REALTEK blir partner i tre nye forskningssentre

Av Tonje Lindrup Robertsen

SFI
SFIFoto: Shutterstock

Forskningsrådet deler ut 2 milliarder kroner til 22 nye, norske sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). REALTEK-fakultetet ved NMBU blir partner i tre av disse nye sentrene.  

Formålet med SFI-ordningen er å bidra til mer innovasjon og verdiskaping i næringslivet, gjennom å tilrettelegge for samarbeid mellom forskningsaktive bedrifter og fremstående forskningsmiljøer. 

Fakultet for realfag og teknologi ved NMBU (REALTEK) er med som partner i tre av de nye forskningssentrene som nå tildeles støtte fra Forskningsrådet. Fagmiljøer ved fakultetet innen robotikk, datavitenskap og anvendt matematikk deltar 

- Det er svært gledelig at REALTEKS fagmiljøer er sterkt representert i de nye SFI-ene. Store ambisjoner er en NMBU-verdi, og her er de blitt realisert til gangs! Det blir noen spennende år fremover med styrket innsats på forskning innen viktige områder som digital transformasjon av matproduksjon og bærekraftig bruk av materialer, sier dekan Anne Cathrine Gjærde.  

 

REALTEK er partner i følgende, nye SFIer: 

  • SFI Digital Food Quality 

    • Vertsinstitusjon: Nofima 
    • Forskningspartnerne: NMBU og SINTEF Digital. Tre utenlandske universiteter skal også delta aktivt i senteret. 
    • Hovedmål: å transformere matproduksjonsindustrien til en mer effektiv og bærekraftig industri. Målsettingen er å utvikle smarte sensordrevne løsninger som leverer den informasjon om matkvalitet som kreves for å få til en vellykket prosessoptimalisering og digitalisering av mat-industrien. Resultatene skal gi en mer ressurs- og kostnadseffektivproduksjon av matvarer av høyere kvalitet, noe som også vil bidra til å redusere matsvinn.  

 

  • Centre for Rescue of Earth Materials and Waste in the Circular Economy 

    • Vertsinstitusjon: NMBU ved fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning 
      Forskningspartnerne: NGI, Handelshøyskolen BI, Norsus, IFE, NIBIO, NIVA og NILU. 
      Hovedmål: å bli et nasjonalt ledende og internasjonalt anerkjent forsknings- og innovasjonssenter for bærekraftig bruk av jordmaterialer, og utvikle teknologier, systeminnovasjon og et styringsrammeverk for mest mulig bærekraftig håndtering og behandling av avfall og jordmateriell.
    •  
  • SmartforestBringing Industry 4.0 to the Norwegian forest sector 

    • Vertsinstitusjon: Norsk institutt for biookøkonomi (NIBIO) 
    • Forskningspartnerne: NMBU og Universitet i Oslo. I tillegg er det med tre internasjonale forskningspartnere: Mistra Digital Forest (Sverige), FPInnovations (Canada) og RIF Institute for Research and Transfer (Tyskland). 
    • Hovedmål: å forbedre effektiviteten i den norske skogsektoren ved å legge til rette for en digital revolusjon som vil transformere informasjon og data om skogressursene, skogskjøtselen, driftsteknikken og tømmerleveransene til industrien, samt en overordnet digital informasjonsflyt i hele skogsektoren. Den digitale transformasjonen vil skje gjennom en serie innovasjoner som vil legge grunnlaget for utviklingen av en sterk "skog-tech" sektor i Norge. Senteret vil også være viktig for skogsektorens omdømme, bidra til bedre rekruttering til både forskning, forvalting og næring, og bidra til en høyere kvinneandel i skogsektoren. 

Fakta

Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) 

Sentrene for forskningsdrevet innovasjon (SFI) utvikler kompetanse som er viktig for innovasjon og verdiskaping.

Langsiktig forskning i et nært samarbeid mellom FoU-aktive bedrifter og fremstående forskningsmiljøer skal styrke teknologioverføring, internasjonalisering og forskerutdanning.

Vitenskapelig kvalitet i forskningen må ligge på et høyt internasjonalt nivå. 

Les mer hos Forskningsrådet

Pressemelding: 22 nye sentre for forskningsdrevet innovasjon

Publisert - Oppdatert

Del på