Overvann kan gjøre stor skade på infrastruktur og miljø og koster samfunnet mye penger. I sin doktorgrad ser Julia Kvitsjøen på hvordan man kan håndtere overvann og urban flom i byer på en kostnadseffektiv måte. Hun konkluderer med at man må tenke helhetlig om overvannsproblematikken.
Stipendiat ved NMBU, Yuanyue Ge, har utviklet metoder for maskinlæring som skal hjelpe innhøstingsroboter med å finne og vurdere hvilke jordbær som er klare for å plukkes.
Istedenfor å kaste skogs- og industriavfall, kan man bruke det til å lage nye stoffer. Men det er for dyrt å lage olje av tre. Derfor vil forskerne lage andre verdifulle stoffer samtidig og av samme råvare.
Elise Lunde Gjelsvik vant prisen “The Terje Østvold Memory Award” for beste paper 2022 på Tekna Oil Field Chemistry Symposium nylig. Prisen deles ut for innovativ tilnærming til vitenskapelig og teknisk orientert arbeid.
Studentene skriver masteroppgave i samarbeid med akvakulturbedrifter. Det gir bedriftene ny kunnskap – og det gir studentene gode muligheter til å få attraktive jobber.
Fremtidens harddisk kan være laget av krystaller som ligner på sukker. Kristian Berland har fått støtte som ung, talentfull forsker for å vise vei mot grønn elektronikk.
Hva gjør man egentlig som masterstudent? Når du tar master i maskin, prosess og produktutvikling kan du slippe kreativiteten løs og skape dine egne produkter eller forbedre løsninger som brukes i industrien – alt med bærekraft og miljø i bakhodet.
Hvorfor er studentene på femårig master i datavitenskap så fornøyde? Små klasser, godt samhold på linja, flinke forelesere og et praktisk innrettet studieprogram med mulighet for tidlig spesialisering mot mange ulike fagretninger, mener tre av våre studenter.
Thorvald UV-behandlet ti hektar med jordbær i fjor – i år skal han håndtere fire ganger så mye. Nå er landbruksroboten på vei til å kunne plukke ut de beste bærene, helt uten å bite i dem.
Møt REALTEKs studentmentorer! De er her for å hjelpe deg som medstudent hvis du har spørsmål, ikke finner deg til rette i studiene eller bare vil slå av en prat – og de har taushetsplikt.
– Engasjer deg og vær nysgjerrig, både på universitetet og utenfor. Bruk studietiden til å finne ut hva du vil jobbe med, og benytt de lange sommerferiene til å bli kjent med arbeidslivet. Det er så mange muligheter som bygningsingeniør!
Er du nysgjerrig på studiene våre og hvordan det er å være student på REALTEK? På YouTube har vi en egen spilleliste med videoer som du kan se på for å bli litt bedre kjent med oss.
Har du noen gang tenkt på hvor viktig lys er i teknologien rundt oss? Fra august 2022 vil NMBU, som det første universitetet i Norge, tilby et masterprogram i fotonikk, som handler om lys.
Kan automatisering av slakterier gjøre kjøttbransjen mer bærekraftig? Svaret er ja, hvis du spør Alex Mason. Han er prosjektleder for RoBUTCHER og jobber med å utvikle fremtidens slakterobot.
Lærerutdanningen blir tillagt stor betydning i debatten om norsk utdanningspolitikk og samfunnsutvikling, nå sist i høstens stortingsvalg. Der fikk opptakskrav til lærerutdanningene, det såkalte firerkravet i matematikk, og nedleggelsen av lærerutdanningen på Nesna mest oppmerksomhet. Firerkravet er nå fjernet mens på Nesna er de fortsatt misfornøyde.
Hvordan vet du at drikkevannet ditt er trygt? I dag tar det for lang tid å finne ut. Men snart kan NMBU-professor Harsha Ratnaweera og kollegene hans få svar på minuttet.
Jorge Marchetti, professor in chemical engineering and leader of the Reaction Engineering and Catalysis Group at REALTEK has written a book called Reaction Engineering, Catalyst Preparation, and Kinetics.
FNs 17 bærekraftsmål viser at for å lykkes med bærekraftig utvikling, må vi gjøre endringer i alle deler av samfunnet, også i skolen. Hvordan kan skolen hjelpe verden i en mer bærekraftig retning?
Marianne Bakkens doktorarbeid viser at det er mulig å bruke selvgående roboter tilpasset de store variasjonene i landbruket, og kan bidra til å utvide bruken av landbruksroboter til nye områder.
Brandsruds doktorgradsarbeid vil være til betydelig hjelp i konstruksjonen av mer effektive solceller i framtiden, og kan ha innvirkning på områder som matvitenskap, plantevitenskap og solcelleforskning.
Klimastasjonen i Ås har eksistert helt fra oppstart av Landbrukshøyskolen i 1859. I databasene til NMBU ligger data helt tilbake til 1874 og vitner om klimaendringene i Ås. All denne informasjonen deles fritt med alle som har behov for gode klimatologiske data, og er helt nødvendig for forskere som trenger pålitelige vær- og klimadata.
Geir Terjesen, førsteamanuensis ved Institutt for maskinteknikk og teknologiledelse på REALTEK, har skrevet boken Dimensjoneringsteknikk for ingeniører, som skal dekke en del av pensum i maskindesign ved NMBU.
NMBU er nå en av sju partnere i Senter for digitalt liv Norge – en nasjonal kompetansehub for transdisiplinær bioteknologisk forskning, utdanning og innovasjon som skal stimulere til økt samarbeid mellom akademia og industri.
De salter ned CO₂ for å gjøre industrien mer miljøvennlig. Heidi S. Nygård på NMBU finner ut hvordan du kan fange klimagassen med flytende salt – og hun trenger studenter til å hjelpe seg.
Varmtvannsberedere og elbiler kan lagre energien til den trengs. Forskerne ved NMBU lager et helt nytt marked for å lagre energi når den er billig og bruke den når den er dyr.