Sopp er en av skogens viktigste nedbrytere, og Lisa Fagerli Lunde sin forskning viser at biller spiller en viktig matchmaking-rolle for å hjelpe soppen til å formere seg.
Professor Torjus Bolkesjø er ny leder for avdelingen «Global Drivers» i Statkraft. Bolkesjø har vært professor i fornybar energi ved NMBU de siste tolv årene.
Med flere trær i den norske fjellheimen er det forventet at mindre sollys vil reflekteres, noe som igjen vil påvirke global oppvarming. Eirik Næsset Ramtvedts doktorgradsarbeid viser at nye finskala måleplattformer er nødvendig for en presis tallfesting av vegetasjonens evne til å reflektere sollys i fjellområdene.
Ida Marielle Miennas doktorgrad viser at det er mer enn bare temperatur som påvirker hvor høyt trærne vokser og hvor tregrensa går. Nøkkelfaktorer inkluderer nedbør, beiting og terreng. Dette er viktig kunnskap i kampen mot klimaendringene.
De siste to årene har MINA gjennomført en omfattende studieprogramrevisjon av alle sine studieprogrammer. Denne uka ble dette kvalitetsarbeidet hedret med NMBUs utdanningspris.
Krigen i Ukraina har ført til frykt for at atomreaktorene skal skades og utslipp av radioaktivt materiale. NMBU-professor Deborah Oughton sier at angrepene neppe utgjør noen stor trussel for oss i Norge. Her svarer hun på fem kjappe om situasjonen.
13.oktober 2022 inviterer NMBU i samarbeid med NINA til et heldagsseminar om besøksforvaltning på Vitenparken, campus Ås. Hvilke muligheter og utfordringer ser vi i dette feltet? Og hvordan kan besøksforvaltningen fremover bidra til ivaretakelse- og bærekraftig utvikling av frilufts- og verneområder?
De siste to årene har MINA gjennomført en omfattende studierprogramrevisjon av alle sine studieprogrammer. Større endringer i emneporteføljen ved fakultetet for studieåret 2022/2023 finner du her.
Digital historiefortelling er en mulighet for alle til å dele sin historie eller budskap. Det er et stadig viktigere formidlings- og markedsføringsverktøy som studentene på naturbasert reiseliv har fått prøve seg på.
Livet i Oslofjorden har endret seg dramatisk de siste årene. Se filmen om NMBU-forskerne som prøver å finne svar på spørsmålene om hva som egentlig skjer med livet i fjorden.
Petter Almås og Maria Moan er tildelt Bollerøds legat for beste karaktersnitt på mastergraden i skogfag i 2021. Dette er første gang prisen deles ut til to stykker for eksakt likt karaktersnitt.
Biokullhar mange positive egenskaper, og kan blant annet bidra til å redusere lystgassutslipp fra kompost og jord. Simon Weldons doktorgradsarbeid viser imidlertid at det er viktig å målrette tiltaket dersom vi skal få ønsket effekt.
Er du interessert i bærekraft og arbeid i skjæringsfeltet mellom friluftsliv, naturforvaltning og turisme. Da kan masterprogrammet naturbasert reiseliv ved NMBU være noe for deg! Bli med på vår infokveld og hør nærmere om mulighetene som finnes. Søknadsfrist 20.april, på www.nmbu.no/reiseliv
Yi-kuang Chen har i sin doktorgrad analysert noen av hovedutfordringene i den nordeuropeiske energiomstillingen. Resultatene hennes viser at omstillingen til et fossilfritt energisystem vil kreve svært store mengder fornybar elektrisitet og at vi står overfor viktige og vanskelige avveininger.
Vilde Leipart har i sin doktorgrad laget en modell av proteinet vitellogenin og brukt den til å forstå hvordan proteinet fungerer i honningbia. Resultatene er viktige for vår forståelse av honningbia og hvordan vitellogenin påvirker bias helse.
Oppblomstring av alger i innsjøer skjer fra tid til annen, og kan være en plage for både mennesker og dyr. En ny doktorgrad viser at nye, voldsomme algeoppblomstringer i norske innsjøer skyldes klimaendringer og endrede miljøforhold.