Prisdryss til skogfagsstudenter

Av Cathrine Glosli

Prisvinnerne sammen med skogminister Sandra Borch. Sara Emilie Bråten Aarskog ble forhindret fra å komme på prisutdelingen.
Prisvinnerne sammen med skogminister Sandra Borch. Sara Emilie Bråten Aarskog ble forhindret fra å komme på prisutdelingen. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Sandra Borch delte tirsdag den 23. november ut stipender til de beste skogfagsstudentene på årets avgangskull.

– Jeg er veldig glad for å få lov til å være med og markere slutten på en lang utdanning for folk som det norske skogbruket trenger. Dere står foran en viktig karriere knyttet til skogens og trevirkets verdier – og jeg er også ganske ny i jobben. Slik sett har vi noe felles, og jeg håper vi kan få til et godt samarbeid framover, sa landbruks- og matminister Sandra Borch under utdelingen i dag.

Belønner de tre beste

Masterstipendet er på 50 000 kroner og gis til de tre beste studentene. De aktuelle kandidatene velges ut fra gjennomsnittskarakteren fra masteroppgaven og alle emner som er inkludert i mastergraden. En av forutsetningene for å få stipend er at studentene har fullført på normert tid.

  • Masterstudentene Petter Almås fra Haltdalen, Maria Åsnes Moan fra Trondheim og Astrid Forberg Ryan fra Ringerike fikk hver kr 50 000,- for de tre beste karakterene blant de som gikk ut fra skogfagsstudiet ved NMBU i 2021.
  • Erlend Grande fra Overhalla mottok kr 50 000,- for den beste masteroppgaven.

Premiering av masteroppgave om gransnutebille

Erlends masteroppgave hadde tittelen "Papir som fysisk beskyttelse av granplanter (Picea abies) mot gransnutebillen (Hylobius abietis)". Gransnutebillen er det insektet som utgjør den største trusselen mot foryngelse av gran i Norge. Skadepotensialet er stort, og skader gir nedgang i skogproduksjonen og dermed også negative økonomiske konsekvenser for skogeieren. Dette oppgavetemaet er derfor svært relevant for skognæringen. 

Om oppgaven skriver komitéen: "Masteroppgaven til Grande har høy forsknings- og formidlingskvalitet. Oppgaven er original i den forstand at det produseres nye og viktige forskningsresultater, og den har uten tvil et potensial for publisering i internasjonale journaler etter litt bearbeiding. Grande har et tydelig og godt gjennomtenkt forsøksopplegg og bruker relevante statistiske metoder. Han synes også å ha en god vitenskapelig tilnærming med hensyn på tolkning og forståelse av sine resultater. Grande formidler budskapet sitt på en oversiktlig og kortfattet måte med et godt språk som gjør det lett å lese. I diskusjonen vurderer han resultatene opp mot tidligere forskning på oversiktlig måte, er åpen om utfordringer knyttet til forsøksopplegget, og kommer med forslag til nye problemstillinger og videre forskning innenfor temaet."

Kriteriene som er lagt til grunn er tema, resultater, originalitet, kvalitet og formidling. Oppgavene er vurdert av et utvalg bestående av representanter fra næringen, forvaltningen og NMBU.

Fakta

Les mer om masteren i skogfag her. 

Har du ikke en bachelorgrad? Les mer om vår bachelor i skogfag her. 

Velg Skog

Stipendene deles ut av foreningen Velg Skog som jobber med rekruttering, kompetanse og omdømmebygging for skognæringen. Velg Skog finansieres av medlemmer i næringen, Skogbrukets Landsforening og NHO Mat og Drikke, samt midler fra skogbrukets ulike prosjektfond.

Publisert - Oppdatert

Del på