En lettfattelig bok om et rettsområde som påvirker alle

God dialog med studentene er viktig

Morten Ellingsen

Den nye utgaven av læreboken er med!

Morten Ellingsen

Fredrik Holth er en engasjert foreleser

Morten Ellingsen

– Dette er et engasjerende fagfelt, fordi det angår de fleste av oss. Alle blir på en eller annen måte berørt av plan- og bygningsloven, sier Fredrik Holth.

En lettfattelig bok om et rettsområde som påvirker alle

Det er en grytidlig, iskald mandag morgen, men Festsalen i Urbygningen er allikevel fylt til randen av opplagte studenter, klar for semesterstart på JUS320 Plan- og bygningsrett.

– Er du her for å ta bilde til «årets beste NMBU-foreleser», spør en av studentene.

– Nei, den kåringen kommer først senere på året. Jeg er her for å skrive om den nye læreboken han har skrevet om plan- og bygningsrett.

– Da håper jeg juryen gjør at du må komme tilbake, sier studenten.

Et tema som engasjerer

Dosent i juridiske fag, Fredrik Holth, er populær foreleser, som er kjent for å legge stoffet frem på en forståelig og pedagogisk måte.

Denne formidlingsevnen har han tatt med seg inn i læreboken «Plan- og bygningsrett, Kort forklart», som han har skrevet sammen med Nikolai K. Winge. Denne boken kommer nå ut i 2. utgave. Boken gir en kortfattet fremstilling av sentrale elementer i plan- og bygningsretten, og den nye utgaven er oppdatert med ny praksis og enkelte emner er utvidet.

I Festsalen skal det nå handle om ulovlighetsoppfølging, som er tema i kapittel 19 i læreboken. Holth viser frem et reguleringskart fra utkanten av Trondheim, der kommunen har regulert et gammelt hytteområde, der mange grunneiere hadde tatt seg til rette med ulovlige byggeprosjekter.

– Se på kartet her – Ser dere noe dere reagerer på her?

Rommet eksploderer i engasjert debatt, med kjente plan- og bygningsbegreper som dispensasjon, forskjellsbehandling og likebehandling, kommunenes oppfølgingsplikt, ulovlighetsoppfølging som farer gjennom luften. Holth veileder studentene til hvordan de skal forstå kartet og hva som skjedde i prosessen.

Alle blir berørt

Det er tydelig at plan- og bygningsrett er noe som engasjerer folk, og særlig studentene.

Han håper at læreboken han har skrevet vil bli et nyttig verktøy, både for studenter, saksbehandlere, arealplanleggere, lokalpolitikere, jurister og andre som ønsker å lære mer om feltet.

– Ja, dette er ikke ment som et uttømmende oppslagsverk innenfor plan- og bygningsretten, men som en lærebok for alle som søker kunnskap om dette temaet.

Published 7. February 2019 - 13:50 - Updated 7. February 2019 - 13:50