Utendørsarealer og natur motvirker depresjon under COVID-19

Av Jayne P Lambrou

In some countries, masks were mandatory outside during the COVID-19 outbreak.
In some countries, masks were mandatory outside during the COVID-19 outbreak.Foto: Lubo Ivanko/Shutterstock

Ny forskning viser at myndighetene bør gi innbyggerne mulighet til å tilbringe tid ute, som et psykisk helsefremmende tiltak, selv om nye nedstengningstiltak skulle bli innført.

En ny studie som NMBU har deltatt som partner i, viser at folk som hadde tilgang til utendørsarealer under den første nedstengningen i forbindelse med covid-19, hadde mindre sannsynlighet for å utvikle symptomer på depresjon.  De som hadde utsikt til natur hjemmefra, var i bedre humør i denne tiden.

Resultatene er en sterk indikasjon på at myndighetene bør tillate befolkningen å tilbringe tid utendørs dersom nye nedstengningstiltak blir pålagt i tiden framover, konkluderer forskerne.  

-Å tilbringe tid utendørs virker beskyttende på den psykiske helsen. Å gjenopprette og utvide grøntområdene i urbane områder vil gjøre byene mer motstandsdyktige i tilfelle av en pandemi, sier Erik Gómez-Baggethun, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og medforfatter av studien.  

Forskerne vurderte den psykiske helsetilstanden til 6769 mennesker fra 77 land under den første bølgen av covid-19 i Europa (mars–mai 2020). Frivillige deltakere besvarte spørsmål om sin atferd og psykiske helsetilstand under de strenge tiltakene som la begrensninger på deres mobilitet under nedstengningen.

-Hovedkonklusjonen er at de som ble pålagt de strengeste nedstengningstiltakene under den første bølgen av covid-19 (de som bare kunne gå ut for å gå på jobb eller gjøre de aller nødvendigste ærendene, som tilfellet var i Italia og Spania), hadde større risiko for å få symptomer forenlige med depresjon og angst, sammenlignet med land der nedstengningstiltakene ikke var like strenge, forklarer Sarai Pouso, som ledet studien fra det baskiske teknologisenteret AZTI. 

Ingen forskjell mellom begrenset og ubegrenset tid utendørs 

Det ble ikke funnet noen vesentlige forskjeller i psykisk helsetilstand mellom land der bare begrensede utendørsaktiviteter ble tillatt under nedstengningen (f.eks. Storbritannia), og land der utendørsaktivitetene ikke var begrenset (så lenge reglene om sosial avstand ble fulgt), som Norge.  

-Dette resultatet innebærer at å tillate innbyggerne å tilbringe tid utendørs når de lever under stressende omstendigheter som en nedstengning er, kan bidra til å redusere sannsynligheten for psykiske lidelser, konkluderer forskerne fra Spania (AZTI), Storbritannia (University of Exeter) og Norge (NMBU).  

Studien omfattet en nærmere analyse av Spania, et land der utendørsaktiviteter som gange eller sport var totalforbudt i en periode i mars 2020.

-Resultatene fra Spania tyder på at tilgang hjemmefra til utendørsarealer (f.eks. hage eller balkong) og utsikt til åpne arealer eller naturelementer (f.eks. kyst, park eller skog) medførte redusert sannsynlighet for å få symptomer som er forenlige med depresjon. Videre klarte de som hadde tilgang til utendørsarealer og utsikt til natur, å opprettholde et mer positivt humør under nedstengningen, tilføyer María C. Uyarra fra AZTI.  

Kvinner og unge mer utsatt for å få symptomer på depresjon og angst 

Ser man på ulike undergrupper i befolkningen, hadde kvinner og unge større sannsynlighet for å få symptomer på depresjon og angst. Forskerne understreker imidlertid at disse resultatene er påvirket av egenskapene ved utvalgsgruppen.  

-Studien inneholder ikke opplysninger om visse grupper som isolasjonen kan ha hatt de mest negative konsekvensene for, som barn og eldre, sier Mat White fra University of Exeter, Storbritannia.  

Byutviklingen bør sikre kontakt med naturen  

Studien viser at man ved framtidig byutvikling bør legge særlig vekt på å ta med elementer som gjør det mulig for innbyggerne å være i kontakt med naturen (som mer grøntarealer i det offentlige rom), i tillegg til at det må tas særlig hensyn til de mest sårbare gruppene i befolkningen. 

- Denne forskningen er viktig og viser at framtidens byplanleggere må ta hensyn til betydningen av at innbyggerne har lik tilgang til blå og grønne arealer av høy kvalitet. Vi har nå bidratt med solid, overbevisende dokumentasjon på at har vi slik tilgang, vil psykiske helseproblemer både kunne forebygges og behandles, spesielt i urbane områder. Dette er spesielt viktig i en kontekst med en pandemi, men siden det faktisk kan skape positive helseresultater, covid-19 eller ikke, er dette noe som bør prioriteres i planleggingen, legger Lora E. Fleming til, som er direktør for The European Centre for Environment and Human Health, University of Exeter.

- Kort sagt viser denne studien at de strenge nedstengningstiltakene der visse befolkningsgrupper (f.eks. i Spania) ble isolert, påvirket deres psykiske helse negativt. Imidlertid har vi ingen data som sier noe om disse symptomene vedvarer, eller om de forsvant etter nedstengningen, avslutter Pouso.  

[Kilde: AZTI News)

Sentrale funn i studien: 

Høy nedstengningsgrad er positivt assosiert med dårlig psykisk helse.

Kontakt med naturen demper nedstengningens negative innvirkning på psykisk helse.

Folk opplevde at naturen bidro til at de taklet nedstengningstiltakene bedre.

Tilgang til utendørsarealer og utsikt til natur var assosiert med mer positive følelser.

___________

Les artikkelen i Science of the Total Environment:
Contact with blue-green spaces during the COVID-19 pandemic lockdown beneficial for mental health av Sarai Pouso, Ángel Borja, Lora E. Fleming, Erik Gómez-Baggethun, Mathew P. White og María C. Uyarra.

Publisert - Oppdatert

Del på