Flere og flere unngår å spise hvete. Mange tenker at de ikke tåler gluten, men i virkeligheten kan det være noe helt annet i hveten de reagerer på. Tora Asledottir finner hvetesorter som de faktisk kan spise.
NMBU oppretter fem bærekraftsarenaer om grønne byer, bærekraftige byer, plastutfordringer, naturens tålegrenser, smart landbruk og innovasjoner. Ett av disse er senter for miljøbioteknologi, som skal ledes av professor Vincent Eijsink ved KBM.
Små mikroorganismer kan hjelpe oss med å løse store utfordringer. NMBU-forskere skal studere bakteriesammensetningen i juret hos melkekyr. De håper å kaste nytt lys over en gammel utfordring som skaper store problemer i melkeproduksjon over hele verden: jurbetennelse.
På denne siden finner du informasjon om oppbygningen av de ulike typene studieprogrammer ved KBM, samt gjeldende og utgåtte studieplaner for de ulike studieprogrammene.
I tabellen under finnes en oversikt over muntlige gradseksamener som avholdes ved KBM 2021. Disse forsvarene vil inntil videre bli avholdt digitalt. Gradseksamener er offentlige (med unntak av oppgaver som er konfidensielle), og publikum som ønsker å overvære disse kan kontakte veileder ved KBM for å delta digitalt på forsvaret.
Bakterier som gjør deg syk, gjemmer seg bort slik at immunforsvaret ikke finner dem. Til å kamuflere seg bruker de enzymer som norske forskere oppdaget for ti år siden.
Uten mat stopper vi opp. Maten kan gjøre oss både friske og syke. Den kommer med trender og tabuer, løfter og advarsler, og har samfunns- og miljømessige ringvirkninger. I et nytt, femårig masterprogram ved NMBU kan du studere vitenskapen bak maten, og utvikle ferdigheter i matproduksjon og produktutvikling.
Enzymer som tidligere var kjent for sin evne til å bryte ned biomasse, er også viktige for bakterier som beskytter seg mot immunsystemet vårt, viser NMBU-forskere i en ny studie publisert i Nature Communications.
Gjennom talentutviklingsprogrammet Forskertalent for berekraft, skal NMBU satsa på unge talent med potensial, vilje og ønske om å utvikla seg som forskarar, rettleiarar og innovatørar. I år er fire KBM-forskarar plukka ut for å delta.
Det er slett ikke hele Svalbard som er ren og uberørt natur. Brannskum fra flyplassene i Longyearbyen og Ny-Ålesund renner ut i vannet og mangedobler konsentrasjonen av miljøgifter.
Forskere ved NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM) har i år fått flere tildelinger av Forskningsrådet og EU, annonsert nå i desember. Vi gratulerer alle som har fått støtte! Se oversikt over prosjektene under.
NMBU har utnevnt sine ni første meritterte undervisere. Status som merittert underviser innebærer at man over tid og systematisk har videreutviklet undervisningskompetansen til et nivå som er vesentlig høyere enn den forventede basiskompetansen. Blant disse er KBM-professor Morten Sørlie.
Jon Olav Vik og Kathrine Frey Frøslie viser mulighetene som ligger i digitale vurderingsformer ved å gi 400 studenter hver sine unike eksamensoppgaver, sier NMBUs prorektor for utdanning.
At kostholdet er viktig for helsen er det liten tvil om. En ny doktorgrad fra NMBU har sett på hvordan tarmbakteriene våre påvirkes av blant annet ulike mengder fett og kaffe i kostholdet.
Matpiloten er matforskernes egen fabrikk. På NMBU kan forskerne bruke eget meieri, bryggeri og bioraffineri til finne ut hvordan maten kan bli enda bedre og mer bærekraftig.
Det vi spiser, påvirker helsen vår. En ny studie viser hvordan mat og dyrefôr kan tilpasses for å bidra til å styrke spesifikke, gode bakterier i fordøyelsessystemet.
Strikketøyet tar over der regnearket ikke klarer å vise virkeligheten godt nok. Kathrine Frey Frøslie strikker statistikk. Nå skal hun stille ut på korona-kunstutstilling i Danmark.
Bakteriene strekker seg langt for å gjøre deg syk. Ny forskning prøver å få dem til å strekke seg kortere. Anja Ruud Winther har funnet to proteiner som gjør livet vanskeligere for bakteriene.
Plastforsøpling er en enorm miljøutfordring. Men det er ikke nødvendigvis plasten i seg selv som er problemet – det er vårt overforbruk og manglende etterbruk, mener forsker.
Infeksjoner forårsaket av antibiotikaresistente bakterier som MRSA har blitt et enormt helseproblem verden over, og det er stort behov for nye behandlinger. Nå har forskere ved NMBU utviklet en ny metode for effektivt å bekjempe MRSA-infeksjoner.
Flere NMBU-forskere i mikrobiologi har i dag publisert en artikkel i Nature Communications. De har sett på metoder som kan gjøre det lettere for mikrobiologer å undersøke spesifikke grupper av mikroorganismer.
Høsten 2020 er NMBU med på å starte et nytt studieprogram om miljøforurensing i Arktis. Prosjektet er et samarbeid med universitetssenteret på Svalbard, og tre kinesiske og russiske forsknings- og utdanningsinstitusjoner.
I tabellen under finnes en oversikt over muntlige mastergradseksamener som avholdes ved KBM vår/sommer 2020. Disse eksamene vil bli avholdt digitalt. Mastereksamener er offentlige (med unntak av masteroppgaver som er konfidensielle), og publikum som ønsker å overvære disse kan kontakte veileder ved KBM for å delta digitalt på forsvaret.
Et av de viktigste tiltakene i gjenåpningen av samfunnet etter koronarestriksjonene, har vært å øke kapasiteten på testing av mulig smitte. Kamilla Wiull har tatt permisjon fra doktorgraden ved NMBU for å hjelpe til med å analysere koronaprøver på Ahus.
NMBU-forskere skal bruke enzymer med kobber for å gjøre om CO2 til noe nyttig og fornuftig. Resultatet kan bli planter som gir mer mat og CO2 som kommer til nytte, i stedet for å øke klimaproblemene.
Knut Rudi blir redaktør i det anerkjente tidsskriftet Applied and Environmental Microbiology (AEM) frå 1. juli 2020. Rudi er professor i bioteknologi ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM) ved NMBU.
Forskere ved NMBU har avdekket ny kunnskap om hva som skjer i bakterier når de deler seg og hvordan dette har sammenheng med antibiotikaresistens. Funnene er publisert i det anerkjente tidsskriftet PNAS.
Et bredt spekter av internasjonale forskere er nå enig om en felles standard for matematiske datasimuleringer av stoffskiftet hos ulike organismer. Det går fram i en artikkel nylig publisert i Nature Biotechnology.
I dagens utgave av The Lancet, et av verdens aller mest prestisjetunge medisinske tidsskrifter, publiseres en studie som viser at oljebad ikke forebygger atopisk eksem hos spedbarn. Én av medforfatterne er NMBU-professor Knut Rudi.
Hvert år støtter Forskningsrådets FRIPRO-program grunnleggende og grensesprengende forskning. Ved NMBUs Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM) ble hele fire prosjekter tildelt FRIPRO-midler i desember 2019.
Forskere fra NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap har nylig publisert en artikkel i den prestisjefulle journalen PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Arbeidet undersøker enzymer som er svært viktige i omsettingen av biomasse.
I Norge har vi lange tradisjoner for ølbrygging. Men kunnskapen om brygging av surøl, også kalt ølets sjampanje, er nesten borte. Nå vil NMBU-forsker Anna Dysvik løfte fram igjen surøl-tradisjonen, og gjøre bryggingen både raskere og bedre.
Mye av proteinet i kyllingen ligger i de delene som i dag ikke brukes til mat, slik som skrog og brusk. Doktorgradsstipendiat ved NMBU, Kenneth Aase Kristoffersen, har forsket på hvordan vi kan utnytte disse proteinene på en bedre måte.
Ved NMBU er et forskerteam i gang med å studere melk fra norske kyr for å se om den skiller seg fra melk fra andre raser. Er det slik at den norske melka er unik, og hva skyldes det?
Er du bekymret for alle tilsetningsstoffene som er i Halloweengodiset som du og barna har spist den siste uken? Da kan matforskerne berolige deg: Det er ikke e-stoffene som er det skumleste med Halloween.
Industrien bruker store ressursar på å omdanna enkle molekyl med hydrogen og karbon til viktige råvarer for nyttige produkt, som plast og tekstilar. Klarer det internasjonale forskarteamet CUBE (Unravelling the secrets of Cu-based catalysts for C-H activation) å finna katalysatorar som gjer prosessen enklare, kan det spara miljø og ressursbruk globalt svært mykje.
Karbohydratene i trær er de samme som du finner i fiber i korn og bønner og har en særdeles gunstig effekt på tarmfloraen. Dersom vi spiser mer trær, kan dette motvirke tykktarmskreft og irritabel tarm.
En vaksine produsert i melkesyrebakterie gir økt beskyttelse mot tuberkulose i forsøk på mus. Dette kommer fram i en artikkel nylig publisert i Frontiers in Immunology av forskere ved NMBU i samarbeid med forskere fra St. George’s University i London.
Sist uke ble Thore Egeland tildelt en internasjonal vitenskapspris for sitt arbeid med å utvikle dataprogrammet Familias. Programmet har blant annet bidratt til å identifisere levninger i Sør-Amerika, på Kypros, i Spania og i identifikasjonsarbeidet etter 22. juli.
FNs klimapanel lanserte nylig en spesialrapport om landarealer og klimaendringer. Forskningssenteret Bio4Fuels kan gi viktige bidrag i arbeidet med bærekraftig arealbruk.
Ei ny arbeidsgruppe som består av industriselskap, forskarar og innovasjonsklynger skal vidareutvikla ein kunnskapsbase med digitale modellar av laksekroppen. På sikt kan det gi ei meir berekraftig oppdrettsnæring.
I takt med at verdens befolkning øker og byene våre blir større, er det stadig viktigere å håndtere avløp og kloakk på en trygg og effektiv måte. Kloakken kan også utgjøre en verdifull ressurs hvis den omformes til biogass og gjødsel.
Norske forskningsmiljøer på tang og tare har fått finansiering fra Forskningsrådet til å opprette en felles plattform for tareforskning: The Norwegian Seaweed Biorefinery Platform.
Mikroorganismer er helt nødvendige for alt liv på jorden. Uten dem hadde ikke andre livsformer kunnet eksistere. De er livsviktige i havet og bidrar til mat på bordet, men kan også forårsake mer spredning av smittsomme sykdommer.
Tuberkulose er ikke et stort problem i Norge, men på verdensbasis dør flere tusen mennesker av sykdommen hver dag - i 2018 døde 1,5 millioner mennesker globalt av det. Nå viser en ny nesesprayvaksine lovende resultater. Sprayen gjør også selve vaksineringen betydelig enklere enn med sprøyter.
The International Arctic Summer School 2019 on “To understand Arctic: Environment and Ecosystem” invite undergraduate students from all relevant disciplines and research fields from China and the eight circum-Arctic nations to Harbin Institute of Technology to attend July 8-19, 2019.
I brev av 18.11.2018 har Mattilsynet (MT) bede om synspynkt på deira forslag om endring av nasjonale reglar for omsetjing av rå (upasteurisert) mjølk og rå fløyte til konsum. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har bede Mattilsynet om å utarbeida eit forskriftsutkast som opnar for ei avgrensa omsetjing av rå mjølk og rå fløyte til konsum.
S. pneumoniae er sammen med M. tuberculosis de bakterieartene som tar flest liv på verdensbasis. Forskere ved KBM har nå oppdaget et nytt antibiotikum med lovende egenskaper mot disse bakterieartene, og har fått tildelt et FRIMEDBIO-prosjekt for å karakterisere dette.
Trær representerer klodens største landbaserte karbonsluk og biomassen lagret i trestammer blir en viktig ressurs i det grønne skiftet. Likevel kan vi fortsatt ikke svare på det mest fundamentale spørsmålet: Hva gjør trær til trær?
Denne uken publiserer en gruppe forskere fra Sverige, Belgia, England, Italia, Norge og Sør Korea kartleggingen av genomet hos løvtreet osp (Populus tremula), et prosjekt som viste seg å bli langt mer komplisert enn forventet. Torgeir R. Hvidsten, professor i biostatistikk ved KBM, er medforfatter på denne publikasjonen.
NorZymeD, et av de store, næringsrelevante forskerprosjektene i BIOTEK2021, avholder sitt avslutningsmøte 18. oktober 2018 i Vitenparken, Campus Ås. Ta en titt på programmet og meld deg på!
Hørte du NRK Ekko - om barna som ble stjålet av militærjuntaen i Argentina på slutten av 70-tallet og gjenfunnet av slekningene sine etter mange tiår? NMBU-forskere har vært tungt inne i utviklingen av dataprogrammet som gjør det mulig å identifisere familie gjennom fjerne slekningers DNA.
For trærne som vokser her oppe i det kalde nord er det viktig at vinterknoppene ikke springer ut og blir til blader ved korte, varme perioder om vinteren, men venter til det faktisk er blitt vår. Men hvordan vet de når de skal springe ut?
KBM invites students to a 2-3 weeks study trip to China in June 2019. The purpose is to learn about Chinese agriculture, industrial development, economy, politics and culture. Due to inefficient spread of the information about the course, we have decided to extend the deadline to March 31st.
KBM har fått tildelt to nye prosjekter gjennom FRIMEDBIO: Linda Bergaust har fått tildelt støtte gjennom Unge Forskertalenter og Dzung Diep har fått tildelt støtte til forskerprosjekt. VI GRATULERER!
I USA har birøkterne de siste 30–40 åra brukt antibiotika for å behandle insektene mot sykdom. Hva har det gjort med bienes tarmbakterier? Og hva skjer med tarmfloraen over tid hvis vi utsetter den for antibiotika?
Forskningsprosjektet Sunnere storfekjøtt ble bygget rundt hypotesen om at hemjern i rødt kjøtt øker risikoen for tarmkreft. Da prosjektet arrangerte sluttseminar 26. oktober ble denne hypotesen avlivet.
Doktorgradsarbeidet til Isaya Appelesy Ketto omfatter studier av ulike genotyper av kumelkprotein på deres evne til syre- og løpe koagulering. Studiene viste store forskjeller i koagulasjonsegenskapene mellom de ulike genetiske proteinvariantene, og at de som var fordelaktige for syrekoagulering ikke nødvendigvis var gode for løpekoagulering.
Dr. Kirill Ovchinnikov fra KBM ble i forbindelse med NMBUs doktorgradsseremoni 22.09.17 tildelt Alf Bjørseths inspirasjonspris 2017. Kirill disputerte ved KBM i 2016, og det er hans ph.d.-arbeid som ligger til grunn for prisen han nå har fått. Vi gratulerer!
Produksjon av proteinrike yoghurter gir store mengder sur myse, et biprodukt som er vanskelig å anvende. En endring av produksjonsprosessen eliminerer volumet av sur myse og optimaliserer utnyttelsen av melkas proteiner.
De fleste av oss kjenner til årringer i trær, men hva skjer inne i en av dem?Trær representerer verdens største landbaserte karbonsluk og er en fornybar kilde til lignin- og cellulose-basert biomasse. I en ny artikkel publisert i Plant Cell kartlegger forskere fra Umeå Universitet og NMBU genene bak utviklingen av vedvevet i asp.
Spranget fra undervisning som er skreddersydd din personlighetstype til politisk reklame som er spisset inn mot akkurat dine fordommer er ikke stort, i en verden hvor såkalte stordata skaper nye muligheter.
Nylig kom en ny lærebok i kjøttkvalitet ut på markedet. Boka vil egne seg som lærebok både innen veterinærmedisin og biovitenskap. En rekke NMBU-forskere er bidragsytere i boka.
Eller ønsker du å besøke NMBU og ta en titt på Campus Ås? Ta gjerne kontakt med våre studieveiledere for mer informasjon om vårt studietilbud eller avtale en veiledningssamtale!
Alt som kan lages av olje kan lages av trær, tang og tare. Tilgangen på fornybar biomasse er begrenset. Skal vi lykkes med bioøkonomien, må det grønne karbonet utnyttes optimalt. Det krever kunnskap, tverrfaglig samarbeid og gode rammebetingelser.
Seks nye prosjekter har fått penger fra Forskningsrådet under den store satsingen Digitalt Liv Norge, og et av disse er prosjektet Oxymod (Optimized oxidative enzyme systems for efficient conversion of lignocellulose to valuable products) som skal ledes av Vincent Eijsink ved KBM. Vi gratulerer!
EU-prosjektet NORA, koordinert av Åsa Frostegård, bruker blant annet fjernstyrte roboter og sensorer til å monitorere nivået av gasser som kan medføre klimaendringer. Denne spennende forskningen har den siste tiden blitt fanget opp av blant annet Horizon Magazine.
IKBM sin evalueringspris for januarblokka og vårsemesteret 2015 vart delt ut på studentane sitt instituttallmøte 17.11.15. Dette semesteret gjekk prisen til emna BIO211, MVI292, STAT200, STIN300, BIO233, KJM311, BIO332, KJM100 og MVI273. Vi gratulerer alle involverte!
Professor emiritus i anvendt mikrobiologi Arne Tronsmo gav nylig ut den første norske læreboka i mikrobiologi. Han har siden 1973 undervist i cellebiologi, molekylærbiologi, generell mikrobiologi, mikrobiell økologi og mykologi på bachelor-, master- og ph.d.-nivå. Vi gratulerer med en flott lærebok!
Kjernemagnetisk resonans (NMR) er en god referansemetode for målinger av vannbindingsevnen i kjøtt. Men større NMR-instrumenter og standardiserte måleprosedyrer er nødvendig for at metoden kan tilpasses måling og prediksjon av vanninnhold i kjøtt.
En doktoravhandling fra NMBU gir ny innsikt i hvordan aktiviteten til spesielle enzymer som bryter ned uløselige karbohydrater best kan analyseres, og hvilke praktiske utfordringer som oppstår når enzymene benyttes i industrielle bioteknologiske prosesser.
NMBU blir vertskap for et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi. Sammen med mange aktører skal NMBU nå utvikle bærekraftig biodrivstoff basert på skandinavisk skog.
IKBM sin evalueringspris for haustsemesteret 2015 vart delt ut på studentane sitt instituttallmøte 20.04.16. Denne gongen blei det delt ut pris til emna: BIO130, BIO333, KJM211, MVI321, MVI383A, STAT100, STAT210 OG STAT310. Vi gratulerer alle involverte!
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøkte 23.02.16 bioraffineringslaben ved NMBU. Her fikk en interessert og engasjert minister høre Bjørge Westereng fortelle om fremtidsmulighetene som ligger i blant annet norsk skog: Alt som kan lages av olje, kan lages av trær!
IKBM sin undervisningspris for augustblokka og haustsemesteret 2014 vart delt ut på studentane sitt instituttallmøte onsdag 29. april 2015. Dette semesteret gjekk prisen til emna STAT100, MATH100, KJM210, STAT310 og BIO130. Vi gratulerer alle involverte!
IKBM sin undervisningspris for januarblokka og vårsemesteret 2014 vart delt ut på studentane sitt instituttallmøte 19.11.14. Dette semesteret gjekk prisen til emna BIO330, KJB200, KJM311, KJM312, KJM314, MVI240, MVI291, STAT100 og STIN300. Vi gratulerer!
Studieprogrammene ved NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap kan lede til mange spennende jobb- og karrieremuligheter. Ta en titt på jobb- og karrierevalgene til noen av våre tidligere studenter og la deg inspirere!