få innføring i naturvitenskapelig arbeidsmetoder gjennom forsøk og demonstrasjoner på laboratoriet, og vil reflektere rundt bruk og tilrettelegging av forsøkene i egen undervisning.