Miljøvitenskap
Aktuelt

Forsker bak ebolamedisin kommer til Ås

Charles Arntzen er mannen bak teknologien som brukes i ebolamedisinen ZMapp, som er blitt gitt til flere smittede under utbruddet i Vest-Afrika. Bioteknologirådet har invitert Arntzen til Ås den 8. oktober.

Forsker bak ebolamedisin kommer til Ås

Charles Arntzen.

Charles Arntzen.

Foto
NMBU
Tid: Onsdag 8. oktober kl. 12.00–14.00
Sted: Hallen i Vitenparken

Møtet er gratis og det blir servert mat.

Påmelding skjer her.

Arntzen er en av verdens ledende forskere innen vaksineutvikling, med en visjon utenom det vanlige. For tolv år siden fikk han i oppdrag å starte utviklingen av en ebolamedisin. Resultatet er en medisin som dyrkes fram i genmodifiserte tobakksplanter, og som ble testet på mennesker for første gang i sommer.
 
Arntzens engasjement for global helse er grunnleggende for arbeidet hans, og siden nittitallet har han jobbet med å utvikle spiselige vaksiner.

Et av de største problemene med dagens vaksiner er at millioner aldri får dem. Dagens vaksinasjonsprogrammer fungerer fint i rike land med gode helsevesen, og gjør at vi nordmenn ikke lenger frykter sykdommer som kopper, meslinger og polio. Men disse vaksinene krever en steril nål og må oppbevares kaldt. De krever også kvalifisert helsehjelp og ofte flere injeksjoner.

Arntzens mål er derfor vaksiner som er enklere å ta, billigere å produsere og lettere å distribuere.

Charles Arntzen er professor ved Arizona State University i USA. Han er også direktør for to forskningssentre som jobber med utvikling av vaksiner mot hepatitt C og seksuelt overførbare sykdommer. I 2004–2009 var han medlem i Bush-administrasjonens vitenskaps- og teknologiråd. Arntzen skal også besøke Oslo, Trondheim og Bergen for å snakke om sitt arbeid.

Vi får også presentasjoner av lignende prosjekter på Campus Ås ved Vincent Eijsink, NMBU og Jihong Liu Clarke ved Bioforsk.

Published 26. september 2014 - 13:28 - Updated 23. mai 2017 - 19:27