Meieri og bryggeri ved Matpiloten

  • Pilotanlegget IKBM
    Foto
    Håkon Sparre

I meieriet og bryggeriet ved Matpiloten hos NMBU, driver vi med forskning, undervising og innovasjon. Vi kan også ta på oss oppdrag for matprodusenter og andre kunder. 

Meieri og bryggeri ved Matpiloten

Ved hjelp av eksterne oppdrag til Matpiloten, får vi brukt vår kompetanse og tilgjengelig utstyr. Samtidig får fakultetet kontakter som er verdifulle både for forskning og undervisning. 

De fleste produsentene som benytter seg av Matpiloten, kommer til oss for å undersøke kvalitetsproblemer, analysere produkter eller råvarer, eller teste fremstillingen av et matprodukt i pilotskala.   

For aktører som ønsker å utføre tester hos oss, kan vi tilby kompetanse, teknologi og spesialutstyr. 

Kompetanse
Vi har fagfolk med variert kompetanse på mat, innenfor områder som: 

  • Næringsmiddelteknologi, -kjemi og –mikrobiologi
  • Produksjonsutstyr
  • Målemetodikk
  • Analyser

Teknologi
Vi har tidvis ledig kapasitet på utstyret vårt. Dette gjelder pilotanlegget, med utstyr for produksjon av næringsmidler i liten skala, og laboratorier med diverse analyseutstyr. 

Eksempler på utstyr i pilotanlegget:
- Spraytørke
- Ultrafiltrering
- Membranfiltrering
- Smørkjerne
- Ystekar og ostepresser
- Brunostgryter
- Anlegg for melkebehandling
- Tanker for fermentering
- Vakuuminndamper
- UHT (direkte og indirekte varming)
- Iskremfryser
- Maltingsanlegg
- Bryggeri
- Saftpresse

Utstyret i pilotanlegget er fleksibelt, og kan i mange tilfeller brukes til forsøk også med andre produkter.

Eksempler på laboratorieutstyr:
- Kromatografi (HPLC, GC, FPLC)
- Elektroforese (Phastsystem/PAGE, Kapillær elektroforese, Multifor)
- Partikkelmåling (Zetasizer)
- Bioteknologi (PCR)
- Reologi (Textureanalyzer, Phisica)
- Fermentor
- Anton Paar ølanalysator

Ønsker du å utføre tester hos oss? Ta kontakt!

Kontaktperson: 
Oppdragsleder Ellen Skuterud (tlf. 67 23 25 55 / 409 21 589) 

Relatert innhold
Har den norske melka unike egenskaper?

Har den norske melka unike egenskaper?

Ved NMBU er et forskerteam i gang med å studere melk fra norske kyr for å se om den skiller seg fra melk fra andre raser. Er det slik at den norske melka er unik, og hva skyldes det?

NMBU-forsker vil vekke liv i gamle øltradisjoner

NMBU-forsker vil vekke liv i gamle øltradisjoner

I Norge har vi lange tradisjoner for ølbrygging. Men kunnskapen om brygging av surøl, også kalt ølets sjampanje, er nesten borte. Nå vil NMBU-forsker Anna Dysvik løfte fram igjen surøl-tradisjonen, og gjøre bryggingen både raskere og bedre.

Published 14. oktober 2007 - 17:00 - Updated 27. February 2020 - 15:45