Meiriteknologi og matkvalitet

I denne forskningsgruppen utvikler vi ny bærekraftig teknologi og prosesser for næringsmiddelindustrien, og vi har hatt mye fokus på  meieriindustrien. Vi legger særlig vekt på å kombinere kunnskap og innovasjon for å forstå produktegenskaper og deres kvalitet. 

Våre viktigste forskningsområder inkluderer: meieriteknologi, fermentert mat og drikke, mat og helse, matmikrobiologi og mikrobiota, mattrygghet, samt proteiner fra planter.

Vi har lenge vært anerkjent som det ledende miljøet i Norge innen meieriteknologi. Den berømte Jarlsbergosten ble utviklet her på 1950-tallet. Vår kompetanse spenner fra kvaliteten på råmelk til de intrikate prosessene for å produsere tusenvis av forskjellige meieriprodukter. Vi samarbeider mye med TINE SA, Norges største meieriselskap, men også med de andre meieriselskapene i Norge.  

Gruppen som helhet har et bredere spenn, fra råvareegenskaper og kvalitet langs hele næringskjeden, matkjemi og teknologi, matmikrobiota, antibiotikaresistens i næringskjeden og miljøet, og også på prosesser for bærekraftig, trygg, sunn og konkurransedyktig mat av høy kvalitet.

Vi forsker på:

Meieriteknologi 

  • Melkekvalitet 
  • Syrekulturer 
  • Osteproduksjon 
  • Fermenterte meieriprodukter 
  • Fraksjonering 
  • Konsentrering 
  • Ingredienser 

Fermentering 

  • Ølbrygging 
  • Surdeig 

Matkjemi 

  • Melkeproteiner 
  • Planteproteiner 
  • Fordøyelse av proteiner og lipider 
  • Lipidkjemi  

Mikrobiologi 

  • Mikrobiota  
  • Antibiotikaresistente bakterier 
Relatert innhold
Satser stort på mikroorganismer for å styrke fremtidens matproduksjon

Satser stort på mikroorganismer for å styrke fremtidens matproduksjon

Noen levende vesener er så små at de bare kan ses i et mikroskop. Likevel kan de ha superkrefter som kan hjelpe oss med store utfordringer innen matproduksjon og bærekraft. Nå satses det stort i Europa på forskning på fermentering av råvarer fra planteriket.  

Tror du at du ikke tåler gluten? Det kan være feil

Tror du at du ikke tåler gluten? Det kan være feil

Flere og flere unngår å spise hvete. Mange tenker at de ikke tåler gluten, men i virkeligheten kan det være noe helt annet i hveten de reagerer på. Tora Asledottir finner hvetesorter som de faktisk kan spise. 

Bakterier i juret kan gi svar på gammel melke-gåte

Bakterier i juret kan gi svar på gammel melke-gåte

Små mikroorganismer kan hjelpe oss med å løse store utfordringer. NMBU-forskere skal studere bakteriesammensetningen i juret hos melkekyr. De håper å kaste nytt lys over en gammel utfordring som skaper store problemer i melkeproduksjon over hele verden: jurbetennelse. 

Fra Egypt til Ås for å ta doktorgrad på ost

Fra Egypt til Ås for å ta doktorgrad på ost

Hun kom fra Alexandria til Ås for å lage bedre ost. Sara Mohamed Gaber Mohamed har tatt doktorgrad på mineralene i meieriprodukter. 

Her har matforskerne sin egen fabrikk

Her har matforskerne sin egen fabrikk

Matpiloten er matforskernes egen fabrikk. På NMBU kan forskerne bruke eget meieri, bryggeri og bioraffineri til finne ut hvordan maten kan bli enda bedre og mer bærekraftig.

Published 1. september 2021 - 11:29 - Updated 2. september 2021 - 10:17