Kan et møbel ta opp mer karbon enn det som slippes ut i produksjonen?

Av Cathrine Glosli

Nuen møbler
Nuen møblerFoto: Nuen/Dag Randen

Et nytt prosjekt NMBU deltar i skal finne ut om det er mulig å serieprodusere miljøvennlige møbler som er også er karbonnegative.

Møbel- og interiørproduksjon er en viktig faktor i nasjonale og globale klimaregnskap. Dette fordi produksjonen gjerne krever langreist trevirke og tekstilfibre. Denne verdikjeden kan dermed være en betydelig kilde til klimagassutslipp og ødeleggelse av biologisk mangfold. Her er det stort forbedringspotensial, og det skal NMBU, i samarbeid med NTNU, Bjørnafjorden kommune og møbelprodusenten Nuen finne ut av.

Ta opp karbon i stedet for å slippe ut?

– Vi skal finne ut av om det er mulig å produsere et tremøbel der energiregnskapet går i pluss og karbonregnskapet går i minus, sier professor Anders Q. Nyrud, en av forskerne på prosjektet.  

Med et negativt karbonregnskap menes da en møbelproduksjon som i løpet av produktets livsløp tar opp mer karbon enn det slipper ut.

Nyrud forteller videre at dette kun vil være mulig dersom bruken av innsatsfaktorer optimaliseres og produktreisen er kort.

– Teknisk sett er dette et forprosjekt som skal gi oss et beslutningsgrunnlag for eventuelt å gå videre.

Karbonlagring og biologisk mangfold

Forskerne skal blant annet undersøke hvilke treslag i en lokal verdikjede, som gir best mulig uttelling i forhold til karbonegenskaper og effekter på biologisk mangfold. De skal også undersøke datagrunnlaget for hvilke hogstformer som er best med tanke på lagring av karbon i jord og ivaretakelse av biologisk mangfold.

– Et interessant aspekt vil være spørsmålet om det er en forskjell i karbonregnskap mellom bruk av lokale treslag og  treslagene som vanligvis brukes i norsk møbelproduksjon, kommenterer han.

Lokale råmaterialer

Prosjektet skal også resultere i et mer detaljerte karbon- og energiregnskap for det gitte møbelet sin livssyklus.

Effekten av å bruke ull fra sau på utmarksbeite videreforedlet lokalt og løsninger for kortreist metall være av stor interesse.

Forløperen til et større prosjekt

Prosjektet skal resultere i et faktagrunnlag til møbelindustrien, og peke på om dette er løsninger som den bør se nærmere på.

– Om hypotesene er riktige, vil det være grunnlag for et hovedprosjekt der vi går videre, og inkluderer andre innsatsfaktorer for et møbel, sier NMBU-forsker Per Kristian Rørstad. 

Hele infrastrukturen

Et eventuelt hovedprosjekt må også ta med hele den lokale infrastrukturen. Det inkluderer spinneri, fargeri og veveri/strikkefabrikk for tekstil, tørking, sagbruk og møbelfabrikk for tre, lavutslippstransport i hele verdikjeden og energiproduksjon inkludert i infrastrukturen.

– Til slutt vil det være essensielt å ha karbonnøytrale løsninger for møbelet etter salg til kunde, om man skal oppnå karbonnegativitet i hele livssyklusen, avslutter han.

Fakta

Om prosjektet: 

Finansiering: RFF Vestland (Regionale forskningsfond)

Prosjektperiode: 1. januar  - 31. Desember 2021

Budsjett: 500000 + egeninnsats

Prosjektkoordinator: Nuen (nuen.no)

Partnere: NMBU, NTNU, Bjørnafjorden kommune

Publisert - Oppdatert

Del på