NMBUs skatteekspert: Toppen av isfjellet

Av Mette Risbråthe

Annette Alstadsæter
Annette AlstadsæterFoto: privat

En vil aldri kunne stoppe skjulte utenlandsformuer og bruk av skatteparadis helt, mener skatteprofessor Annette Alstadsæter.

Denne uka avslører Aftenposten at 70 verdenstopper har verdier i anonyme postboksselskaper. I mer enn 11 millioner lekkede dokumenter avdekker Aftenposten og en rekke andre medier hvordan statsoverhoder, kriminelle og politikere kjøper seg hemmelighold og gjemmer penger i skatteparadiser.

– Dette er ingen bombe. Alle vet at dette skjer, og det er bra å få det kvantifisert på denne måten, sier professor i skatteøkonomi ved NMBU Handelshøyskolen, Annette Alstadsæter til Dagsavisen. Alstadsæter er landets første professor i skatteøkonomi. Hovedfokus i hennes forskning er på selskapers og personers skattetilpasning.

 –  Store forskjeller i skattesatser mellom land gir både personer og selskaper insentiver til å flytte penger til lavskatteland, både lovlig og ulovlig, og inkonsistente regelverk mellom land og hemmelighold muliggjør det. Det er imidlertid viktig å presisere at ikke all bruk av skatteparadiser nødvendigvis er ulovlig, sier Alstadsæter.

Les hele saken i Dagsavisen

Omtale også på på TV2.no:  Så mye mer må du betale når de rike skjuler millionene sine

Publisert - Oppdatert

Del på