SITRAP i finale om fremragende utdanning

Seks søkere går videre til finale i konkurransen om å bli nye sentre for fremragende utdanning.

Gratulerer til årets gradsstudenter!

- Vi på fakultetet er glade for at dyktige, engasjerte og etterspurte kandidater fra LANDSAM skal bidra med sin kompetanse og ferdigheter i en bærekraftig samfunnsutvikling, sier dekan Eva Falleth om studentene som har levert sine bachelor- og masteroppgaver nå.

Pris for semesterets beste underviser til LANDSAMs Lars Kåre Grimsby

– Jeg er både overrasket og beæret, sier den ferske vinneren fra Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier, Noragric.

– Det kan bli vanskeligere å nå målene

En ny forskningsrapport fra NMBU viser at helsepolitikken og -tiltakene er fragmenterte og lite samkjørte. Det kan stå i veien for målet om en mer aktiv befolkning.

Gradsoppgavepresentasjoner 2022 / Master’s thesis presentations 2022

Velkommen til gradsoppgavepresentasjoner ved Fakultet for landskap og samfunn i 2022 / Welcome to the presentations of Master theses at the Faculty of Landscape and Society 2022.

CMI pris for fremragende utviklingsforskning går til Aida Cuní-Sanchez ved NMBU

Cuní-Sanchez har ledet en banebrytende studie som viser store karbonlagre og omfattende avskoging i Afrikas fjellskoger. De prisvinnende funnene ble offentliggjort i Nature i fjor.

– Svært gjennomarbeidet og aktuell oppgave

Vi gratulerer Johanne Svendsen Helvik og Elise Gunnes Buan med Statsbygg studentpris for landskapsarkitektur 2021!

De var kvinnelige pionerer

- I anledningen av den internasjonale kvinnedagen ønsker vi å løfte frem noen av de første kvinnelige hagearkitektene i Norge. Men å  grave seg ned i deres bidrag er ikke lett, skriver professor Annegreth Dietze-Schirdewahn.

De er nominert til Statsbyggs studentpris 2021

«Viktig», «unikt», «relevant» - nominasjonskomiteen ved NMBU finner fram de store ordene når de skal beskrive masteroppgavene i landskapsarkitektur som gikk videre i årets konkurranse. Vi gratulerer Una B. Sverdrup, Michelle G. Johansen, Elise Buan og Johanne Helvik med nominasjonen!

Det neste tiåret blir avgjørende

– Hvis vi skal sikre en levelig fremtid for alle på jorda, haster det å handle, sier NMBU-professor Siri H. Eriksen. Hun er en av forfatterne bak FNs klimapanels nyeste rapport.

Vann på alle kontinenter er forurenset av legemidler

En ny, global studie har undersøkt forekomsten av legemidler i verdens elver. I flere enn én av fire elver fant forskerne konsentrasjoner på potensielt giftige nivåer.

Norges landskapslaboratorium NMBU

Landskapslaboratoriet ved Institutt for landskapsarkitektur er bevaringssted og klonarkiv for roser og grøntanleggsplanter. Plantene er lokalisert i «Planteskolen», som nå er en del av Norges landskapslaboratorium NMBU.

– Det er viktig å resirkulere og hindre klimaendringer, men vi må ikke glemme den sosiale bærekraften

NMBU forsker på grønne løsninger for bærekraftig miljø, teknologi og økonomi. Ved Institutt for folkehelse er de eksperter på en avgjørende, men mindre kjent dimensjon av et bærekraftig samfunn: den sosiale.

NMBU-studenter vant: - Grensesprengende løsninger

Fem sterke studentlag konkurrerte om å levere det beste forslaget til hvordan Skanska kan kutte klimagassutslipp. Studenter fra Institutt for eiendom og juss stakk til slutt av med seieren.

Landskap under press

– Studentene jobber på tvers av fag, noe som er viktig i arbeidslivet. Her kan du se en presentasjon av studentoppgaver i regional landskapsplanlegging og lokalsamfunnsutvikling høsten 2021.

Velkommen til vårens åpne forelesninger i IMPULS-serien 2022

Nye impulser i byutvikling og landskapsarkitektur.

Urbane gravlunder kan bli folkeparker

Dyre tomtepriser, mindre plass og kulturelle endringer gjør at forskerne ser en endring i hvordan folk i byene bruker gravlundene.

NMBU skal lede ny forskerskole om det grønne skiftet og energiomstilling

Ny NMBU-ledet forskerskole skal styrke den samfunnsmessige relevansen av doktorgradsutdanning knyttet til de sosiale og miljømessige kontroversene rundt overgangen til lavkarbonsamfunnet.

Landskapsarkitektur ved NMBU får utmerkelse

«De har en tradisjon for svært høy standard på undervisningen i landskapsarkitektur,» lyder begrunnelsen fra den internasjonale utdanningsorganisasjonen.

Millionstøtte til studentinitiativ

De samarbeider med næringsliv, fagfolk og hverandre og skaper sin egen arbeidspraksis. Nå har Urban Lab fått støtte fra myndighetene.

Den norske hytta har blitt klimaversting

Hyttelivet er ikke lenger bærekraftig. Nå ser forskerne på hvordan styrket planleggingsarbeid i staten, fylkeskommunene og kommunene kan endre utviklingen.

Faglig uenighet er bra, men må baseres på fakta

Forskere ved NMBU beskyldes for å ha fordreid fakta i en studie om sammenhengen mellom reintetthet og slaktevekt på dyrene. Professor Tor Arve Benjaminsen kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Vi har et samfunnsansvar for å formidle den spesialkompetansen vi har

I et samarbeid med Lovdata og Karnov forlag skal de fremste juristene i landet utvikle et digitalt oppslagsverk for juridisk litteratur. Forskere ved Institutt for eiendom og juss ved NMBU er i gang med flere sentrale lover.

Stor uttelling for NMBU til prosjekter i det globale sør

– Det er fantastisk at NMBU får så bra uttelling. Det er dessuten flott å se at NMBU har et sterkt fokus på bærekraft i alle prosjektene, sier Solve Sæbø, NMBUs prorektor for utdanning.

– Svaret på de vanskelige spørsmålene gjenstår

Tomohiro Harada og Magnus Merkle er NMBUs observatører på COP26. På klimatoppmøtets fjerde dag fortelle de hva som har vært høydepunktene så langt – og hvor mye som fortsatt mangler.