Nytt emne i atferdsøkonomi

Av Kateryna Krutskykh

Våren 2017 tilbyr Handelshøyskolen et nytt bacheloremne i atferdsøkonomi.

Det nye emnet, som heter BUS204 Introduksjon til atferdsøkonomi, skal gi studentene en introduksjon til atferdsøkonomi og vil dekke sentrale temaer som begrenset rasjonalitet, begrenset viljestyrke og sosiale preferanser. Det vil se på hvordan menneskelig atferd og beslutninger ikke alltid er rasjonelle i tradisjonell økonomisk forstand, men blir påvirket av menneskelige faktorer.

Emnet er laget for de som ønsker mer kunnskap om hvordan psykologi påvirker beslutninger innen områder som finans, strategi, entreprenørskap, miljø, energi, utvikling, markedsføring, og forbrukerpolitikk. Et gjennomgående tema vil være at menneskelig psykologi får forbrukere og andre beslutningstagere til å ta valg som vanskelig kan betegnes som nyttemaksimerende. Emnet egner seg for bachelorstudenter med interesse for atferd, og det er en fordel hvis man har tatt en del andre introduksjonsemner først. 

Etter emnet, bør studentene være kjent med noen av de viktigste begrepene innen atferdsøkonomi, ha forståelse for hvordan psykologi ofte påvirker økonomiske beslutninger, og ha lært seg til å gjenkjenne noen av de vanligste atferdsøkonomiske mekanismene i ulike deler av økonomien.

Det mest nærliggende emnet vi har fra før er ECN304 Behavioral and Experimental Economics. BUS204 vil gi smakebiter fra mange ulike områder innen atferdsøkonomien, mens ECN304 går mer grundig gjennom de mest sentrale temaene. Det nye emnet vil gi en kort introduksjon til flere av temaer som blir behandlet grundig i ECN304. For eksempel vil vi i BUS204 diskutere sosiale preferanser, men i liten grad gå inn på hvordan det kan undersøkes ved hjelp av eksperimenter. I tillegg vil en rekke sentrale temaer i ECN304, for eksempel beslutninger under risiko, ikke dekkes i BUS204.

http://www.ashgrovemarketing.im/behavioural-economics/
http://www.ashgrovemarketing.im/behavioural-economics/ Foto: http://www.ashgrovemarketing.im/behavioural-economics/

Publisert - Oppdatert

Del på