FN peker på utdanning som en nøkkel for å løse bærekraftsutfordringene vi står overfor. Hva betyr det for hvordan skolen skal utformes? En helskoletilnærming til utdanning for bærekraft kan være svaret.
Målet med seminarrekkene er at lærere skal få ny inspirasjon til faglig innhold og til å diskutere hvordan kunnskapen fra forskningsfronten på NMBU kan brukes i undervisning. Synes du dette høres interessant ut? Sjekk ut kalenderen for å lese mer om tidligere og kommende seminarer.
Kan vertikalt landbruk fjerne CO2 fra atmosfæren? Er drikkevannet fra Gjersjøen rent? Og hvordan kan eddik og bakepulver fungere som rakettdrivstoff? Dette er blant forskningsspørsmålene elevene i 1STA og 1STB ved universitetsskolen Ski vgs har jobbet med gjennom et seksukers fordypningsprosjekt i naturfag. Resultatene er formidlet gjennom postere i samme format som brukes av forskere ved NMBU og de ti beste posterne vil også henges opp på universitetet. Disse kan du også lese mer om her.
10. juni er det duket for ett nytt arrangement i seminarrekka om bærekraft. Denne gangen er temaet urbant landbruk. Les mer om arrangementet og påmelding her.
Varmesøkende kameraer for å redde rådyrkillinger fra slåmaskiner er ideen bak ungdomsbedriften Wildspotter UB. Vi gratulerer elevene ved universitetsskolen med seier i årets kåring arrangert av Ungt Entreprenørskap!
Grønne dager, innovasjonscamp, tildeling av klimapris og besøk til Globala Gymnasiet i Stockholm er bare noen av mange aktiviteter som har funnet sted i Universitetsskoleprosjektet siden oppstarten i 2017. I underveisvurderingen kan du lese mer om disse og andre prosjekter som har foregått i universitetsskoleprosjektet i denne perioden.
Er du lærer og interessert i naturbruk og bærekraft? Velkommen til ei seminarrekke om bærekraft for naturbruksskoler og skoler tilknyttet Universitetsskoleprosjektet på NMBU.
Programmering for bærekraft, kunnskapshage, redesign, og bærekraftig kantinedrift er blant noe av det som står på prosjektagendaen når de tre universitetsskolene Frogn vgs, Ski vgs og Ås vgs i samarbeid med forskere fra ILU fikk innvilget søknad om FoU-midler som ble utlyst av Institutt for lærerutdanning og utdanningsvitenskap (ILU) i høst.
De nye læreplanene for skolen krever at elevene skal få både kompetanse og vilje til å ta vare på miljøet. Hvordan skal vi gjøre det i praksis? Og hva med elever og lærere som er kritiske til om klimaendringene er reelle? Og hva kan skolen lære av de unges engasjement? Professor Astrid T. Sinnes fra Institutt for lærerutdanning og utdanningsvitenskap er gjest i NMBU-podden. Hør hele episoden her.
Har du noen gang lagt merke til de mange mørkelilla aroniabærene som henger igjen på prydbuskene etter at fuglene har forsynt seg med dem? Eller de mange eplene som faller til bakken og råtner?
Institutt for lærerutdanning og utdanningsvitenskap lyser nå ut en stipendiatstilling. Søknad kan rettes mot ett av tre forskningsområder, blant annet «Folkehelse og livsmestring som tverrfaglig kjerneelement i skolen». Dette forskningstemaet er knyttet til forskningsgruppen UBU i praksis med Birgitte Bjønness som hovedveileder og søknadsfristen for stipendiatstillingen er 02.11.2020.
Hva forventer lærerstudenten egentlig av praksisopplæringen i skolen? Og hvilke forventninger har praksislærerne? Prosjekt praksisopplæring er et utviklingsprosjekt der målet er å danne et felles grunnlag mellom universitetet og skolene for å forbedre praksisopplæringen. Prosjektet er et samarbeid med NMBUs fire universitetsskoler og er knyttet til forskergruppen UBU i praksis.
Dagens skolepensum har et underliggende budskap om ikke-bærekraftighet, sier den nederlandske professoren Arjen Wals. Han mener det er helt spesielt at fire videregående skoler har forpliktet seg til å integrere bærekraft i utdanningen gjennom NMBUs universitetsskoleprosjekt.
Universitetsskoleprosjektet ved Institutt for lærerutdanning og utdanningsvitenskap (ILU) er et samarbeid mellom lærerutdanningen, Akershus Fylkeskommune og fire videregående skoler. Målet med samarbeidet er å utvikle praksisen rundt utdanning for bærekraftig utvikling i skolene og i lærerutdanningen. For å forankre dette arbeidet ved de ulike skolene, ble det i løpet av høsten 2018 blitt etablert koordinatorstillinger ved hver av de fire skolene.
RealTek inngikk tidligere i år en samarbeidsavtale med Akershus Fylkeskommune (AFK) som blandt annet omfattet et nytt universitetsskoleprosjekt. Ingrid Eikeland er nå tilsatt som koordinator for dette prosjektet og vil fungere som bindeledd mellom NMBU, AFK og de involverte skolene.