Velkommen til konferanse: Ernæring og bærekraft 18.august 2021

Av Tonje Lindrup Robertsen

Ernæring og bærekraft
Ernæring og bærekraftFoto: Shutterstock

Er maten som er sunnest å spise, også den som er best for miljøet og planeten? Hvordan kan vi som forbrukere, matprodusenter, varehandler, politikere og utdanningsinstitusjon bidra til økt bærekraft? Vi inviterer til dagsaktuelle foredrag og debatt med noen av Norges fremste forskere innen tematikken.  

Arrangementet er digitalt og er åpent for alle. Foredragene og debatten sendes fra vårt studio i Vitenparken 18.august hvor det er et lite antall publikummere tilstede.

Les mer om

Bakgrunn for konferansen

De norske kostrådene slår fast at et kosthold bestående av mye plantemat (frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter) er best for helsa. I tillegg får vi råd om å begrense inntaket av kjøtt (særlig rødt kjøtt) ved å erstatte kjøttinntaket med fisk eller grønnsaker. Vi blir også rådet til å benytte magre meieriprodukter, velge planteoljer fremfor animalsk fett samt ikke spise mer enn vi behøver. Det store spørsmålet er om et sunt kosthold som følger disse anbefalingene også er mest bærekraftig for planeten vår, spesielt dersom plantematen er importert fra produksjonsland på den andre siden av jordkloden.

På arrangementet diskuteres også andre spørsmål som: Hvordan skal vi, som forbrukere, vite hva som er mest bærekraftig å kjøpe i butikkene? Er det mulig å lage et merkesystem som kan hjelpe oss å ta de beste bærekraftige valgene? Hadde vi et mer bærekraftig forbruk før i tiden? Er vi villige til å bruke mer av budsjettet på mat og fire på kvalitetskravene til matvarene vi spiser for å få et mer bærekraftig forbruk? Hvilke omstillinger må til i det Norske landbruket for å dekke behovet for mer plantematproduksjon i Norge? Er økologisk dyrket mat egentlig sunnere enn mat som dyrkes ved konvensjonelle metoder? Finnes det teknologiske løsninger som kan hjelpe oss til å oppnå mer bærekraftig matproduksjon?

Etter foredragsserien vil forskerne stille til debatt og publikum blir invitert til å bidra med spørsmål underveis i arrangementet.

 

Fakta

Tid

Onsdag 18.august, 2021

Sted

Digital sending fra Vitenparken på NMBU, Ås. 

Arrangør

NMBU ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap

Komité

  • Siv Kjølsrud Bøhn (sivb@nmbu.no)
  • Christian Anton Smedshaug
  • Harald Carlsen
  • Ågot Aakra

Publisert - Oppdatert

Del på