Foredrag: Alleer langs fremtidens veier

Hendelse avsluttet
Kl.
18:00 - 19:00

Trærene langs veiene har gått fra å være en berikelse til å bli et sikkerhetsproblem. Det er en kulturarv som ikke råtner på rot – men hogges. Kan trærne kan være i ferd med å forsvinne fra våre gater og veier?

Hovedformålet med gater og veier er selvfølgelig kommunikasjon. Samtidig har trærene langs veiene blitt verdsatt langs våre veier. Langt tilbake i tid har mennesket plantet trær i rette linjer. Vår tids alleer er imidlertid inspirert av de storlinjete barokkanleggene.

Veitrær hadde en praktisk betydning, i tillegg til å være viktige landemerker og markører for veifarende som forskjønnet landskapet Trærne gir også skygge og ly mot vind og regn, og benyttes som trevirke, vedfang, dyrefôr og fruktrærene som kilde til mat.

Trærene former et kulturelt uttrykk som har fulgt de veifarende i mange hundre år, og har blitt en integrert del av veg- og gatearkitekturen.

Likevel har trærene langs våre veier har gått fra å være en berikelse til å bli et sikkerhetsproblem. Det er en kulturarv som ikke råtner på rot – men hogges.

Trærne kan være i ferd med å forsvinne fra våre gater og veier.
___________________________________

Bergaust er utdannet landskapsarkitekt og har i tillegg bakgrunn som kunsthistoriker. Han er i dag dosent i landskapsarkitektur og leder ved Institutt for landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. Der feirer de i år 100 år siden etableringen av Europas første utdanning i landskapsarkitektur.

Velkommen!

Campus Ås