Aktuelt

16 millioner til nytt forskningsprosjekt om anoreksi og tarmflora

16 millioner til nytt forskningsprosjekt om anoreksi og tarmflora

Forskningsrådet har gitt 16 millioner kroner til et nytt forskningsprosjekt som skal undersøke hvilken rolle tarmfloraen spiller for anoreksi, og finne prebiotika fra mat som kan brukes i behandlingen av denne typen spiseforstyrrelser. – Det er et stort behov for flere verktøy i behandlingen av anoreksi, sier prosjektleder og NMBU-forsker Siv Kjølsrud Bøhn. 

Kaster lys over plantenes nedbrytning

Kaster lys over plantenes nedbrytning

Sollys gjør at planterester råtner raskere og blir til jord. Eirik Kommedal har funnet ut hvorfor.

Skal lage nye medisiner for å stoppe antibiotikaresistente bakterier

Skal lage nye medisiner for å stoppe antibiotikaresistente bakterier

Forskere på Ås har funnet frem til naturlige stoffer som kan gjøre både mennesker, dyr og planter friske. Nå har et samarbeid mellom NMBU og NIBIO blitt til et nytt selskap – Agribiotix. Selskapet skal gjøre om forskningsfunnene til nyttige produkter innen medisin og plantevern og ta dem ut på markedet.

Forskere lurer skadedyr for å redde poteten

Forskere lurer skadedyr for å redde poteten

Potetålen kommer ut av skallet og tror den kan spise seg mett på poteter, men i stedet sulter den i hjel. Forskerne på NMBU lager et nytt stoff som kan lure potetålen og redde avlingene.

Finner fortere ut om tarmen din er frisk

Finner fortere ut om tarmen din er frisk

Fedme, diabetes, autisme – det kan skyldes feil bakterier i tarmen. Forskning fra Ås gjør at det går an å finne ut mye raskere og enklere om tarmen har det bra.

Globalt selskap kjøper norsk teknologi for miljøvennlig soppmiddel

Globalt selskap kjøper norsk teknologi for miljøvennlig soppmiddel

Med teknologi basert på forskning ved NMBU, skal et av verdens største selskap innen plantevernmidler kommersialisere et nytt, biologisk soppmiddel for planter i landbruket.

Bakterier i jorda kan sluke lystgass

Bakterier i jorda kan sluke lystgass

Visste du at peanøttplanten er én av de viktigste belgvekstene globalt? Yuan Gao har skrevet doktorgrad ved NMBU om hvordan bakterier i jorda som lever i symbiose med peanøttplanten, kan bidra til reduksjon i utslipp av den tredje viktigste klimagassen; lystgass.

Slik kan gjenstridig, norsk gran bli til plast, drivstoff og biokjemikalier

Slik kan gjenstridig, norsk gran bli til plast, drivstoff og biokjemikalier

Hvordan kan et grantre bli til biokjemikalier, bioplast eller flytende biodrivstoff som fylles på tanken? Line Degn Hansen har skrevet doktorgrad om hvordan restråstoff fra norske skoger kan omgjøres til andre produkter på en mer effektiv måte.

Hvorfor dør Oslofjorden?

Hvorfor dør Oslofjorden?

Livet i Oslofjorden har endret seg dramatisk de siste årene. Se filmen om NMBU-forskerne som prøver å finne svar på spørsmålene om hva som egentlig skjer med livet i fjorden. 

Bakterier kan spise lystgass – den glemte klimagassen

Bakterier kan spise lystgass – den glemte klimagassen

Lystgass er ingen spøk. Nå er NMBU-forskere i ferd med å finne ut hvordan bakterier i jorden kan spise det som ofte kalles den glemte klimagassen.

Kjent tilsetningsstoff i mat påvirker tarmbakteriene våre

Kjent tilsetningsstoff i mat påvirker tarmbakteriene våre

Et tilsetningsstoff som brukes i prosessert mat fører til endringer i tarmbakteriene våre, viser ny forskning fra NMBU publisert i Nature Microbiology. Den nye kunnskapen bør tas med når myndighetene vurderer tilsetningsstoffene vi bruker i matvarer, mener forskere.

Fettrikt kosthold førte til ubalanse blant tarmbakteriene og inflammasjon i tarmen hos mus

Fettrikt kosthold førte til ubalanse blant tarmbakteriene og inflammasjon i tarmen hos mus

Men hos mus som ble matet med kaffe i tillegg til den fettrike dietten, ble inflammasjonen dempet.

Filmvisning 20. april: Er Oslofjorden på randen av økologisk kollaps?

Filmvisning 20. april: Er Oslofjorden på randen av økologisk kollaps?

Velkommen til visning av NMBU-filmen: Livet vi ikke ser: Er Oslofjorden på randen av økologisk kollaps?

Hilde Vinje blir leder for studieutvalget ved KBM

Hilde Vinje blir leder for studieutvalget ved KBM

Førsteamanuensis i biostatistikk, Hilde Vinje, overtar som ny leder av studieutvalget (SU) ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM) fra 1. mars 2022.  

NMBU-professor blir leder for forskningssamarbeid om forurensing i Arktis

NMBU-professor blir leder for forskningssamarbeid om forurensing i Arktis

Professor Roland Kallenborn fra Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) er utnevnt som akademisk leder for temaområdet miljøforurensing i Arktis ved Universitetet i Arktis (UArctic). 

Nytt samarbeid skal gjøre plastavfall om til verdifulle ressurser

Nytt samarbeid skal gjøre plastavfall om til verdifulle ressurser

– Dette haster! Det er ekstremt viktig at vi som samfunn utvikler og tar i bruk ny teknologi for bærekraftig produksjon og resirkulering av alle typer plast, sier prosjektleder Gustav Vaaje-Kolstad, professor ved NMBU.

Har funnet mulig svakhet hos MRSA-bakterier

Har funnet mulig svakhet hos MRSA-bakterier

MRSA-bakterieren kan gi alvorlige infeksjoner hos mennesker og dyr, og lar seg ikke knekke av antibiotika. Nå har NMBU-forskere gjort en oppdagelse som kan bidra til å svekke bakterienes motstand mot både antibiotika og vårt eget immunforsvar.

Blikket fester seg ved fristelser

Blikket fester seg ved fristelser

Blikksporingstester viser at emballasjens design påvirker hva som fenger, og dermed hvordan et produkt blir oppfattet. Det er ikke alltid samsvar mellom forventet og faktisk opplevelse.

Slik kan vi bytte ut olje med planterester

Slik kan vi bytte ut olje med planterester

Zarah Forsberg viser hvordan verden kan bytte ut olje med trepinner. Hun har klart å bruke enzymer til å bryte ned planterester slik at de kan bli til energi og kjemikalier.

Professorene hjelper deg med den perfekte julemiddagen

Professorene hjelper deg med den perfekte julemiddagen

Vet du hvordan den perfekte julemiddagen skal smake? NMBU-professorene Reidar Barfod Schüller og Elling-Olav Rukke vet ikke bare hvordan – de vet også hvorfor den blir slik og hva som kan gå galt.

Hva skjer egentlig i magen på kua når den produserer metan?

Hva skjer egentlig i magen på kua når den produserer metan?

Du har sikkert hørt at kyr slipper ut mye klimagasser. Når kua fordøyer gresset den spiser, produseres metangass i vommen. Men hva skjer egentlig i kumagen? Og er det noe vi kan gjøre for å redusere metanproduksjonen? NMBU-forskere er i gang med å undersøke nettopp dette. 

Samarbeid om EU-prosjekter på tvers av fagmiljøer ved NMBU

Samarbeid om EU-prosjekter på tvers av fagmiljøer ved NMBU

To EU-prosjekter med oppstart i 2021 bygger på samarbeid mellom NMBU-forskere ved flere fakulteter og sentre; fakultet for biovitenskap (BIOVIT), fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM) og Senter for husdyrforsøk (SHF).

Karriereintervju: Forbedringsrådgiver og produksjonsassistent for melk og ost hos TINE

Karriereintervju: Forbedringsrådgiver og produksjonsassistent for melk og ost hos TINE

"Matvitenskap er et fremtidsrettet studie som åpner opp mange spennende dører etter studietiden. Arbeidshverdagen min er veldig variert. Ingen dager er like, noe som jeg liker veldig godt", sier Karima Eid Bacha.

Strikket koronakunst fra norsk statistiker til UNESCO-utstilling

Strikket koronakunst fra norsk statistiker til UNESCO-utstilling

Da NMBU-forsker Kathrine Frey Frøslie forklarte R-tallet ved hjelp av hekling gikk videoen viralt. Nå vises hennes strikkede og heklede koronakunst frem i en internasjonal koronautstilling fra UNESCO.

Solceller installeres på Bioteknologibygningen

Solceller installeres på Bioteknologibygningen

Nytt solcelleanlegg for grønnere drift av bygninger på campus Ås.

Forskere vil få mer ut av biogassen

Forskere vil få mer ut av biogassen

Mer bruk av biogass er et viktig klimatiltak i Norges omstilling til et lavutslippssamfunn. Ved Biogasslaboratoriet på Ås utvikler forskere fra NMBU og NIBIO nye løsninger for bedre utnyttelse av biogass.

Slik skal forskerne fikse verdens matutfordringer

Slik skal forskerne fikse verdens matutfordringer

I 2020 fikk Verdens matvareprogram Nobels fredspris. Forskerne ved NMBU gjør maten mer bærekraftig. Nå har fredsprisvinnerne og forskerne møtt hverandre på matfestival.

Studenter søkes til forskningsprosjekt om opplevd metthet

Studenter søkes til forskningsprosjekt om opplevd metthet

Er du student, mellom 20 og 30 år, og har lyst til å være med i et forskningsprosjekt som skal teste grad av opplevd metthet?

Bakterier som ikke dør av antibiotika, er en trussel. Dette kan være en del av løsningen.

Bakterier som ikke dør av antibiotika, er en trussel. Dette kan være en del av løsningen.

Bakteriene har egne våpen for å bekjempe infeksjoner. Kanskje kan vi ta dem i bruk selv.

Tilbake til kontoret - hvem skal passe på surdeigen nå?

Tilbake til kontoret - hvem skal passe på surdeigen nå?

Norge åpnes opp igjen, og hjemmekontorets dager er talte. Hva gjør du med surdeigstarteren når du skal tilbake på kontoret og ikke lenger kan gi den daglig oppfølging hjemmefra? Les videre for ekspertråd.

Ny database skal gjøre det lettere å forske på tarmbakterier og helse

Ny database skal gjøre det lettere å forske på tarmbakterier og helse

Vi lærer stadig mer om hvor viktig tarmbakteriene er for helsen vår. Men for forskere innen feltet har det ligget en stor hindring i veien: mangelen på en fullstendig oversikt over tarmfloraen hos friske mennesker, for å kunne sammenligne med de som er syke.

Erter, bønner og bakteriar et opp klimagassar

Erter, bønner og bakteriar et opp klimagassar

Med dei rette bakteriane i jorda kan kløver, erter og bønner eta opp klimagassane. NMBU-professor Åsa Frostegård har funne ut dei beste kombinasjonane for å bli kvitt lystgass frå landbruket. 

NMBU ny partner i Senter for digitalt liv Norge

NMBU ny partner i Senter for digitalt liv Norge

NMBU er nå en av sju partnere i Senter for digitalt liv Norge – en nasjonal kompetansehub for  transdisiplinær bioteknologisk forskning, utdanning og innovasjon som skal stimulere til økt samarbeid mellom akademia og industri.

Er maten som er bra for kroppen, også den beste for miljøet?

Er maten som er bra for kroppen, også den beste for miljøet?

Mat som er bra for kroppen, er ofte bra for miljøet. Men ikke alltid. Nå samler ekspertene seg for å stille de vanskelige spørsmålene om mat og bærekraft.

Har funnet organismer som reduserer klimagassutslipp fra jord

Har funnet organismer som reduserer klimagassutslipp fra jord

Utslippet av lystgass (N2O) fra jord utgjør cirka én tredel av landbrukets totale klimapådriv, og må reduseres hvis vi skal nå målet om et klimasmart landbruk. Det er lettere sagt enn gjort, fordi N2O-utslippet reguleres av jordens mikroflora, som er ekstremt vanskelig å regulere.

Sider