Nytt senter for miljøbioteknologi ved KBM

Av Tonje Lindrup Robertsen

Plast i havet
Plast i havetFoto: Shutterstock

NMBU oppretter fem bærekraftsarenaer om grønne byer, bærekraftige byer, plastutfordringer, naturens tålegrenser, smart landbruk og innovasjoner. Ett av disse er senter for miljøbioteknologi, som skal ledes av professor Vincent Eijsink ved KBM. 

– Håndtering av plastproblematikken har mange sider, og ved NMBU har vi de siste årene kommet i en posisjon til å bidra. Nå skal vi samle krefter innen bioraffinering, enzymteknologi, økotoksikologi og nanopartikler, mikrobiell økologi, og akvakultur for å gjøre en forskjell, sier professor Vincent Eijsink ved KBM.

– Vi ønsker å utvikle nye enzymatiske og mikrobielle teknologier for å håndtere plastavfall, bidra til utvikling av mer miljøvennlige (bio)plasttyper og få bedre forståelse av hvordan plast påvirker miljøet og akvakultur systemer. Samtidig skal vi videreutvikle undervisningstilbudet innen miljøbioteknologi, altså bruk av bio(tekno)logiske metoder for å møte miljøutfordringer, avslutter Eijsink.

Felles innsats for bærekraft

NMBU oppretter bærekraftsarenaene i arbeidet med å nå målene om en felles innsats for en bærekraftig fremtid.

De fem bærekraftsarenaene får en fireårig grunnfinansiering på inntil 700 000 kroner per år per arena.

– Bærekraftsarenaene vil ikke bare fremme bærekraftsarbeidet vårt, de vil også øke den tverrfaglige innsatsen, inkluderer studenter, bygge nettverkene og markedsføre NMBU på en solid måte. Jeg er veldig glad for å se den store interessen som denne ordningen har fått, og ser fram til å følge dem som nå ligger i startgropa, sier rektor Sjur Baardsen ved NMBU.

Fakta

Senter for miljøbioteknologi: NMBUs bærekraftsarena for framtidsrettede løsninger på plastproblematikk

Leder er professor Vincent Eijsink ved KBM i et samarbeid med MINA og BIOVIT

Publisert - Oppdatert

Del på