Meny

Aktuelt

Flom i byer

Dirigerer regnvannet for å unngå flom

Ny forskning viser hvordan dagens avløpssystem og superpresise værmeldinger kan brukes til å håndtere flom mye mer effektivt enn i dag.

Illustrasjon til Digital Kraft

NMBU får 30 nye studieplasser innen robotikk og datavitenskap

NMBU fikk 30 nye studieplasser til satsningsområdene robotikk og datavitenskap da regjeringen i dag fordelte 500 nye studieplasser til IKT-utdanning. 

Klimaendringer betyr mer nedbør. I byer med mye asfalt finner vannet nye veier.

Du kan beregne fare for oversvømmelse i huset ditt

I fremtiden kan du beregne hvor utsatt huset ditt er for oversvømmelse før du blir rammet. Dette kan være av interesse både for deg som privatperson, men også for kommuner, utbyggere og forsikringsselskaper.

Fra venstre: Gro Hartveit (Utdanningsforbundet), Silje Lundberg (Naturvernforbundet), Astrid Sinnes (lærerutdanningen NMBU), Hans Erik Lefdal (lærerutdanningen NMBU), Ingrid Eikeland (lærerutdanningen NMBU) og Monica Rimestad (Tryg).

NMBUs lærerutdanning tildelt Utdanningsforbundets klimapris

Lærerutdanning ved NMBU var den første i Norge som satte et overordnet mål om å utdanne lærere som kan bidra til bærekraftig utvikling. Fokus på klima og bærekraft har i lang tid vært gjennomgående i all virksomhet ved avdelingen.

Christine Spiten, tidligere mastergrad-student ved NMBU. Bildet er tatt i lokalene i arbeidsfellesskapet MESH i Oslo. På bildet holder hun den fjernstyrte undervannsroboten OpenROV.

Tidligere NMBU-student gjør suksess med undervannsdrone

Christine Spitens undervannsdrone er solgt for millioner før den er satt i produksjon, og tidligere i år ble hun kåret til en av Norges 50 fremste IT-kvinner.

Aktuelt

Landbruksroboten Thorvald leder an mot ny, grønn gullalder

Det første autonome kjøretøyet i Norge blir ikke en bil, men den NMBU-utviklede landbruksroboten Thorvald spår Anders Waage Nilsen i Dagens Næringsliv.

Aktuelt

- Robotikk og avansert teknologi vil revolusjonere landbruket

Landbruksrobotikk er i vinden. Denne sommeren har studenter og akademikere fra ti forskjellige nasjoner vært samlet til en fullbooket, tre ukers sommerleir om landbruksrobotikk på NMBU.

Sommerskole

Realteks sjette internasjonale sommerskole innenfor vannteknikk

Søndag 19.06 startet «6th International summer program on water». I år involverer programmet 80 internasjonale studenter ved NMBU, samt store deler av RealTeks ansatte innenfor vann og miljø. Studentene kommer fra 30 universiteter i 22 forskjellige land gjennom de ulike prosjektene Vann- og miljøgruppa ved RealTek per dags dato er involvert i for å delta på et tre-ukers sommerkurs som handler om vann.

Aktuelt

Milliondryss over NMBU-studenter

Tre prosjekter  som er ledet av masterstudenter ved NMBU får nå én million hver for å videreutvikle forretningsidéen sin.

Volha Shapaval

Gjør om matavfall til olje

Forskere ved NMBU bruker sopp for å gjøre matrester om til olje som kan brukes i dyrefôr, mat og biodrivstoff.

Landbruksroboten Thorvald under testkjøring knyttet til jordbærproduksjon.

Roboten Thorvald imponerte moderniseringsministeren

Thorvald, den NMBU-utviklede landbruksroboten, er i vinden om dagen. I går sjarmerte den moderniseringsministeren og fremmøtte journalister i Sylling, men den har også skapt overskrifter i internasjonale medier nylig.

Kasper K Christensen

Kan kunstig intelligens finne gode ideer i nettsamfunn?

I sitt doktorgradsarbeid har Kasper Christensen undersøkt om det er mulig å bruke kunstig intelligens til automatisk å identifisere ideer til innovasjon eller nye produkter.

The NMBU Agricultural robot Thorvald II at a strawberry farm in Sylling.

Roboten Thorvald vil bli jordbærbondens beste venn

2016 var et kriseår for norske jordbærprodusenter da store deler av avlingene gikk tapt på grunn av sopp. På sikt kan landbruksroboten Thorvald stoppe angrepet uten å bruke sprøytemidler.

Bildet viser roboten  Thorvald i felt

Bruker droner og roboter til å finne nye plantesorter

Snart kan planteforskere ved NMBU ta en tur i åkeren og se på det som vokste der for et par år siden uten at det er behov for verken tidsmaskin eller skotøy. Det holder med et par briller og en datamaskin.

Studenter ved NMBU

Gode søkertall til NMBU

NMBU har flest førstevalgssøkere per studieplass blant norske universiteter, viser dagens tall fra Samordna Opptak. I år er det spesielt utdanningsområder som landbruksfag, lærerfag og samfunnsfag som øker sterkt.

Kronprinsparet hånd-i-hånd på Campus.

Kronprinsparet fikk en smakebit av NMBU-forskning

Kronprinsen tok sjansen og smakte på billebrownie han ble servert, mens Mette-Marit høflig takket nei. Men landbruksroboten Thorvald kjørte hun med glede.

Vannkompetansesenter på Ås

Vannkompetanse-senter på Ås planlegges

Vannbransjen i Norge vil opprette kompetansesenter for vann- og avløpsledninger ved NMBU på Ås. Vannkvaliteten her i landet er slett ikke bra, for ledningsnettet er slitent og stadig flere blir syke av vannkvaliteten. Nå trengs flere kloke hoder, både nyutdannede vanningeniører og omskolering av oljeingeniører.

Aktuelt

Nasjonalt krafttak for bærekraftig biodrivstoff

Et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi, Bio4Fuels, er klart for avspark. 9. februar var for første gang forskningsinstitusjoner, næringsaktører, skogeiere og myndigheter samlet. De har ett felles mål: Å utvikle bærekraftig biodrivstoff.

Illustrasjon til big data

Ny master i Big Data

Nå kan du ta master i Big Data ved NMBU. Big Data handler om å hente ut og bruke informasjon fra store datamengder.

Aktuelt

Sju utvalgte forskertalenter

Det er med stolthet NMBU presenterer sju utvalgte forskertalenter som har potensiale, vilje og ønske om å utvikle seg som forskere og undervisere. I 2017 ble sju talenter valgt ut, og ni i 2016.

Aktuelt

Oljete fingre gir engasjerte siv.ing.studenter

Som ledd i å nå målet om enda mer fremragende undervisning har NMBU gitt ekstra midler til seks innovative undervisningsprosjekter som prøver ut nye metoder. Her er ett av dem.

TF-kvartalet skal oppgraderes.

Årets julegave til siv.ing.studentene

Nå kan NMBUs grønne sivilingeniører juble over at de får bedre fasiliteter, for Kunnskapsdepartementet tildeler 35 mill. kroner til rehabilitering av lokalene de holder til i.

Gi en unik julegave: Scann deg selv!

Gi deg selv i julegave

Jakter du på den unike julegaven? Hva med å gi deg selv? Det er både enklere og rimeligere enn du tror. NMBUs sivilingeniørstudenter gir deg oppskriften.

Edvin Østergaard

Sanselig naturfagsundervisning

Musikk åpner ørene mot naturen, sier komponist og forsker Edvin Østergaard.

Produksjon av biodiesel i laboratoriet

Biodrivstoff og bærekraft

En doktoravhandling fra NMBU bidrar med viktig kunnskap om livsløpsanalyser av biodrivstoff, med et særlig fokus på biodrivstoffets rolle i å sikre bærekraftig utvikling.

Athman Kyaruzi Ahmad

Læring gjennom landbruk

Lokal deltagelse i planlegging og tilrettelegging av en mer praktisk tilnærming til læring i grunnskolen, kan være en forutsetning for å skape bærekraftige livsvilkår i afrikanske bygdesamfunn.

Thomas Gölles

Forurensinger i breis

Grønlandsisen smelter som følge av forurensing og temperaturøkning. En dynamisk modell som tar hensyn til at refleksjon fra isoverflaten endres ved ulike betingelser, kan benyttes til å forutsi hvordan isen oppfører seg under ulike temperaturscenarier.

Murat Bagcioglu samler inn pollen fra hassel I NMBU-parken.

Alternative metoder for pollenanalyser

Vibrasjonsspektroskopi av pollen er velegnet for systematisk innsamling av data om miljøeffekter i økosystemer og kan bidra til utvikling av planter som gir høyere avkastning på begrensede ressurser.

Vegard Nilsen

Risikoanalyse av drikkevann

Utvidet teoretisk forståelse av dose-responsmodeller og mer detaljerte data for fjerning av virus i hurtigsandfiltre bidrar til mer presise beregninger av risikoen for vannbåren smitte.

Evgenii Burlakov

Matematikk gir innsikt i hjernens funksjon

Abstrakte matematiske metoder er velegnete for studier av hjernens funksjoner, ifølge en doktoravhandling fra NMBU.

Aurora Rosvoll Grøndahl fikk prisen for beste studentoppgave ved NMBU.

Vant pris for studentoppgave om livmorhalssvulster

Den beste studentoppgaven ved NMBU i 2015 ble laget av Aurora Rosvoll Grøndahl.

Aktuelt

Nytt senter for miljøvennlig energi

NMBU blir vertskap for et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi. Sammen med mange aktører skal NMBU nå utvikle bærekraftig biodrivstoff basert på skandinavisk skog.

Turid Torheim foreleser

Er din framtidige lege ei datamaskin?

I framtida kan kreftdiagnostikk bli mindre tidkrevjande ved hjelp av dataprogram som både teiknar inn svulsten, målrettar behandlinga og viser kor mottakeleg den er for behandling.

Household interviews 
Photo: Hans Overgaard

Kampen mot malaria

Kronikk i Bistandsaktuelt: Kampen mot malaria må ikke stoppe, men må fortsette med økt økonomisk, teknisk og faglig støtte.

Studiebarometeret

Studiebarometeret 2015

Resultatene fra Studiebarometeret 2015 er klart. Masterstudiet i Miljøfysikk og fornybar energi er på delt førsteplass med NTNUs Industriell design i kategorien for sivilingeniører.

Bike Racing Math Algebra

PC-spill kan gjøre algebra meningsfullt

Det er bredt dokumentert at algebra er et utfordrende emneområde i matematikk for mange elever. I forskningsprosjektet Ark&App har forskere ved NMBU i samarbeid med forskere ved UiO undersøkt hvordan bruk av digitale læremidler og visuelle representasjoner kan bidra til en dypere og mer helhetlig forståelse av algebra på 5. trinn. 

Penger

Pengedryss over forskertalenter og nye NMBU-prosjekter

NMBUs forskere hevder seg enda bedre i år enn i fjor i årets tildeling av Fri prosjektstøtte.

I Regnbyge 3M testes det ut løsninger for hvordan overvann kan bli ledet dit i ledningsnettet hvor det er ledig kapasitet.

Tar kontrollen på flomvannet

I årene som kommer vil det falle mer og kraftigere regn. Med innovative løsninger kan ledningsnett og renseanlegg utnyttes optimalt og spare både miljø og økonomi.

I doktoravhandlinga si har Ole Løseth Elvetun studert eit optimeringsproblem innan medisinsk forsking.

Oppdag hjarteinfarkt på førehand

Tenk deg at eit hjarteinfarkt under utvikling kan oppdagast ved å kombinere EKG med matematiske utrekningar. 

Snorre Nordal (IMT) disputerer 16. oktober 2015 for graden ph.d. med avhandlingen «Åpenbaringsrom: Rom for deltakelse i realfagsundervisningen».

Alternative læringsarenaer kan øke realfagsinteresse

Nytt doktorgradsarbeid argumenterer for at smart bruk av alternative læringsarenaer kan styrke læringsutbytte.

Hjernen

Til fornyet kamp mot hjernesykdom

NMBU deltar i viktig nytt forskningsprosjekt hvor mange fagdisipliner vil jobbe tett sammen for å besvare spørsmål om hjernen og sykdom.

Et samarbeid mellom studenter og forskere ved IMT om redesign av en reaktor i Iran har vekket internasjonal oppmerksomhet.

Internasjonal oppmerksomhet til IMTs forsknings- og veiledningsarbeid!

Professor Cecilia Futsæthers veiledet masterstudent Thomas Mo Wiig i miljøfysikk ved IMT i 2011, i samarbeid med FFI. Masterarbeidet ledet til en publikasjon i journalen Science & Global Security. Denne publikasjonen refereres det nå til i New York Times i forbindelse med mulig redesign av en reaktor i Iran, som igjen bidro til avtalen med Iran.

Harsha Ratnaweera. Forskningsleder.

Millionstøtte til NMBU-forskning

NMBU-ledet prosjekt om vannressursforvaltning og vann- og avløpsrensing er tildelt millioner i årets søknadsrunde i Erasmus+ kapasitetsbygging.

Cecilia Futsæther

Engasjerte studenter motiverer ny fysikkprofessor

- Noe av det som motiverer meg er å ha kontakt med alle studentene som vil gjøre noe for samfunnet og verden, sier NMBUs nye fysikkprofessor Cecilia Futsæther.

Professor Harsha Chandima Ratnaweera leder et nytt prosjekt om vannrensing, del av NFRs satsing på brukerstyrt innovasjon.

Norges forskningsråd finansierer 5-årig Brukerstyrt Innovasjonsarena (BIA) prosjekt om rensing av avløpsvann

Professor Harsha Ratnaweera har fått tildelt støtte fra Norges forskningsråds program for Brukerstyrt Innovasjonsarena. Prosjektet tar for seg rensing og ressursgjenvinning fra avløpsvann.

Galileo

Tar del i Europas storsatsing på eget GPS-system

IMT er tildelt midler fra Norsk Romsenter til å etablere en permanent GNSS mottaker. GNSS står for “Global Navigation Satellite System” og er en fellesbetegnelse for satellittbaserte systemer for navigasjon og posisjonering med global dekning. GNSS mottakeren er installert på taket til IMT og skal brukes til å dokumentere bidraget fra Galileo på våre breddegrader etterhvert som nye satellitter skytes opp. 

Masterstudent David Gottfridsson kjører drone (DJI Phantom). Han skal skrive masteroppgave i geomatikk om fotogrammetri, 3D-modellering, med fotomateriale fra droner.

Forskning knyttes opp mot utdanning - ledige doktogradsstillinger

IMT vil fordele opptil fire nye doktorgradsstillinger per år i årene 2015 – 2018 for å koble forskning og studier tettere sammen. Ved sivilingeniørutdanningen samles stillingene til et årlig valgt forskningstema. Årets tema er «Miljøpåvirkning på samfunnsinfrastruktur».

NMBU-gründerne Simen Bergan og Martin Hovde har fått etablerertilskudd fra Innovasjon Norge.

Innovasjon Norge-støtte til gründere fra NMBU

Simen Bergan og Martin Hovde, to unge miljøteknologigründere fra NMBU, har fått 150 000 i Etablerertilskudd fra Innovasjon Norge.

Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU)

Populær lærerutdanning

Rekordmange søkere til NMBUs lærerutdanning PPU i realfag og naturbruk.

Sem Gjestegård

100 år med landbrukspedagogisk utdanning i Norge!

3. juli 1914, i 30 varmegrader og het debatt, vedtok Stortinget proposisjonen om å opprette Småbrukerlærerskolen som ble lokalisert på Sem i Asker.

Kløverblad skadd av bakkenær ozon

Større ozonskader på kløver i lyse sommernetter

Lyse sommernetter kan forverre skadeomfanget av bakkenært ozon hos kløver. Dette viser forskning ved IMT/NMBU og UiO.

Ingunn Burud forsker på solcellers yteevne ved hjelp av hyperspektralt kamera

Hvor effektive er solceller?

Forskere ved NMBU vil bidra til at solcellepanelenes yteevne kan forutsies slik at de blir mer effektive. Hyperspektralt kamera er et viktig redskap i arbeidet.

Stipendiat Heidi Nygård forsker på bio-olje ved pyrolyse

Ønsker å bidra til framtidens løsninger

I høytemperaturlabben ved NMBU forsker doktorgradsstipendiaten Heidi S. Nygård på hvordan biomasse kan konverteres til bio-olje ved hjelp av saltsmeltepyrolyse. Håpet er at bio-oljen kan erstatte fossil energi.

Fosforgjenvinning i fiskeoppdrett

Bedre utnytting av fosfor i framtidens oppdrettsanlegg

Fosfor er viktig for verdens matvareproduksjon, men mange frykter reservene snart er oppbrukt. NMBU-forskere ser på hvordan vi kan utnytte fosforkildene bedre.

Tiltak mot smitte av diare og denguefeber i Colombia.

Kontroll med smitte av diaré og denguefeber blant skolebarn i Colombia

Diarésykdommer og denguefeber er store helseproblemer i Colombia. NMBU-forskere i samarbeid med forskere fra Storbritannia og Colombia ser på den samlede risikoen for å få diaré infeksjoner og denguefeber, og om integrerte intervensjonstiltak kan forbedre helsesituasjonen for skolebarn i Colombia.

Flom i byer

Vanningeniører – en mangelvare

Beregninger viser at det vil bli et skrikende behov for vann-ingeniører i årene som kommer, ikke minst i lys av klimaendringene. Rekrutteringen av ingeniører til sektoren øker ikke raskt nok. Dette ønsker studentforeningen AquariÅs ved NMBU å gjøre noe med.

Problemer i avløp som følge av flom

Klimaendringer og framtidens avløpsanlegg

Klimaendringer øker faren for flom. Den økte nedbørsmengden vil spesielt bli en stor utfordring for byenes avløpssystemer fordi de ble bygget for mange år siden og er derfor ikke er dimensjonert for å håndtere nedbørsmengdene. Urbaniseringen med fortetting av flater medvirker også i høy grad til problemet. Forskere ved NMBU synes det haster å komme i gang med tiltak for å motvirke dette.

Populært elektroteknikk kurs

Elektrokurs med eksponentiell vekst av studenter

Kurset i elektroteknikk på sivilingeniørstudiet ved NMBU er superpopulært. Fra 2009 til 2014 har studentantallet økt fra 10 til 92. Studentene på vinterens elektrolab sier at førsteamanuensis Petter Heyerdahl har mye av æren

Førsteamanuensis Astrid Sinnes mener at norsk skole i mye større grad bør vektlegge hvordan den kan bidra til å utdanne mer bærekraftige generasjoner.

En bærekraftig generasjon, eller ikke?

Hvordan kan vi på best mulig måte forberede elevene på å leve i en verden preget av utsikter til store klimaendringer? Hva trenger de å lære? Og hvilke konsekvenser bør det få for skole og lærerutdanning? Dette er viktige spørsmål stilt av Astrid Sinnes ved IMT i et innlegg hun holdt for Utdanningsdirektoratet den 28. august.

Forsker Espen Oslen viser fram solcelleanlegget ved NMBU

Solcelleanlegg mer effektivt enn forventet

Dagens metoder for å beregne forventet energiproduksjon ved et solcelleanlegg, kan være så mye som 20 prosent feil. Nye resultater bidrar til optimisme blant dem som ønsker en økt satsing på solenergi i Norge.

Immatrikulering 2014. Fanfaren komponert av NMBU-professor Edvin Østergaard åpnet seremonien.

Norges første professor i kunst, vitenskap og læring

Edvin Østergaard ved Institutt for matematiske realfag og teknologi (IMT) er blitt landets første professor i kunst, vitenskap og læring.