Aktuelt

Doktorgradsforskningen til Susanne S. Windju har resultert i klargjøring av resistensmekanismer for soppsykdommene meldugg, Fusarium og hveteaksprikk.

Resistensforedling i hvete

Det er en målsetning å produsere en større andel av mathveten innenlands. I dag er i gjennomsnitt bare ca 50 % av mathveten vi bruker til konsum av norsk produksjon. Men hveteplanten angripes av en rekke skadegjørere som ved sterke angrep gir avlingsreduksjon og redusert matkvalitet.

Pea Plants in Field

FoodProFuture: Innovativ og bærekraftig utnyttelse av planteproteiner i fremtidige matvarer

Ved å integrere kunnskap om avlinger, sammensetning av råmaterialer, teknologier, ernæring og helse, miljøpåvirkning i matproduksjon og forbruker- og markedsforhold vil forskerne i prosjektet ta sikte på å bygge en kunnskapsplattform for Norge. Platformen vil legge til rette for produksjon og verdiskapning fra plantebaserte proteinrike ressurser til fremtidige matvarer.

Anja Karine Ruud har i doktorgraden sin drevet forskning på genetisk resistens i hvete.

Soppsykdom på hvete

Hvete er en av verdens viktigste matplanter.  Men hveteplanten angripes av et utall av skadegjørere, hvor en av de alvorligste er soppsykdommen ‘hveteaksprikk’  (Parastagonospora nodorum). Anja Karine Ruud har i doktorgraden sin drevet forskning på genetisk resistens i hvete som er et viktig ledd i bekjempelse av soppsykdommen.

Guangzhou, Kina. En urban hage i Panyu distriktet.

NMBU skal lede nytt prestisjeprosjekt om urbant landbruk

NMBU-ledet prosjekt om urbant landbruk har fått innvilget finansiering fra det prestisjefylte EU-programmet Horisont 2020. 

Doktorgradenforskningen til Ronja Wonneberger kan bidra til mindre angrep av byggbrukflekk og dermed større avlinger.

Sykdomsresistens i norske byggsorter

Bygg er den mest dyrka kornarten  i Norge og utgjør i dag ca. 50 % av kornarealet.  Men bygg er også svært utsatt for soppsykdommen byggbrunflekk, en plantesykdom som fra tid til annen kan gi opp til 40 % avlingsreduksjon. Det er derfor viktig å finne frem til måter for effektiv bekjemping av denne skadegjøreren. Doktorgradsforskningen til Ronja Wonneberger kan bidra til mindre angrep av byggbrunflekk og dermed større avlinger.

 

Studenter ved NMBU

Velkommen til nye studenter

Velkommen til oss!

På denne siden finner du praktisk informasjon om studiestart i august, både faglig og sosialt. Informasjonen vil bli oppdatert fortløpende dersom det skjer endringer i programmene. Vi anbefaler at du sjekker opp informasjonen kort tid før studiestart, slik at du får med deg de siste oppdateringene. Du kan også like vår facebookside og få oppdatert informasjon der.

Teorier om biekollaps har ført til mye unødvendig bekymring, ifølge forsker. I denne artikkelen forklarer han hvorfor.

– Vi sulter ikke ihjel om biene blir borte

Katastrofescenariet der vi sulter ihjel når biene blir borte er misvisende, ifølge forsker. – Frykten skyldes mer mangel på kunnskap enn mangel på bier, sier professor Åsmund Bjørnstad.

Agroecology students Class 2015 at Fokhol.

Forsvar av masteroppgaver - agroøkologi

Studenter på agroøkologi skal forsvare sine masteroppgaver i slutten av mai og juni. Her vil man få presentert mange varierte og spennende agroøkologiske temaer fra Norge, Nicaragua, India og Ethiopia. Alle som ønsker å høre på er hjertelig velkomne.

Illustrasjon tema forskning planter

Årets mottakere av Yara-stipendet 2017

Vi gratulerer fire flotte masterstudenter som har fått tildelt Yara-stipend for 2017.

Studenter og planter

La deg fascinere av planter

I år er det igjen duket for Fascination of Plants Day over store deler av verden. Fredag 12. mai er det plantenes dag (Fascination of Plants Day) på Campus Ås.

Doktorgradsarbeidet til Ako Eugene Ako er grunnforskning som vil komme oss til nytte i fremtiden.

Fra grønnalger til landplanter

Encellede grønnalger tok steget fra ferskvann til landjorda og utviklet seg til landplanter for omtrent 500 millioner år siden. 

 

Poppel

Trær kommuniserer også

Riktignok ikke med deg, men med seg selv, med andre trær og med organismer i jorden. Inne i treet skjer det overføring av signaler i stor skala slik at hver lille bit av treet gjør akkurat slik som det skal.

Jordbær

Årets Gartnerhallen/BAMA stipend

Hvert år deler Gartnerhallen og BAMA ut to utdanningsstipend på 25 000,- til studenter som tar mastergrad innen fagfeltene plantevitenskap og relaterte fagområder. Årets stipend gikk til oppgaver om jordbær og nematoder.

Doktorgraden til Marian Schubert er grunnforskning på høyt nivå, og samtidig nyttig for moderne planteforedlingen.

Klimatilpasning for arter i grasfamilien

De fleste grasarter har sin opprinnelse i tropene og sub-tropene, men grasunderfamilien Pooideae er mer tilpasset kjølige klimaområder som i Norden, noe som er helt avgjørende for vellykket overvintring hos oss. Det genetiske grunnlaget for denne tilpasningen er temaet for doktorgraden (PhD) til Marian Schubert.

NMBU har fått innvilget støtte til mye spennende ny forskning fra Forskningsrådets programmer.

Millionstøtte til nye NMBU-prosjekter fra FRIPRO

NMBU får støtte til fire nye forskerprosjekter og et arrangement i den første av to tildelinger fra Forskningsrådets Fri prosjektstøtte (FRIPRO).

Helga Amdahl

Frøavl av rødkløver

Rødkløver er en av de viktigste fôrplantene i Norge, men det er vanskelig å skaffe nok frø. I doktorgradsforskningen sin undersøker Helga Amdahl hvordan man kan bedre frøavlen av tetraploid rødkløver.


En bønnefrø som spirer

Guest seminars in plant biology

Guest seminars in plant biology in the SKP auditorium at 14.15-15.15, Wednesday 25. January 2017

Gress

Gjesteforelesninger i Genetikk og planteforedling

Two interesting plant seminar will be held in the SKP auditorium at from 14:30, Thursday December 8, 2017.

Doktorgradsforskningen til Wiktoria Kaczmarek-Derda vil bidra med mer kunnskap om hvordan sivartene kan bekjempes i eng- og beitemarkene våre.

Ugras i eng og beitemark

Sivarter er et økende ugrasproblem som reduserer næringsverdien i grasavlingene. Doktorgradsforskningen til Wiktoria Kaczmarek-Derda vil bidra med mer kunnskap om hvordan sivartene kan bekjempes i eng- og beitemarkene våre.

Stortingsmann Knut Storberget fortalte om norsk landbrukspolitikk og satte brøddeig med hvete sorten ‘Mirakel’

Det norske hvetemirakelet

I Vitenparken Campus Ås ble det 14. november holdt et internasjonalt seminar om hveteforskning med foredragsholdere fra alle de norske og flere internasjonale fagmiljøer.

Glade prisvinnere fra NMBU mottok prisen på NOKUTs konferanse "Utdanningsfest" 1. november 2016.

NMBU vant Utdanningskvalitetsprisen 2016

I går fikk NMBU og Institutt for plantevitenskap tildelt Utdanningskvalitetsprisen 2016 fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, for sitt arbeid med utdanningen av agroøkologer.

Daria Markina doktorgradforskning er viktig bidrag til kunnskapen om mikroalgenes muligheter.

Mikroalger - mulighetenes organismer

Den biokjemiske sammensetningen av mikroalger kan styres ved å endre dyrkingsmiljøet slik at de utvikler et ønsket produkt, ifølge doktoravhandlingen til Daria Markina ved NMBU.

Studiene til Shiori Koga har gitt en dypere forståelse av hva som påvirker variasjonen i glutenkvaliteten.

Doktorgrad - Shiori Koga - Norsk brødhvete

Forsøk  har vist at hvete får svakere glutenkvalitet i sesonger med kjølig og fuktig vær. Dette gjør at bakekvaliteten av norsk hvete varierer fra år til år og fra sted til sted, noe som er utfordrende for mølle- og bakeindustrien.

Amsalu Gobena Roro har forsket på hvordan planter reagerer på UV-stråling.

Doktorgrad - Amsalu Gobena Roro - UV-stråling og plantevekst

I planteproduksjonen i veksthus nyttes det i dag i stor grad kjemisk vekstregulering for å kontrollere plantenes vekst og utvikling. Siden dette er en lite miljøvennlig forskes det på å finne alternative metoder.

Dr. Fetien Abay Abera fikk nylig en stor pris for forskningen sin.

Gjev pris til tidligere IPV-doktorand

Etiopiske Fetien Abay Abera, tidligere doktorgradsstudent ved NMBUs Institutt for Plantevitenskap, har fått en prestisjefylt pris for forskningsarbeid som bygger på doktorgraden hennes ved NMBU

PlantBio2014

PlantBio 2014: nettverkskonferanse for planteforskere

Den årlige nettverkskonferansen PlantBio 2014 gikk av stabelen 3. og 4. november på Quality Airport Hotell Gardermoen.

Anne Kjersti Uhlen

Den store hveterevolusjonen

Visste du at det meste av mathveten i dag blir produsert på norske jorder? Langvarig forskningsinnsats for å utvikle gode hvetesorter og dyrkingsmetoder har revolusjonert norsk hveteproduksjon.

 I doktorgradsavhandlingen sin har Haakon Helland undersøkt muligheten for å øke forbruket av fersk ferdigkuttet kålrot.

Doktorgrad - Haakon S. Helland - Mer rotgrønnsaker i kostholdet

Skal vi øke bruken av tunge rotgrønnsaker som kålrot og nepe, må vi gjøre de lettere tilgjengelig ved at de kan markedsføres i skrelt og oppdelt tilstand.

NMBUs ambisjon er å få tilslag på flere nasjonale og internasjonale prestisjeprosjekter. Dette vil gi grunnlag for langsiktig finansiering og gjøre NMBU enda mer synlig i universitetslandskapet innen både forskning og utdanning.

Nye prosjekter - full pott for NMBU

Da forskningsmidler for jordbruk og matindustri på 71 millioner kroner skulle fordeles, søkte NMBU om fem forskningsprosjekter. Samtlige søknader ble innvilget.

Sider