Roboten Thorvald imponerte moderniseringsministeren

Sammen med roboten Thorvald demonstrerte jordbærbonde Simen Myhrene morgendagens muligheter i landbruket for moderniseringsminister Jan Tore Sanner, melder Drammens Tidende.

Sanner er på teknotur om dagen for å besøkte bedrifter som «gjør noe nytt og spennende med teknologi, som jobber smartere og skaper nye arbeidsplasser».

I går var han i Sylling hvor han fikk en demonstrasjon av noen av talentene til den NMBU-utviklede landbruksroboten.

Banebrytende og blant de beste

– Vi er blant de aller beste. Mange reiser i dag til Silicon Valley for å se hvordan det gjøres der, men man kan like gjerne dra til Sylling eller Lier i Buskerud for å se hvordan det gjøres. Her er det fremoverlente bønder som samarbeider med noen av de beste kompetansemiljøene i Norge, sa en imponert moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til NRK.

Se hele innslaget på Dagsrevyen her.

Thorvald er utviklet av professor Pål Johan From, som leder robotgruppen ved NMBU.

Roboten inngår i flere store forskningsprosjekter hvor den blant annet testes systematisk ut i jordbæråkre i Sylling i Norge og Lincolnshire i England. For å kommersialisere teknologiplattformen Thorvald er bygget på, og sette roboten i masseproduksjon, har man også opprettet selskapet Saga Robotics.

Thorvald kan redde jordbær fra soppangrep uten sprøytemidler

I Sylling tester forskerne ut metoder der landbruksroboten Thorvald behandler planter med svært lav intensitet av ultrafiolett lys om natta.

Målet er å få til en effektiv måte å bekjempe soppangrep uten sprøytemiddel.

Les mer om forskningen og hvordan Thorvald kan bistå bønder, spesielt i jordbæråkeren. Saken er også publisert hos Forskning.no og Nationen.

Landbruksroboten Thorvald under testkjøring knyttet til jordbærproduksjon.

Foto
Pål From

Internasjonal publisitet

Thorvald skaper også store overskrifter i internasjonale medier, og britiske medier spekulerer i om Thorvald kan bidra til å løse utfordringene som kan oppstå for britiske bønder etter Brexit.

"Den nyeste avlingen med robothoder er på vei ut i åkeren," melder The Times.

"Møt Thorvald: Han representerer en ny generasjon landbruksroboter som klargjøres for å kunne fylle mangelen på arbeidskraft på Storbritannias gårder, en mangel som snart kan forverres av Brexit," skriver The Financial Times.

"Masseproduserte Thorvald landbruksroboter kan erstatte menneskelige arbeidere," hevder The Daily Mail.

Landbruksroboten Thorvald hos jordbærkongen Simen Myhrene i Sylling.

Foto
Lars Grimstad

Published 5. mai 2017 - 11:36 - Updated 14. juli 2021 - 12:43