Godt besøkt UTESTEMME-utstilling på Nasjonalmuseet

— Vi er svært fornøyde med besøket, og spesielt at utstillingen har tiltrukket et nytt publikum som vi vanligvis ikke ser så mange av på Nasjonalmuseet-Arkitektur, sier prosjektleder for utstillingen, Eva Madshus. Hun sikter til et publikum som interesserer seg spesielt for det grønne skiftet, i tillegg til at det har vært stor interesse fra landskapsarkitektene selv.

En stor labyrint fylte utstillingsrommet og ledet publikum gjennom en vandring i pionertiden i norsk landskapsarkitektur.

Foto
Frode Larsen/Nasjonalmuseet

Med UTESTEMME var det første gangen Nasjonalmuseet dedikerte en hel utstilling til landskapsarkitekturen. Kurator og NMBU-professor Jenny B. Osuldsen valgte å legge vekt på de norske pionerene fra perioden 1900-1960, med materiale fra NMBUs historiske arkiv for norsk landskapsarkitektur.

— Nasjonalmuseet har vært veldig positive til utstillingen, og de har uttrykt at de lenge har ønsket en utstilling om landskapsarkitektur. UTESTEMME har nok vært med å bane vei til å formidle et fagfelt som museet selv ikke har så mye kunnskap om, sier Osuldsen.

Les også: Norge var først i Europa: Utdannet landskapsarkitekter for å bygge nasjonen

Ved å spre utstillingen både innenfor og utenfor museumsbygningen, «sprengte» UTESTEMME rammene for museet. Hengende bambusskudd fra taket ga publikum et første møte med utstillingen i museets inngangshall. Hvelvet ble omgjort til sanserom for assosiasjoner til landskapets stadige forandringer i lys og lyd. En stor labyrint i hovedrommet ledet publikum gjennom en vandring i historien. Et blått teppe av vårblomster i kombinasjon med solsikker prydet uteområdene rundt museet.

 

Orginaltegningene fra pionerene i norsk landskapsarkitektur i peroiden 1900-1960 var en sentral del av utstillingen.

Foto
Frode Larsen/Nasjonalmuseet

— Håpet er at mange flere har fått interesse for faget og oppdager uterommene vi omgir oss med. Så la det ikke gå særlig mange år før vi får en ny utstilling, som kan vise hvordan norske landskapsarkitekter har jobbet med et grønt skifte i mer enn 100 år, oppfordrer Osuldsen.

Utstillingen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet – Arkitektur og NMBU i anledning 100-årsjubileet for Europas første akademiske utdanning i landskapsarkitektur.

 

 

Published 11. september 2019 - 11:54 - Updated 20. juli 2021 - 14:38