En lettfattelig bok om et rettsområde som påvirker alle

Det er en grytidlig, iskald mandag morgen, men Festsalen i Urbygningen er allikevel fylt til randen av opplagte studenter, klar for semesterstart på JUS320 Plan- og bygningsrett.

– Er du her for å ta bilde til «årets beste NMBU-foreleser», spør en av studentene.

– Nei, den kåringen kommer først senere på året. Jeg er her for å skrive om den nye læreboken han har skrevet om plan- og bygningsrett.

– Da håper jeg juryen gjør at du må komme tilbake, sier studenten.

Et tema som engasjerer

Dosent i juridiske fag, Fredrik Holth, er populær foreleser, som er kjent for å legge stoffet frem på en forståelig og pedagogisk måte.

Denne formidlingsevnen har han tatt med seg inn i læreboken «Plan- og bygningsrett, Kort forklart», som han har skrevet sammen med Nikolai K. Winge. Denne boken kommer nå ut i 2. utgave. Boken gir en kortfattet fremstilling av sentrale elementer i plan- og bygningsretten, og den nye utgaven er oppdatert med ny praksis og enkelte emner er utvidet.

I Festsalen skal det nå handle om ulovlighetsoppfølging, som er tema i kapittel 19 i læreboken. Holth viser frem et reguleringskart fra utkanten av Trondheim, der kommunen har regulert et gammelt hytteområde, der mange grunneiere hadde tatt seg til rette med ulovlige byggeprosjekter.

– Se på kartet her – Ser dere noe dere reagerer på her?

Rommet eksploderer i engasjert debatt, med kjente plan- og bygningsbegreper som dispensasjon, forskjellsbehandling og likebehandling, kommunenes oppfølgingsplikt, ulovlighetsoppfølging som farer gjennom luften. Holth veileder studentene til hvordan de skal forstå kartet og hva som skjedde i prosessen.

Alle blir berørt

Det er tydelig at plan- og bygningsrett er noe som engasjerer folk, og særlig studentene.

– Dette er et engasjerende fagfelt, fordi det angår de fleste av oss. Alle blir på en eller annen måte berørt av plan- og bygningsloven, sier Fredrik Holth.

Han håper at læreboken han har skrevet vil bli et nyttig verktøy, både for studenter, saksbehandlere, arealplanleggere, lokalpolitikere, jurister og andre som ønsker å lære mer om feltet.

– Ja, dette er ikke ment som et uttømmende oppslagsverk innenfor plan- og bygningsretten, men som en lærebok for alle som søker kunnskap om dette temaet.

Published 7. February 2019 - 13:50 - Updated 7. February 2019 - 13:50