Forskningen ved Skatteforsk (NMBU) brukes av næringsliv og myndigheter

Av Kai Einar Tilley

Skatteforsk på NMBU Handelshøyskolen ble nylig tildelt 30 millioner kroner av Norges forskningsråd, til et nytt senter for skatteøkonomisk forsking. Tildelingen kommer etter intense år med arbeid for bygge Skatteforsk. Interessen for forskningen til Annette Alstadsæter og hennes tilknyttede forskere har økt jevnt; fra myndigheter, næringsliv, akademia og medier i inn- og utland. Og den nye kunnskapen de har skapt, brukes i viktige miljøer, blant annet i næringslivet og hos skattemyndighetene.

Mer enn 25 publiserte vitenskapelige artikler i internasjonale tidsskrifter, 200 foredrag, 60 kronikker og 1100 medieoppslag i over 50 ulike land, med dekning av forskningen i alt fra The Wall Street Journal, New York Times, Financial Times, Forbes og til Le Monde og der Spiegel. Forskningen på Skatteforsk når ut til et bredt publikum i inn- og utland. 
- Vi tenker formidling i alt vi gjør, sier professor Annette Alstadsæter.

Skatteforsk – Senter for skatte- og adferdsforskning ble oppretta av Alstadsæter i 2016. Målet var å levere forskning av høy internasjonal standard og bidra til en kunnskapsbasert samfunnsdebatt. De forsker på en rekke temaer; skatteparadiser, internasjonale kapitalstrømmer og skjulte formuer, omfang og konsekvenser av skatteplanlegging (fritaksmodellen, utbytteskatt, formuesskatt, konsum i selskap, arbeidstilbud), multinasjonale selskapers profit shifting og konsekvensene av det for lønn for ansatte i Norge, ulikhet og bærekraftige samfunnsstrukturer. Forskningen på Skatteforsk utgjør dermed en viktig del av NMBUs arbeid innenfor økonomisk og sosial bærekraft.

Annette Alstadsæter bidro under Partner Manager-fagdagene innenfor revisjonsvirksomheten i EY i Norge. Her sammen med Einar Hersvik i EY.
Annette Alstadsæter bidro under Partner Manager-fagdagene innenfor revisjonsvirksomheten i EY i Norge. Her sammen med Einar Hersvik i EY. Foto: EY

EYs Partner Manager-fagdager
Nylig besøkte Alstadsæter de årlige Partner Manager-fagdagene innenfor revisjonsvirksomheten i EY i Norge. Her møtte hun lederne innenfor EYs revisjonsarbeid.
– Forskningsformidling til næringslivet er viktig, sier hun, og det er inspirerende å få lov å bidra til økt fokus på økonomisk bærekraft i praksis. - Og så er det viktig for oss å lære mer om praksis og utfordringer med regelverket fra fagfolk som jobber med dette på en daglig basis, slik at vi bedre kan skjønne det som ligger bakenfor de dataene vi analyserer. Mange av våre studenter ved Handelshøyskolen ved NMBU får senere jobb i revisjonsbransjen, og det er da også viktig for å ha kontakt med fagmiljøene for best mulig å forberede dem til dette.  

EY er en verdensomspennende virksomhet med tilgang til forskningsmiljøer globalt. Einar Hersvik er vert og foredragsholder på Partner Manager-fagdagene. Til daglig er han partner i revisjon og norsk og nordisk Professional Practice Director (PPD) for EY. Han har dermed overordnet kvalitetsansvar for oppdragsutførelsen innenfor revisjonsvirksomheten i EY i Norge. 

Hersvik forteller at Partner Manager-fagdagene, med input fra ledende forskere, bidrar til faglig og relevant utvikling av EYs ledere, noe som dermed også komme ansatte og kunder til gode.
- Virksomheten vår er basert på kompetansedeling på tvers av landegrenser, og da er det positivt for oss i Norge at norske forskermiljøer også anerkjennes internasjonalt. Vi er derfor glade for at vi får tilgang til ny kunnskap som den Skatteforsk formidlet til oss på Partner Manager-fagdagene. 

Som kunnskaps- og kompetansehus med stort fokus på læring, er kontakten med akademia viktig for EY. - For at vi skal utvikle oss og våre medarbeidere, må vi sikre en god miks av erfaringsbygging og kunnskapspåfyll. Her er dialog og kontakt med akademia viktig, sier Hersvik. 

Kontakten med akademia er også viktig med tanke på rekruttering. - For EY er det også veldig viktig å tiltrekke oss de aller beste hodene. Flere av våre ansatte kommer til oss med høyere utdanning og en god relasjon til akademia. Mange får også tilleggsutdanning som del av EY- karrieren. Vi synes derfor det er bra at tilknytningen til, og eksponeringen for akademia kan fortsette, også etter at man begynner i jobb. 

Dubai Uncovered
Et viktig tema i Alstadsæters presentasjon for EY var resultatene av forskningen i kjølvannet av Dubai Uncovered-lekkasjen. I mai ble rapporten “Who Owns Offshore Real Estate? Evidence from Dubai”, sluppet. Der utnytter Alstadsæter og forskerne Bluebery Planterose, Gabriel Zucman og Andreas Økland nye og unike data. Dataene som dekker over 800.000 eiendommer i Dubai, har blitt analysert for å finne ut hvem som eier disse eiendommene: Hvor de kommer fra, hvor rike de er, og om de rapporterer eiendommene til skattemyndighetene i sine hjemland.

Les mer om eiendomsformuer skjult i Dubai i denne lenken 

Forskningen har utløst stor politisk og akademisk interesse, og har blitt dekket bredt i media i mange land, og er også sentral i et nytt samarbeidsprosjekt med Norad, ledet av EU Tax Observatory. Hensikten er å generere og formidle forskningsresultater med spesielt fokus på utviklingsland. 
Nylig presenterte også Alstadsæter Dubai-resultatene på den store International Anti-Corruption Conference i Washington.

- Responsen har vært enorm sier Alstadsæter, som opplever at formidlingsarbeidet både er givende og krevende. Det ligger uendelig mye arbeid bak alle møtene, foredragene og mediaoppslagene, og man må være villig til å stikke seg fram og stå i det. Og det kommer selvfølgelig på toppen av alt det andre usynlige arbeidet bak forskningen, med alle søknader og formelle brev, jus og andre helt nødvendige formaliteter. Men det er helt avgjørende for at forskningen vår faktisk skal bidra til at samfunnet får ny kunnskap som kan benyttes til endring.

Annette Alstadsæter
Annette Alstadsæter Foto: EY

Forskningen brukes i viktige miljøer
I oktober arrangerte Skatteetaten seminaret «Skatteparadiser og skjult inntekt og formue i utlandet». På dagsorden stod blant annet erfaringer fra Dubai, og kunnskapsutveksling med skandinaviske kolleger.  Annette Alstadsæter innledet seminaret der skattekrimmiljøet i Skatteetaten diskuterte hvordan de skal bruke Dubai-avsløringene i sitt arbeid.

– Jeg ble både overrasket og stolt over programmet. Det er veldig motiverende at problemstillinger som vi forskere og journalister har jobbet med over lang tid har så direkte relevans for skattemyndighetene. 

Les om "Skattekrim-topper samlet for å diskutere Dubai: – Viktig for å avsløre skattekriminalitet" i E24 i denne lenken

Økonomisk og sosial bærekraft

«Alle» vet at NMBU er en av landets fremste miljøer innenfor forskning og undervisning på de tradisjonelle bærekraftspørsmålene knyttet til miljø og klima. Skal verden levere på FNs tre overordnede bærekraftsmål er vi avhengig av oppmerksomhet på det utvidede bærekraftbegrepet som inkluderer økonomisk og sosial bærekraft. 
- Å bidra til dette gjennom at forskningen vår brukes av næringslivet og myndigheter, er en viktig drivkraft for Skatteforsk, sier Alstadsæter.

— Tildelingen fra forskningsrådet betyr at vi kan øke innsatsen for at velferdssamfunnet vi ønsker kan ha en stabil finansiering. Dette hadde ikke vært mulig uten de fantastiske forskerne vi har med på laget fra hele verden.
— I fundamentet av et bærekraftig velferdssamfunn ligger gode strukturer og systemer for skatt og rettferdig fordeling, men også kunnskap om ulikheter og hva som reduserer den. Dette er helt essensielt for mulighetene våre til å finansiere og gjennomføre det grønne skiftet, sier hun. 

— Tildelingen er også godt nytt for studentene, fordi vi bruker nye forskingsresultater og internasjonale partnere som gjesteforelesere i undervisningen vår, avslutter Alstadsæter.

Les om Dubai Uncovered-rapporten fra Skatteforsk

Publisert - Oppdatert

Del på