Temaet for konferansen er barn- og unges medvirkning i planlegging og holdes på DOGA, Oslo.
Del 1 UNG SAMSKAPING vil fokusere på barn og unge som gruppe. Plan- og bygningsloven har som formål at deres behov alltid tas hensyn til, men på hvilken måte? Hvordan skal de involveres? Skal deres meninger få påvirke resultatet? Hva kan vi lære av barn og unge?
Del 2 INNBYGGERKRAFTENS MERVERDI vil fokusere på kunnskapsbygging og hvordan vi samler inn, bruker og gjenbruker data. Hva lærer vi av å gjennomføre medvirkning? Hva er den varige samfunnsnytten?
Konferansen er knyttet til et større utviklingsprosjekt for økt arbeidsrelevans i høyere utdanning med økonomisk støtte fra DIKU/ HK-dir.
Vil du jobbe i et forskningsfelleskap med studenter fra ulike studieprogram?
Tverrfaglig masterprosjekt for økt innsikt i bærekraftsutfordringer (TfMP) er et alternativt opplegg for masteroppgaven som vi har testet ut et par ganger før, men som vi nå ønsker å løfte enda et hakk.
Hvorfor tilbyr vi dette?
Vi ønsker at studentene skal bli aktive deltakere i et større kunnskapsfelleskap, at de sammen kan utvikle temaet til et felles forskningsprosjekt og hjelpe hverandre til å utlede de mest interessante spørsmål til eget arbeid. Dette skal de gjøre under veiledning av erfarne forskere og med innspill fra aktører som er berørt av tematikken.
Vi ønsker at studentene som deltar skal få erfare hva de så langt har oppnådd av fagspesifikk kunnskap i eget studium, ved at de må formidle dette til studenter fra andre studieretninger og dermed reflektere over hvilken betydning denne kunnskap kan ha for andre disipliners perspektiv på det samme problemområdet.
Vi ønsker at studentene skal være interessert i hverandres arbeid og kunne gi hverandre feedback på teori og metoder og konstruktiv kritikk på analyser og funn. Studentene vil derfor få en kontinuerlig vurdering av arbeidet sitt gjennom samtalene dem imellom og med et samlet veileder-team, og ikke bare en sluttevaluering etter innlevering.
Vi ønsker at samarbeidet med eksterne aktører skal sette fokus på masteroppgavens samfunnsrelevans ved å kunne formidle kunnskap som produseres i masteroppgaven på en mye mer offensiv måte og som en viktig del av kunnskapsfelleskapet.
Det vil være mulig å utvikle paperbaserte masteroppgaver som inngår i temabaserte antologier.
Hvordan skaffer man seg kompetanse i å involvere barn og unge i areal- og samfunnsutviklingen? Hvordan underviser vi i det? Dette var spørsmål som ble belyst i SITRAPs årskonferanse 2021
Hvordan skaffer man seg kompetanse i å involvere barn og unge i areal- og samfunnsutviklingen? Hvordan underviser vi i det? Velkommen til SITRAPs årskonferanse 2021!
SITRAP – årskonferanse 2021 holdes 20. oktober kl. 12.00 – 15.30 på Camus Ås.
Temaet i år er barn og unges medvirkning i planlegging. Vi skal spesielt fokusere på hvilke behov som praksisfeltet har og hva dette krever av kompetansen til de vi utdanner. Hvordan skaffer man seg kompetanse i å involvere barn og unge i areal- og samfunnsutviklingen? Hvordan underviser vi i det?
Sammen med Spire,DogA, KS og NBBL har SITRAP fått støtte til et spennende samarbeidsprosjekt. Målet er å utvikle, gjennomføre og teste metoder for medvirkning i planlegging, spesielt rettet mot involvering av barn og unge i planlegging. SAMBED er navnet på prosjektet som får 5 mill. over en treårsperiode. Mer om tildelingen her.
Med en tverrfaglig masterklasse kan studenter fra ulike fakulteter og studieprogrammer møtes og arbeide sammen om komplekse problemstillinger. Samarbeidet organiseres rundt et kasus, gjerne et sted, i nær kontakt med lokale aktører og myndigheter. Tverrfagligheten handler om å se hvordan ulike fag kan samarbeide rundt samfunnsutvikling i en romlig dimensjon. Slik utvider masterklassen studentenes nettverk i studietiden og kan skape jobbmuligheter senere.
Synes du som student at det er mye snakk om «gruppearbeid» og «tverrfaglig samarbeid»? Det er det en god grunn til. Både ny forskning og NMBU-studenter i sommerjobb bekrefter at det faktisk kan være avgjørende for karrieren din etter studiene.
- I profesjonsutdanninger som byplanlegging, landskapsarkitektur og eiendomsutvikling vil en stor del av opplæringen bestå av å utforske mulige løsninger på problemstillinger hentet fra virkelighetsnære case, forklarer forskerne, som har en fersk artikkel ute.
SITRAP-forsker Marius Grønning leder den norske delen av det EU-finansierte prosjektet DIGIPLAN (ESPON). I løpet av 2020 skal de kartlegge digitaliseringen av arealplanlegging i Europa.
Tverrfaglig masterklasse 2021 skal ha Nordkapp kommune som case, noe som åpner for viktige og interessante problemstillinger innenfor et bredt spekter av temaer for masteroppgaver innenfor planlegging, eiendomsfag, næringsutvikling og gründervirksomhet, turisme og naturforvaltning etc.
Vil du ha en ekstrajobb ved siden av studiene? Vi søker etter to nysgjerrige, kreative og pålitelige studenter som samarbeider godt og som vil hjelpe oss med en bloggstafett som skal publiseres på KOTE og NMBUs sine hjemmesider.
SITRAP har fått gjennom to separate søknader om støtte i juni med ulike samarbeidspartnere med prosjekttittel "Tverrfaglig problemløsning i team" og "Dugnad for digital Innovasjon". Disse tiltakene er planlagt å starte dette høstsemesteret. Artikkel skrevet 26. juni 2019.
SITRAP setter nå opp et støtteapparat for studenter, med ambisjon om å svare til stsudentenes generelle utfordringer. Et sted utenfor typiske studieprogram eller studentorganisasjoner, der de kan søke rådgivning eller snakke om hverdagslige eller profesjonelle bekymringer. Observasjoner fra bransjen, viser også til et behov for entreprenørskap og kompetanse innen konkurransevirksomhet blant studentene. SITRAP viser til observasjoner fra bransjen at det er noen åpenbare trekk ved opplæringen på LANDSAM, gir helt klart gir dem et fortrinn i designkonkurranser i Norge, 10. mai 2019.
Design for Society er initiert av en liten gruppe studenter ved NMBU som i høst tok kontakt med undervisningsutvalget ved LANDSAM. Undervisningsutvalget sendte forespørselen videre til SITRAP som godkjente opplegget og har inngått individuelle avtaler med hver av studentene som ønsket å bli med om spesial pensum tilsvarende 10sp.
14 masterstudenter, 7 ulike studieprogram, 12 oppgaver og 1 felles studietur til caseområdet. Her skal de på befaring, utføre intervjuer og kartlegge ulike problemstillinger.
For å kunne spille en aktiv rolle i omstilling kreves en holdning til kunnskap som er fremtidsorientert og som blir til mens man handler, mener NMBU-professor Elin Børrud, som utvikler innovative undervisningsopplegg for sine studenter.