Kronikk i DN: Vi treng ein ny skattereform

Av Andreas Økland

skattetilpasning
skattetilpasning

Mange av skatteendringane dei siste åra bidrar til auka ulikhet. Det er på tide å vurdere den totale fordelingseffekten av skattesystemet, skriver Annette Alstadsæter.

I en kronikk i Dagens Næringsliv tirsdag 25. februar skriver professor Annette Alstadsæter om hvorfor vi trenger en ny skattereform. Snart 15 år etter forrige store skattereform er store endringer i skattesystemet ikke tilstrekkelig evaluert. Samtidig har rammebetingelsene endret seg, ikke minst på grunn av en stadig mer globalisert økonomi og internasjonale initiativ på skatteområdet.

I kronikken konkluderer Alstadsæter med at med må settes ned et nytt reelt uavhengig skatteutvalg og at vi trenger svar på følgende:

  • Korleis er den reelle skattebyrden på dei ulike inntekts- og formuesgruppene, på individ- og hushaldsnivå, når ein ser gjennom holdingselskapas tilsløring av statistikken, og korleis har den utvikla seg over tid?
  • Kva effekt vil dei ulike forslaga mot overskuddsflytting som er på bordet internasjonalt ha for norske skattytarar, -system og -proveny?
  • Korleis bør skattlegginga strukturelt leggast om for å integrere grøne skattar (og ikkje kun som kuriøse ekstraskattar) og bidra til reduserte klimagassutslepp?

Les hele kronikken her.

Fakta

Abonner på nyheter fra Skatteforsk ved å melde deg på her.

Publisert - Oppdatert

Del på