Første masteroppgave er avsluttet

Vi gratulerer Marion Haugen med vel gjennomført masteroppgave! Oppgaven har sammenlignet oppdaterte tall for næringsinnholdet i norsk storfekjøtt med andre land, samt gjort analyser av hemjern og tilhørende oksidasjonsprodukter.  

Oppgaven ble gjennomført våren og sommeren 2014. Lenke til hele oppgaven ligger i bunnen av artikkelen.

Sammendrag av masteroppgaven

Utenlandsk forskning har vist en mulig sammenheng mellom tykktarmskreft og kjøttinntak. Basert på denne forskningen anbefaler Helsedirektoratet å redusere inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt til 500 g i uken. Næringsverdien til norsk storfekjøtt kan være forskjellig fra andre land grunnet forskjeller i storferaser og fôr. For å bedre kunne forstå sammenhengen mellom tarmkreft og kjøtt observert i andre land burde den typiske sammensetningen til norsk rødt kjøtt bli bedre forstått.

Næringsverdien til norske råvarer er beskrevet i Matvaretabellen. Deklarasjon av matvarer, forskning, undervisning og ernæringspolitikk tar utgangspunkt i disse tallene. Verdiene for kjøttdeig har ikke blitt oppdatert siden 2005 og det er viktig å skaffe oppdaterte tall som kan brukes i ernæringsforskning. Oppdaterte tall for ernæringsverdi og oksidasjonsindikatorer (hemjern, DPPH, TBARS og total PV) til 14 % standardisert kjøttdeig, målt 10 dager etter slakting, ble fremskaffet i denne oppgaven. Datagrunnlaget besto av 18 dyr av rasen Norsk Rødt Fe som antas å være representative for norsk kjøttinntak.

Gjennomsnittet og variasjonen i datasettet ble identifisert og den gjennomsnittlige ernæringsverdien ble sammenlignet med tall fra utenlandske matvaretabeller. Resultatene viste at det var variasjon mellom følgende fettsyrer, vitaminer og mineraler: C14:0, C16:0, C18:0, C16:1, C18:1trans, C18:1n-­‐7, C18:1, n-­‐9, C18:2trans, C18:2, CLA, C20:4, C18:3, ukjente fettsyrer, kolesterol, jern, sink, natrium, kalsium, magnesium, fosfor, kalium, selen, jod, retinol, β−karoten, α-tokoferol, γ-tokoferol, vitamin K1, vitamin K2, tiamin, riboflavin, vitamin B6, pyridoxal, pydridoxine, pyridoxamine, niacin og vitamin B12.

Norsk kjøttdeig oppfyller EU sine krav til å benytte næringsstoffpåstandene: ”kilde til”: jern, fosfor, kalium, niacin og vitamin B6, samt ”rik kilde til” protein, sink og vitamin B12 basert på gjennomsnittlig næringsinnhold.

Sammenlignet med andre land har norsk kjøttdeig forbedringspotensialer når det kommer til SFA-innhold, n-6:n-3 ratio, kalsium, magnesium, fosfor, kalium, selen, jod, tiamin, riboflavin, vitamin B6, niacin og vitamin B12. Det ble også påvist variasjon i alle oksidasjonsindikatorene. Norsk kjøttdeig inneholder i gjennomsnitt 13,2 mg/100 hemin, har en TBARS på 0,194 mg/kg, en DPPH verdi på 71,9 % og har en total peroksidverdi 0,740 mmol/kg.  

Fakta


Lenken til hele oppgaven ligger i bunnen av artikkelen.

Publisert - Oppdatert

Del på