Plantevitenskap (site)

Institutt for plantevitenskap

Bannerbilde IPV
Institutt for plantevitenskap (IPV) er et nasjonalt og internasjonalt senter for plantekunnskap som knytter utdanning og forskning til bruk av planter i landbruk, landskap og til produksjon av mat.

Aktuelt

Doktorgradsforskningen til Susanne S. Windju har resultert i klargjøring av resistensmekanismer for soppsykdommene meldugg, Fusarium og hveteaksprikk.

Resistensforedling i hvete

Det er en målsetning å produsere en større andel av mathveten innenlands. I dag er i gjennomsnitt bare ca 50 % av mathveten vi bruker til konsum av norsk produksjon. Men hveteplanten angripes av en rekke skadegjørere som ved sterke angrep gir avlingsreduksjon og redusert matkvalitet.

Pea Plants in Field

FoodProFuture: Innovativ og bærekraftig utnyttelse av planteproteiner i fremtidige matvarer

Ved å integrere kunnskap om avlinger, sammensetning av råmaterialer, teknologier, ernæring og helse, miljøpåvirkning i matproduksjon og forbruker- og markedsforhold vil forskerne i prosjektet ta sikte på å bygge en kunnskapsplattform for Norge. Platformen vil legge til rette for produksjon og verdiskapning fra plantebaserte proteinrike ressurser til fremtidige matvarer.

Anja Karine Ruud har i doktorgraden sin drevet forskning på genetisk resistens i hvete.

Soppsykdom på hvete

Hvete er en av verdens viktigste matplanter.  Men hveteplanten angripes av et utall av skadegjørere, hvor en av de alvorligste er soppsykdommen ‘hveteaksprikk’  (Parastagonospora nodorum). Anja Karine Ruud har i doktorgraden sin drevet forskning på genetisk resistens i hvete som er et viktig ledd i bekjempelse av soppsykdommen.

Plantevitenskap

Institutt for plantevitenskap (IPV)

IPV har et nasjonalt ansvar for utdanning og forskning innen bærekraftig produksjon og bruk av planter til mat, fôr, pryd og rekreasjon, og bidrar på denne måten til NMBUs visjon «Kunnskap for livet».

Ansatte

Følg oss på sosiale medier