NMBU-forsker med innspill til reiselivsstrategi

Av Cathrine Glosli

Landbruks- og matdepartementet skal utarbeide en reiselivsstrategi for satsing på landbruksbasert reiseliv. En NMBU-forsker etterlyser mer kompetanse på den forretningsmessige delen. 

– Strategien skal synliggjøre potensialet landbruket har som ressurs for det opplevelsesbaserte reiselivet, sier NMBU-forsker Stian Stensland.  
Dette gjelder opplevelser basert på mat og drikke, utmarksressurser, jakt og fiske, kulturlandskap og de menneskelige og materielle ressurser i landbruket. Strategien skal bidra til økt verdiskaping, profesjonalisering og lønnsomhet i det landbruksbaserte reiselivet gjennom flere gründere, flere vekstkraftige bedrifter og flere innovative miljøer. 

Kompetanse essensielt
I sin presentasjon tok Stensland opp avgjørende faktorer for utviklingen av det landbruksbaserte reiselivet, nemlig ressurser, grunneiere og entreprenører. 
– Våre undersøkelser fra det naturbaserte reiselivet peker på enkelte kompetanseutfordringer. Aktørene er gode på kjerneproduktet, for eksempel en aktivitet, men mangler kompetanse på det «forretningsmessige».
– Dette er forhåpentligvis noe LMDs strategi kan dra nytte av. 

Utvikling av det naturbaserte reiselivet
Han avsluttet med å peke på NMBUs store reiselivssatsing, BIOTOUR. 
– Prosjektet skal utforske nøkkelbetingelser for videreutvikling av naturbasert reiseliv i norsk bioøkonomi, som sikrer næringsutvikling, robuste lokalsamfunn og bærekraftig ressursbruk.
– Her er det gode muligheter for synergieffekter. 

Fra venstre: forsker Stian Stensland (NMBU), landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) og generalsekretær i Norske Lakseelver, Torefinn Evensen. 
Anledning: Innspillsmøte om ny strategi for landbruksbasert reiseliv. Putelaksen var en gave fra Evensen til Da
Fra venstre: forsker Stian Stensland (NMBU), landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) og generalsekretær i Norske Lakseelver, Torefinn Evensen. Anledning: Innspillsmøte om ny strategi for landbruksbasert reiseliv. Putelaksen var en gave fra Evensen til Dale, og en erstatning for laksen han slapp tilbake i sommer da han gjestet Stjørdalselva i Norske Lakseelverregi. Foto: Espen Stokke

Publisert - Oppdatert

Del på