En ny forskningsrapport fra NMBU viser at helsepolitikken og -tiltakene er fragmenterte og lite samkjørte. Det kan stå i veien for målet om en mer aktiv befolkning.
- I anledningen av den internasjonale kvinnedagen ønsker vi å løfte frem noen av de første kvinnelige hagearkitektene i Norge. Men å grave seg ned i deres bidrag er ikke lett, skriver professor Annegreth Dietze-Schirdewahn.
Landskapslaboratoriet ved Institutt for landskapsarkitektur er bevaringssted og klonarkiv for roser og grøntanleggsplanter. Plantene er lokalisert i «Planteskolen», som nå er en del av Norges landskapslaboratorium NMBU.
– Studentene jobber på tvers av fag, noe som er viktig i arbeidslivet. Her kan du se en presentasjon av studentoppgaver i regional landskapsplanlegging og lokalsamfunnsutvikling høsten 2021.
«De har en tradisjon for svært høy standard på undervisningen i landskapsarkitektur,» lyder begrunnelsen fra den internasjonale utdanningsorganisasjonen.
Studenter i planleggingsfag trenger praktisk erfaring ved å få delta i reelle medvirkningsprosjekter. SAMBED-prosjektet skal gi studentene denne erfaringen.
Statbyggs studentpris for NMBUs beste masteroppgave i landskapsarkitektur gikk i år til Kaja Wivestad og Reidun Ertzeid for omforming av Smiths kai i Kristiansand.
- Mitt virke kan ikke sammenlignes med æresmedlemmer som Helge Klingberg og Aud Wefald og deres betydelige innsats og bidrag for foreningen og fagfeltet. Men selv om andre har gjort mer, så er dette likevel veldig hyggelig, sier Kirsten Lunde.
I prosjektet Twin Fjord, hvor NMBU deltar, skal forskerne utvikle ny teknologi som gjør det lettere å legge til rette for bærekraftig arealplanlegging.
I høst får førsteårsstudentene på studiene landskapsarkitektur og landskapsingeniør en praktisk start. Sammen med ansatte i Universitetsparken skal de bygge nye gangstier, legge heller og anlegge regnbed som skal ta av for overvann på Campus Ås.
- Du må bare sette i gang. Jeg var litt nervøs for å starte først, men så er det bare å prøve, forteller Ingrid Josefine Salo Raknes, som går første året ved landskapsarkitektur. Nå titter de aller første spirene opp og belønner innsatsen.
Med små justeringer kan landskapsarkitekter og utbyggere legge til rette for liv og biomangfold i flere dammer – også der det kanskje ikke var det viktigste målet opprinnelig. Et lite insekt som har overlevd dinosaurene, er nøkkelen.
Fakultet for landskap og samfunn har NMBUs 3., 6., 7., 9., og 15. mest populære studieprogrammer, viser ferske tall fra Samordna opptak. – Dette er svært gledelige tall og viser at vi har gode og samfunnsrelevante studieprogram, sier dekan Eva Falleth.
Bli med oss ned under sjø – og inn i kunstner og landskapsarkitekt Elin T. Sørensens arbeidsprosess der den marine verdenen er vår læremester og kilde til kunnskap og inspirasjon. Utstillingen er en sanseopplevelse som passer for folk i alle aldre – med en egen forskningsstasjon for de minste.