Aktuelt

Bacheloravslutning 2016

Bacheloravslutning

Handelshøyskolen inviterer alle studenter og ansatte til avslutning for våre bachelorstudenter tirsdag 29. mai.

Studenter ved Handelshøyskolen, NMBU

Har du lyst til å drive en digital revolusjon?

Hvordan kan du samle kunnskap fra store mengder data som gjør at du kan treffe bedre beslutninger? Hvordan kan du la datamaskiner lære teknikker som håndterer store mengder data på en intelligent måte, slik at du kan ligge et skritt foran?

Studenter ved Handelshøyskolen, NMBU

Vil du bli Siviløkonom 4.0?

Da må du lære deg å krysse faggrenser innen ledelse, teknologi og økonomistyring. Siviløkonomutdanningen ved Handelshøyskolen, NMBU legger vekt på at fremtiden er i endring og at virksomheter vil håndtere menneske-maskin-økosystemer. Synes du dette høres spennende ut? Vår visjon er å hjelpe deg til å bli fremtidens siviløkonom. Fordi fremtiden er DEG.

Gradsdag 2017 ved Handelshøyskolen, NMBU

Gradsdagen ved Handelshøyskolen

Handelshøyskolen arrangerer gradsdag 13. juni med maraton-presentasjoner av masteroppgaver i Tårnbygningen.

Ruslana Datsenko

Beste masteroppgave ved Handelshøyskolen 2017

Ruslana Datsenko skrev masteroppgave med tittelen "Policy shifts and stock market: Lessons from the US and China". Det ga henne prisen for beste masteroppgave ved Handelshøyskolen i 2017.

Studentene ønsker mer tilbakemelding og veiledning fra sine forelesere, viser studiebarometrene over tid.

Et forbilde for oppfølging av studenter

I en fersk rapport trekker NOKUT fram masterprogrammet i entreprenørskap og innovasjon som eksempel til etterfølgelse på god oppfølging av studentene.  

Studenter ved Handelshøyskolen

Lyst til å bli øvingslærer i høst?

Handelshøyskolen har ledige stillinger som øvingslærer i høst. Søknadsfrist: 15. august.

Ådne Cappelen

Gjesteforelesning med Ådne Cappelen fra SSB

Seniorforsker i SSB, Ådne Cappelen, holder gjesteforelesning med tittelen "Oljen og norsk økonomi", torsdag 26. april, kl. 15.15-16.00.

Jan Bråten

Gjesteforelesning med Jan Bråten fra Statnett

Spesialrådgiver i Statnett, Jan Bråten, holder gjesteforelesning med tittelen "Energirevolusjonen", torsdag 12. april, kl. 14.15.

Bøker

Endringer i emner fra og med studieåret 2018/2019

Undervisningsutvalget ved Handelshøyskolen vedtok våren 2018 endringer i emner som gjelder fra og med studieåret 2018/2019.

Innovasjon

Millioner til innovative NMBU-studenter

Tre prosjekter ledet av masterstudenter ved NMBU får støtte av Forskningsrådet til å videreutvikle forretningsidéen sin.

Tårnbygning, NMBU

Informasjonsmøte om masterstudiene ved Handelshøyskolen

Skal du starte på master til høsten? Onsdag 11. april, kl. 12.30 arrangeres det informasjonsmøte om masterprogrammet i økonomi og administrasjon og masterprogrammet i entreprenørskap og innovasjon.

elin kubberød

Inntar nasjonal posisjon på entreprenørskapsutdanningsforskning

Elin Kubberød, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen, er fagredaktør og forfatter av artikkel i siste nummer av Uniped.

Kaja Irene Mathisen

Startet opplevelsesbedrift med bærekraft i fokus

Kaja Irene Mathisen, tidligere masterstudent i samfunnsøkonomi, er en av skaperne av opplevelsesbedrift som setter bærekraft i fokus.

Skogbrann i Amazonas

Amazonas brenner

Skogbranner i Amazonas står for inntil fem prosent av verdens CO2 utslipp. En ny doktorgradsavhandling analyserer de økonomiske årsakene til skogbranner og reguleringene som skal hindre dem.

Masterstudenter i Entreprenørskap og innovasjon etter en vellykket eksamen

Gjør eksamen om til en festdag

Masterstudentene på første året i Entreprenørskap og innovasjon har det siste halve året jobbet med reelle forretningscase for gründere og etablerte bedrifter. 6.mars presenterte teamene sine case for investorpanel, mentorer og fagansvarlige og det ble et vellykket event!

Studenter

Møt studenter og forelesere fra Handelshøyskolen

Lurer du på hvordan det er å være student ved Handelshøyskolen? Besøk oss 8. mars på Åpen dag ved NMBU.

Soya import

Gjesteforelesning med Magnus Dehli fra Denofa

Senior Commercial Manager fra Denofa, Magnus Dehli, holder gjesteforelesning med tittelen "Denofas soyaimport fra Brasil. Prising, risikostyring og logistikk", torsdag 8. mars, kl. 10.15.

Bachelor i samfunnsøkonomi - oppbygning og gjennomføring

Denne studieplanen gjelder studenter med oppstart høsten 2018.

Statoil Energy Perspective

Gjesteforelesning med Ottar Skagen fra Statoil

Spesialrådgiver fra Statoil, Ottar Skagen, holder gjesteforelesning om hvordan Statoil utarbeider Statoil Energy Perspectives, onsdag 28. februar, kl. 10.15.

En ny studie har undersøkt forbrukerholdninger til genmodifisert soyaolje, laks fôret med genmodifisert soya og genmodifisert laks i USA og Norge.

Norske forbrukere mer positive til genmodifisert mat

Genmodifisert (GM) mat i norske butikkhyller kan bli resultatet når Bioteknologirådet vil myke opp genteknologiloven. Ny studie viser at norske forbrukere også er mer positive til GM-mat enn tidligere.

PhD

Ledige stillinger som PhD-stipendiat

Ved Handelshøyskolen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, er det ledig tre stillinger som PhD stipendiat i økonomisk-administrative fag og/eller samfunnsøkonomi.

Karen Sund

Gjesteforelesning om gassmarkedet: Karen Sund

Partner i Sund Energy, Karen Sund, holder gjesteforelesning med tema "Fossile brensler: Gassmarkedet" torsdag 15. februar, kl. 14.15.

Tilapia

Gode muligheter for økt fiskeproduksjon i Bangladesh

Md Akhtarul Alams doktorgrad finner at akvakultur har et svært godt potensial til å øke fiskeforsyningen i Bangladesh. Fiskeproduksjonen kan økes ved å redusere produksjonsrisiko og teknisk ineffektivitet.

Kirgisistan

Lyst til å dra på sommerskole i Sentral-Asia?

Glad i å reise og utforske nye kulturer? Kunne du tenke deg å ta en sommerskole i juni i Sentral-Asia som kan inngå i graden din?

   Studenteksamen

Ineffektive effektiviseringskutt

Offentleg sektor skal effektivisere, men utan å kunne kutte i lovpålagd byråkrati. Til dømes kostar doble eksamenssett i universitetssektoren grovt rekna 40 millionar i året.

Kristin Skogen Lund

Foredrag av Kristin Skogen Lund, administrerande direktør i NHO

"Ti ting du må vite før du søker jobb"

Sett av datoen: Onsdag 14.februar kl 12.15 i Festsalen, Urbygningen NMBU.

Johanne Kjuus

Gjesteforelesning: Bærekraftsansvarlig fra Orkla Foods Norge

Bærekraftsansvarlig fra Orkla Foods Norge, Johanne Kjuus, holder gjesteforelesning med tema "Implementering av bærekraftighetsstrategier" fredag 19. januar, kl. 12.15.

https://www.theodysseyonline.com

Lyst til å bli øvingslærer i vår?

Handelshøyskolen har ledig stilling som øvingslærer i vår. Søknadsfristen er 15. januar.

Marianne Marthinsen

Frukostseminar med Marianne Marthinsen

Skatteforsk arrangerer frukostseminar på Handelshøyskolen NMBU fredag 15.desember kl 9-10:

Marianne Marthinsen: “Finanspolitikk – teori møter praksis”

Jonas Andersen

Fikk USA-drømmen oppfylt gjennom utveksling

- Jeg har alltid hatt lyst til å dra til USA for å oppleve kulturen og følelsen av å gå på en amerikansk skole, sier Jonas Andersen, som reiste på utveksling til California i sitt siste år av bachelorgraden i økonomi og administrasjon ved NMBU.

Fredrik Andersen

Utfordrer Einstein

Når Fredrik Andersen den 8. desember disputerer med avhandlingen «Et forsvar av Kants a priori og Keplers vitenskapsfilosofi i lys av moderne rom-tidsfysikk», argumenterer han både mot Einstein og dagens ledende teoretikere innen rom-tdsfysikk.

PRME

Handelshøyskolen slutter seg til FN-initiativ om utdanning i bærekraftig ledelse

Handelshøyskolen har underskrevet FNs Principles for Responsible Management Education og slutter seg til dette initiativet.

Klimaendringer betyr mer nedbør. I byer med mye asfalt finner vannet nye veier.

Vi må tenke nytt i møte med klimaendringer og terrorisme

- Nytte-kost analyser fungerer bra for vurdering av veiprosjekter, men duger ikke i møte med de store katastrofenene, påpeker NMBU-stipendiat.

Sara Lier Fagerbakke

Fra masteroppgave til guest speaker i Namibia

Tidligere masterstudent i samfunnsøkonomi presenterte funnene fra masteroppgaven sin som guest speaker i Kommisjonen for Benguelahavstrømmene sitt årlige internasjonale forsknings- og forvaltningsforum i Namibia.

Masterprogrammet i entreprenørskap og innovasjon representert ved (fra venstre) prosjektleder Alexander Hansen, førsteamanuensis Siw Fosstenløkken, stipendiat Nils Magne Killingberg, alumna Kine Nossen og student Madeleine Sjøbrend

Nasjonal honnør til innovativ utdanning ved Handelshøyskolen

Mandag 20. november skulle Utdanningskvalitetsprisen deles ut på Sentralen i Oslo i regi av NOKUT. Som eneste studieprogram fra NMBU var masterprogrammet i entreprenørskap og innovasjon representert.

Aksjer

NMBU-studenter leder aksjekonkurranse

Studenter fra universiteter og høgskoler konkurrerer i Nordnets skoleduell om å få høyest avkastning på børsen. Denne uken troner Børsgruppen NMBU på topp.

Lasse Ruud

Gjesteforelesning: Administrerende direktør i Pareto Asset Management

Administrerende direktør i Pareto Asset Management, Lasse Ruud, holder gjesteforelesning med tema "Langsiktig kapitalforvaltning" mandag 20. november, kl. 11.00 - 12.00.

Bærekraftige investeringer

Handelshøyskolen satser på bærekraftig finans

En ny rapport hevder at økonomiutdanninger henger etter med undervisning om ansvarlige investeringer. – Handelshøyskolen ved NMBU har gitt denne undervisningen i mange år, forteller finansprofessor Ole Gjølberg.

Goliatplattformen

Goliat kan gå 12 milliarder kroner i minus

Den siste tiden har det blitt sådd kraftig tvil om lønnsomheten ved Goliat-prosjektet i Barentshavet, skriver Tekniske Ukeblad. Nå har professor Rosendahl ved Handelshøyskolen finregnet på det.

Ingar Martinussen

Gjesteforelesning: Avdelingsleder i Statkraft

Avdelingsleder for verdsettelse og investeringsanalyser i Statkraft, Ingar Martinussen, holder gjesteforelesning med tema "Investeringsanalyse" torsdag 9. november, kl. 10.15 - 12.00.

countries signs

Informasjonsmøte om delstudier i utlandet

Onsdag 15. november, kl. 12.15 arrangeres det informasjonsmøte om delstudier i utlandet for studenter ved Handelshøyskolen.  

Gro Ladegård

Ny dekan ved Handelshøyskolen

Gro Ladegård er tilsatt som dekan ved Handelshøyskolen og tiltro 1. oktober. 

Professor Arild Angelsen med diplomet han mottok..

HH med to av de femti mest siterte økonomi-artiklene

Hvert år kårer Emarald Publishing de 50 mest siterte artiklene innen økonomi, finans, regnskap, ledelse og markedsføring. I 2017 ble to artikler skrevet av forskere ved Handelshøyskolen NMBU kåret. 

Annie Bersagel

Guest lecture on responsible investments

Annie Bersagel, advisor for responsible investments at KLP Kapitalforvaltning AS, will give a guest lecture on KLP’s responsible investments Monday October 30.

Skatteparadiser.

Åpent seminar: Skatteparadiser og skjulte utenlandsformuer

Private formuer tilsvarende ti prosent av verdens bruttonasjonalprodukt er plassert av privatpersoner i skatteparadiser. I forbindelse med publiseringen av resultatene arrangerer SKATTEFORSK ved NMBU åpent seminar om resultatene og forskningen bak.

Milliarder skjules i skatteparadis, og det er de aller rikeste som står for brorparten.

Studie om skatteparadiser får stor internasjonal oppmerksomhet

Private formuer tilsvarende ti prosent av verdens bruttonasjonalprodukt er plassert av privatpersoner i skatteparadiser, viser studie som skaper store overskrifter.

https://www.theodysseyonline.com

Lyst til å bli øvingslærer i vår?

Handelshøyskolen har ledige stillinger som øvingslærer i vår. Søknadsfristen er 1. desember.

Optimum

"Mat & Prat" med Optimum

Optimum, linjeforeningen ved Handelshøyskolen, arrangerer flere inspirerende lunsjseminarer om dagsaktuelle temaer denne høsten.

Gro Ladegård

Ny dekan ved Handelshøyskolen

Gro Ladegård er tilsatt som dekan ved Handelshøyskolen og tiltrådte stillingen 1. oktober. 

Lars Sørgard

Gjesteforelesning: Konkurransedirektør Lars Sørgard

Konkurransedirektør Lars Sørgard, leder av Konkurransetilsynet, holder gjesteforelesning med tema "Norsk konkurransepolitikk: Hvordan analysere fusjoner og oppkjøp?" torsdag 12. oktober, kl. 14.15 - 16.00.

Dag Einar Sommervoll

Ny professor i matematikk

Dag Einar Sommervoll er tilsatt som professor i matematikk ved Handelshøyskolen, NMBU.

Riggen West Hercules borer brønn nummer 100 i Nunatak-prospektet i Barentshavet.

Åpnet Barentshavet sørøst for oljeleting med regnefeil på over 100 milliarder i konsekvensutredningen

NMBUs forsker Knut Einar Rosendahl oppdaget i samarbeid med SSBs forsker Mads Greaker regnefeilen i konsekvensutredningen som lå til grunn da Stortinget vedtok åpningen.

Forsker grand prix er forskningsformidlingens grand prix.

Møt NMBU-forskerne som skal konkurrere i årets Forsker Grand Prix

Forsker Grand Prix er forskningsformidlingens grand prix. I år stiller NMBU med tre sterke kandidater.

Storebrand

Bærekraftig nyskapning hos Storebrand

Studiet har akkurat begynt for de nye studentene ved masterprogrammet i entreprenørskap og innovasjon. Allerede første uke ble de tildelt sin første utfordring som fremtidige nyskapere på hovedkontoret til et av Norges ledende selskap – Storebrand. 

Kopi deler forside DN 4.juli 2017

Superrike skattesnytarar

Nærare 12 prosent av dei rikaste norske hushalda har sjølv meldt frå om at dei har snytt på skatten - og så startar dei å varig betale meir skatt.

Bachelor i samfunnsøkonomi - oppbygning og gjennomføring

Denne studieplanen gjelder studenter med oppstart høsten 2017.

Gabriel Zucman intervjues på Bloomberg om tax evasion and inequality.

Intervju om skjulte utenlandsformuer på Bloomberg

Anbefales: Gabriel Zucman intervjua på Bloomberg om resultata frå den nye studien "Tax evasion and inequality".

Norges forskningsråd

Søkte NFR-støtte

Tre av Handelshøyskolens forskere har søkt NFR-støtte i år.

Torun Fretheim, Handelshøyskolen NMBU

Spekulasjoner driver ikke råvareprisene

Torun Fretheim finner i sitt doktorgradsarbeid liten støtte for påstanden om at spekulasjon førte til kunstig høye råvarepriser under pristoppene i 2007-08 og 2011-12. Fundamentale faktorer som tilbud og etterspørsel er fremdeles de viktigeste pris- og risikodriverene i globale råvaremarkeder.

Taxhaven

De rikeste blant oss snyter mest

Mange ville kanskje mistenke at det er onkel Skruene i Norge som gjemmer formuer i skatteparadiser, og nå er det påvist. Det stemmer.

Aktuelt

Lettere for kvinner å eie jord i Etiopia med landregistrering

Digitalisering har redusert kostnadene ved å registrere hvem som eier landbruksjord dramatisk. Det har gjort storskala landregistrering, som spesielt styrker kvinners rettigheter i samfunn hvor de har en svak posisjon, mer aktuelt for u-land.

CAPS is located in the Tower Building.

Nytt senter for skatte- og adferdsforskning

I mai lanserte Handelshøyskolen Senter for skatte- og adferdsforskning (Skatteforsk).

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Tårnbygning

Velkommen som ny student på bachelorprogrammet i samfunnsøkonomi


På denne siden finner du informasjon om studiestart høsten 2017. Informasjonsmøtet er 14. august kl 09.00, men det er mange viktige og spennende aktiviteter både før og etter dette møtet.

http://commodities.blogg.no/

Helt rå på råvarer

Gjennom egne blogginnlegg, investeringsspill og studietur til London blir studentene i emnet BUS323 Analyser av råvaremarkeder hekta på råvarer. 

Gradsdagen ved Handelshøyskolen 2014.

Gradsdagen ved Handelshøyskolen

Handelshøyskolen arrangerer gradsdag 14. juni med maraton-presentasjoner av masteroppgaver i Tårnbygningen.

Ny fag- og forskningspolitisk ansvarlig i Norsk studentorganisasjon, Kine Nossen

Kine sikret seg jobb før hun hadde levert masteroppgave

Entreprenørskaps- og innovasjonsstudent Kine Nossen har sikret seg vervet som fag- og forskningspolitisk ansvarlig i arbeidsutvalget til Norsk studentorganisasjon (NSO).

Norsk Gjenvinning

Gjesteforelesning med Norsk Gjenvinning Downstream AS

20. april kommer Hans Panzer fra Norsk Gjenvinning Downstream AS for å holde gjesteforelesning i emnet BUS323 Analyser av råvaremarkeder.

Masteroppgave til Kine Josefine Aurland-Bredesen

Beste masteroppgave ved Handelshøyskolen

Kine Josefine Aurland-Bredesen skrev masteroppgave med tittelen "The Norwegian Electric Vehicle Policy and the Excess Burden of Taxation. Is the Norwegian electric vehicle policy economically efficient?". Det ga henne prisen for beste masteroppgave ved Handelshøyskolen i 2016.

Endringer i emner fra og med studieåret 2017/2018

Undervisningsutvalget ved Handelshøyskolen vedtok våren 2017 endringer i emner som gjelder fra og med studieåret 2017/2018.

Nils Bjellum

Gjesteforelesning med Felleskjøpet Agri

Nils Bjellum, procurement manager i Felleskjøpet Agri holder gjesteforelesning 30. mars.

Frank May NTB scanpix

Gjesteforelesning med Bernt Botzet og Isidora Micic

Bernt Botzet, Market Manager i Nasdaq Commodities og Isidora Micic, seniorrådgiver i Nord Pool Spot holder gjesteforelesninger 23. mars.

Hans Aasnæs

Gjesteforelesning med Hans Aasnæs

Hans Aasnæs, Senior Vice President i UMOE holder gjesteforelesning 16. mars.

Alumni og tidligere faglige ansatte

12 år med entreprenørskap og innovasjon ble markert

Fredag kveld ble det avholdt alumnitreff på Vitenparken for tidligere studenter på masterprogrammet i entreprenørskap og innovasjon ved NMBU. 

Green Energy

Gjesteforelesning med Alexandra Mara Münzer og Kumara Rathnam

Alexandra Mara Münzer, administrerende direktør og Kumara Rathnam, spesialist på energimarkeder i Greenfact holder gjesteforelesning 9. mars.

Vinnerne og juryen

Ny teknologi innen ølbrygging vant Connect to Student

Med en solid presentasjon og en overbevisende forretningsplan ble studentene Ole Sprakehaug, Karin Skandsen og Fredrik Vangsal vinner av Connect to Student. 

Tårnbygning, NMBU

Handelshøyskolen har blitt fakultet

Handelshøyskolen har blitt fakultet og har fått nytt styre. Som en følge av omorganisering av NMBU, er Handelshøyskolen fra 1.1.2017 ett av 7 fakulteter ved universitetet.

PhD

To ledige stipendiatstillinger

Ved Handelshøyskolen er det to ledige stillinger som PhD stipendiat i økonomisk-administrative fag, entreprenørskap og samfunnsøkonomi.

Forskning på skatteparadiser og skjulte utenlandsformuer

Hvem i Skandinavia gjemmer penger i skatteparadis?

Handelshøyskolen NMBU, ved professor Annette Alstadsæter har fått fri prosjektstøtte til sitt prosjekt "How to tax capital in a globalized world? Lessons for population-wide administrative data" hvor blant annet svaret på spørsmålet i overskriften vil gis.

Hambulo Ngoma

Konserveringslandbruk, levebrød og avskoging i Zambia

Konserveringslandbruk er ikke nok til å hindre utvidelse av dyrket mark og avskoging, eller forbedre inntekter og levekår på landsbygda i Afrika sør for Sahara.

Audun Stranden vant første premie i idékonkurransen på Investordagen. Her med juryen rundt seg.

Vant Idékonkurransen og hundre tusen kroner

Audun Stranden, masterstudent i entreprenørskap og innovasjon ved Handelshøyskolen, gikk til topps i Idékonkurransen 2016.

Lyst til å bli øvingslærer i høst?

Lyst til å bli øvingslærer i vår?

Handelshøyskolen har ledige stillinger som øvingslærer i vår. Søknadsfristen er 13.januar.

Per Harald Grue

Gjesteforelesning: Per Harald Grue

Per Harald Grue holder gjesteforelesning med tittelen "Norsk landbrukspolitikk i perspektiv med tilbakeblikk og framtidsscenarier" tirsdag 6. desember kl. 14.15.

http://www.emlv.fr/en/emlv-is-now-a-member-of-aacsb-international-the-association-to-advance-collegiate-schools-of-business/

Handelshøyskolen søker om internasjonal akkreditering

Handelshøyskolen har startet arbeidet med å søke om akkreditering fra AACSB (Association for Advancement of Collegiate Studies in Business).

http://www.ashgrovemarketing.im/behavioural-economics/

Nytt emne i atferdsøkonomi

Våren 2017 tilbyr Handelshøyskolen et nytt bacheloremne i atferdsøkonomi.

Øyvind Stokka

Førstekonsulent i Samferdselsdepartementet

- Eg er svært nøgd med opphaldet ved NMBU. Studentmiljøet er bra og ein kjem tett på dyktige forelesarar, sier Øyvind Stokka.

Velkommen til studiestart!

Velkommen som ny student ved Handelshøyskolen NMBU


Vi ønsker alle våre nye studenter høsten 2017 hjertelig velkommen til Handelshøyskolen NMBU!

NMBU campus

Velkommen som ny student på bachelorprogrammet i økonomi og administrasjon

På denne siden finner du informasjon om studiestart høsten 2017. Informasjonsmøtet er 14. august kl 09.00, men det er mange viktige og spennende aktiviteter både før og etter dette møtet.

Aktuelt

Studier ved Handelshøyskolen, NMBU

Handelshøyskolen utdanner siviløkonomer, samfunnsøkonomer og kandidater i entreprenørskap og innovasjon.