Verdens matfat trues av klimaendringer og konflikter

Matsituasjonen er alvorlig for flere hundre millioner mennesker.  Og klimaendringene skaper store utfordringer for jordbruk over store deler av verden.

Krig, klima og mat

USAs spesialutsending for global matsikkerhet, Cary Fowler besøker NMBU 5. desember.

NMBU starter samarbeid med American University

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet løfter masteren i internasjonale miljø- og utviklingsstudier gjennom et nytt samarbeid med American University i Washington DC.

Heller vann og kloakk enn politi og visjoner

I Nikel snakker mediene om miljø og arbeidsplasser – i favelaene i Rio snakker de om sikkerhet og narkotikahandel. Men folk flest er mer opptatt av å få vann og kloakk.

Norge er en stormakt på såfrø. Hvordan kan vi hjelpe fattigere land?

Hvordan kan bønder i fattige land tilpasse seg klimaendringene? Dette er et nøkkelspørsmål for å kunne bekjempe sult og underernæring i verden i dag.

Samarbeidet i nord selv om det var spent mellom Norge og Russland

Frykten for Russland var større jo lenger unna grensen du kom. Før Russland invaderte Ukraina i vår, var Barentssamarbeidet et møtepunkt som normaliserte forholdet mellom nordmenn og russere.

Vant pris for beste masteroppgave

Da pandemien gjorde at Iselin Shaw of Tordarroch (31) måtte legge feltarbeidet på is, ble zoom-intervjuer redningen. Nå har hennes undersøkelse av hvordan syrere oppfatter klimaendringers rolle i konflikten i Syria vunnet prisen for NMBUs beste masteroppgave 2021.

Startet forskerskole midt i energikrisen

Midt i energikrisen har fremtidens energieksperter fått sin egen forskerskole.
– Energi er kontroversielt, konstaterer NMBU-professor John Andrew McNeish.

Hvem tar regningen for det grønne skiftet?

– Økonomer som Jørgen Randers er klare på at de rikeste må betale. Men den norske regjeringens subsidiering av Tesla-eiere og de franske myndighetenes grønne skatter som stort sett treffer arbeiderklassen er bare to eksempler på hvordan styresmaktene våre ikke klarer å ta for seg problemene med ulikhet i den grønne skiftet, slår NMBU-professor Erik Gomez-Baggethun fast.

NMBU-forsker får prestisjestipend på over 20 millioner kroner

Tor Arve Benjaminsen, professor på Fakultet for landskap og samfunn, har fått et ERC Advanced Grant på 2,1 millioner euro for å forske på migrasjon og konflikt i Sahel-området.