Sur nedbørs virkning på skog

Av Cathrine Glosli

På dette vitenskapshistoriske seminaret tar vi et tilbakeblikk på forskning, politikk og miljøkamp i årene 1969 til 1985. Forskningsprogrammet «Sur nedbørs virkning på skog og fisk» (SNSF) var på 1970-tallet det største tverrsektorielle forskningsprogrammer i Norge med finansiering fra flere departementer og flere av den tids mange forskningsråd.

Programmet ble startet opp parallelt med at miljøproblemene ble gitt økt politisk prioritet internasjonalt og i Norge, blant annet med opprettelsen av et Miljøverndepartement i Norge. SNSF var sterkt knyttet til de overnasjonale virkningene av miljøproblemene. Utslippene fra fabrikkpipene i England, Vest-Tyskland og Øst-Europa ble transportert med nedbøren nordover til Norge. Virkningen på kort og lang sikt var uklar, men framtredende forskere både i Norge og mange europeiske land mente virkningene ville bli katastrofale for livet i ferskvann og for skogen.

I dette forskningsmessige og politiske landskapet ble skogforskningen høyt prioritert. Men katastroferesultatene uteble og skogforskningen viste til dels motsatt utvikling av det politikerne og mange forskere hadde forventet. Vi setter søkelyset på hvordan forskningen og forskerne manøvrerte i dette terrenget.

Gratis for NMBU-studenter. 

Les mer og se fullt program på Vitenparken sine sider her (eksterne sider). 

Publisert - Oppdatert

Del på