– Gi Rhododendronen en sjanse!

Selv om bladene skulle tørke inn kan resten av busken overleve.
Selv om bladene skulle tørke inn kan resten av busken overleve. Foto: Morten Ellingsen

Det er mange Rhododendron-busker som har hatt en tøff vinter, og som kan se litt pjuske ut nå i vårsolen. Men ikke gi dem opp ennå. – Vent til mai og se om knoppene bryter, sier Per Anker Pedersen ved Institutt for landskapsarkitektur ved NMBU.

Førsteamanuensis Per Anker Pedersen forteller at Rhododendron-buskene har hatt det relativt tøft i vinter, særlig på Østlandet.

Det har ikke vært så veldig lave temperaturer, men det har vært kaldt ganske lenge, og dermed ganske tørt. En del planter kan ha fått skader av denne «frosttørken».

Kan se veldig tørre ut

– De fleste skadene som har inntruffet blir synlige nå i disse dager. Noen av plantene kan se veldig tørre ut med innskrumpet bark, sier Pedersen.

Han kan berolige med at de fleste vil klare seg helt fint.

– Ja, de kommer seg når de nå har tint opp og de begynner å ta opp vann igjen. Selv skudd med tydelig innskrumpet bark kan bli normale igjen, sier Pedersen.

Ikke fjern dem for tidlig

Noen av dem kan ha fått permanente skader, men Pedersen advarer mot å fjerne dem for tidlig.

– Det er ikke så mye man kan gjøre med permanente skader, men selv om bladene skulle tørke inn kan resten av busken overleve. Vent til mai og se om knoppene bryter, anbefaler han.

Publisert - Oppdatert

Del på