Aktuelt

Tesfaye Kebede Belay

Påviser ketose i melkeprøve

Bruker kjent metode for vurderinga av melkekvalitet til å finne ut om kua er syk med stoffskiftesykdommen ketose.

Kvaliteten å proteinet som brukes i hundefôr varierer mye, men det får ikke kunden informasjon om.

Store forskjeller på tørrfôr-kvalitet

«Lam og ris» står det på posen med hundefôr. Det høres velsmakende ut, men sannheten er at kvaliteten på ingrediensene kan være dårlig, ifølge ny forskning.

From left: whole rapeseeds, dehulled rapeseeds, and the hull fraction.

Luftfraksjonering fjerner skallet på raps

Ved å bruke høyteknologisk luftfraksjonering har forskere i FeedMileage prosjektet, NMBU, klart å redusere mengden fiberrikt skall i rapsmelet.

Marta Bou Mira

Oppdrettslaksen trenger marint omega-3

Marine omega-3-fettsyrer er nødvendig i oppdrettslaksens fôr for å bevare god helse

Etisk og bærekraftig hundeavl

Seminar om etisk og bærekraftig hundeavl

11. mai 2017 ble det arrangert et seminar om avlsforskning og hundeavl ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU campus Ås

Forsker Gisken Trøan (NMBU), fotografert i forbindelse med deltagelse i Forsker grand prix høsten 2014.

Sammenhengen mellom bruk av raps i fôr og mengden jod i melk

Raps har de senere år blitt en viktig fôringrediens, men bruken av rapsprodukter i fôr til melkeku førte til en reduksjon av mengden jod i melk.

Blomstrende potetåker, en avling som kanskje skal lagres like lenge som den står i åkeren.

NMBU blant de beste i verden innen landbruk og skogbruk

På en ny rangering av de beste universitetene i verden kommer NMBU på 23. plass innen landbruk og skogbruk.

Problemet med eierløse katter skyldes i stor grad den lave statusen katten har.

Eierløse katter løser problemet med eierløse katter

Den beste måten å holde antall eierløse katter på et lavt nivå i et område, er å beholde en del av de eierløse kattene som allerede er der.

Det er usedvanlig lav dødelighet og ikke registrert infeksiøse eller miljøbetingede sykdommer i anlegget. Den lave dødeligheten gir grunnlag for gode forsøksresultater.

Senter for fiskeforsøk

Senter for fiskeforsøk er et moderne senter for småskala fiskeforsøk. Senteret har spesielle fasiliteter innen fôringsforsøk, RAS-teknologi (resirkulering av vann i akvakultur) og bruk av isotoper som sporingsmetode i fisk. Senteret har også en isolert karantenestasjon i beredskapsøyemed.

.

ERA-Net boosts NMBU’s nutrition research

Out of 29 submitted full proposals, “SusPig” has been approved by the ERA-Net SusAn Co-funded call. “To be part of this cross-sectional, international consortium is a great boost for the NMBU”, Margareth Øverland says.

Jens Nielsen

Volterra Lecture for Digital Life Norway - 2. februar

Volterra-forelesning for Digitalt Liv Norge: Modellering av metabolisme og dens betydning for avanserte biodrivstoff, overvekt og kreft, ved Jens Nielsen, Professor i Systems Biology and Synthetic Biology ved  Chalmers University, Göteborg.

Storfe

Foods of Norway forsterker samarbeid med Chile

Både Norge og Chile har lang kystlinje, rik på tare. For å kunne utnytte taren maksimalt pågår det en stadig tettere ‘forskningstango’ mellom Foods of Norway og University of Chile.

Senter for Digitalt Liv Norge (DLN)

Digital life conference 20-21 mars 2017

Centre for Digital Life Norway arranges their first annual research and innovation conference in Oslo. The conference features possibilities and the road ahead for digital biotechnology.

Peyman Mosberian Tanha

Plantebasert fôr og klimaendringer skaper helseutfordringer for oppdrettsfisk

Havbruksnæringen har i økende grad gått over til plantebasert fôr. Samtidig forringes miljøet. Ny forskning viser at de to utfordringene samlet gir grunn til bekymring.

Kylling

Kan kråsstein i kyllingfôret erstatte narasin?

Nå som narasin ikke lenger er i bruk er det behov for andre virkemidler for å bedre tilstanden i tarmen til kyllingen. Kan kråsstein bedre fordøyelsen?

Maria Therese Tjernsbekk

Mink som modelldyr for testing av proteinkvalitet i hundefôr

Hundefôr kan ha varierende proteinkvalitet. Aminosyresammensetning og fordøyelighet er viktige mål for proteinkvalitet. Studiene i avhandlingen viser at mink er et egnet modelldyr for effektiv og billig evaluering av proteinkvalitet.

Seminar om hesteavl

Norsk studie om hester som kommuniserer med mennesker går verden over

En norsk forskergruppe tok i bruk symboler for å spørre hester om de ville ha på dekken. Forskningen får nå stor oppmerksomhet verden over.

Odd Vangen

Professor i husdyravl Odd Vangen er tildelt Distinguished Service Award of EAAP

Vangen ble på EAAP kongressen i Belfast i forrige uke tildelt Distinguished Service Award of EAAP (European Federation for Animal Science)

Kineserne importerer norsk laks tross boikott.

Fet fisk kan lage farlige stoffer i tarmen

En ny studie fra NMBU og Nofima nyanserer bildet av hva slags mat som kan innebære kreftrisiko.

Sommermelken er lsunnere enn melken ellers i året.

Sommermelk er litt sunnere

Beiteslipp fører til mer enn våryre kyr. Melken kyrne produserer blir også sunnere.

Vomuttak i fistelkufjøset

Voluminøs befaring i fordøyelsen

Når man skal lære om kuas fordøyelse inngår både det å ta ut, veie og analysere det kua har spist.

Havre

Fôrtabellen

Fôrtabellen av 2008 er fortsatt tilgjengelig på nett, men den er ikke lenger en offisiell tabell og tallgrunnlaget vil ikke bli oppdatert.

 

Håndmelking av geit I Mgeta, Tanzania

Muleg avlsprogram for mjølkegeit i Tanzania

Mjølkegeiter kan gi betre levekår for bønder i Tanzania. Det må satsast på avl av geiter som tåler klimaet, som mjølkar meir og har god fruktbarhet.

Det er trendy å velge bort kjøtt og melk fra kostholdet. Det kan få konsekvenser for helsen.

Trendy kostholdsfeller - vet du hva du ikke spiser?

Du bør vite hva du gjør når du velger å kutte ut viktige matvarer i kostholdet. Trendkosthold som innebærer å ikke spise kjøtt eller drikke melk kan være mer skadelig enn sunt.

Stavseth

Velkommen som ny student ved IHA!

Oppstart mandag 14. august 2017.

Øystein Holand

Nytt fremragende nordisk forskningssenter innen reindrift

Klimaendringer og mer intensiv ressursutnytting av nordområdene vil føre til endringer for reindriften. Nytt «Nordic Centre of Excellence» skal undersøke reindriftens tilpasningsmuligheter til disse endrede sosio-økologiske forholdene.

Ismet Nikqi med sementblanderen som rommer nyvinningen i fôrproduksjonen. Nikqi, som opprinnelig er fra Kosovo, ble headhuntet til NMBU da FôrTek åpnet i 1997.

Pellets får myke vinger

En oppfinnsom kar og en sementblander gjør at fiskeoppdrettere og fôrprodusenter kan spare både penger og arbeid.

Theo Meuwissen

Utviklet avlsmetode – hedres med pris

Theo Meuwissens genforskning har vært avgjørende for avl av husdyr og foredling av planter. 1. mai mottok han som første akademiker ved et norsk universitet den amerikanske John J. Carty Award.

Sondre Stokke Naadland

Mer melk med gode grovfôrblandinger

Økt ytelse hos melkekyr i økologisk produksjon kan oppnås ved å kombinere surfôr fra første- og andregangsslått av økologisk slåtteeng.

Hunder elsker å gnage på bein, så i tillegg til at det renser tennene er det også et velferdstiltak, sier forsker Øystein Ahlstrøm ved NMBU.

Hunden gnager seg til renere tenner

Margbein fra storfe fungerer litt som en tannbørste for hunder. Det fjerner plakk, men det er forskjell på hvor effektive de ulike typene margbein er.

griser

Kartlegger grisens følelsesliv

Hva sier grisens grynt, snøft og hyl om dyrets følelsesliv? Det skal det europeiske forskningsprosjektet Soundwel finne ut mer om. Prosjektet er ett av tre NMBU-prosjekter innen dyrehelse og dyrevelferd som finansieres av EU.

NMBU-professor Margareth Øverland og kolleger jobber raskt for å hente ut prøver fra nyslaktet gris. Målet er å finne ut hvilke griser som utnytter godt lokale fôrressurser.

Bioøkonomien inntar grisebingen

Norge har rik tilgang på biomasse, som trær, tang og tare og gras. Nå leter NMBU-forskere etter de grisene som er godt egnet til å foredle lokale fôrressurser.

Birger Svihus.

En fortelling om maten

Idealet om at maten ikke skal være industriprodusert, prosessert eller produsert ved bruk av kjemikalier, er antivitenskapelig og reaksjonært, og svært uheldig for moderne matproduksjon.

Professor Theodorus Meuwissen

Markerer ny retning innen husdyravl

National Academy of Sciences, Washington, USA, har tildelt utmerkelsen The John J. Carty Award for the Advancement of Science til professor i bioinformatikk ved NMBU Theodorus Meuwissen for hans pionerarbeid innen genomisk seleksjon.

Aktuelt

Tryller med trær, alger og gras

Hvorfor bruke verdifull landbruksjord til å produsere husdyrfôr når hav, skog og enger er stappfull av biomasse? Trylleformelen er høyteknologi og innovative prosesseringsteknikker, sier professor Margareth Øverland Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Grisen fôres i dag hovedsakelig opp på importert soya.

Nå skal juleribba bli mer miljøvennlig

Hver jul fortærer vi nordmenn om lag 6500 tonn med svineribbe. Grisen kan bli mer miljøvennlig hvis forskere klarer å finne proteinrike ingredienser til fôret, som ikke trenger å importeres.

Seminar om hesteavl

Hesteforskningsseminar

Norske hesteavlsorganisasjoner og andre interesserte inviteres til seminar om forskning på hest, 10. desember på NMBU, Ås

NMBUs rektor, Mari Sundli Tveit og Senterdirektør for Foods of Norway, Margareth Øverland, jubler over avspark for NMBUs første senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).

Jubler for Foods of Norway

8. oktober var det avspark for Foods of Norway. – Jeg er så stolt og glad, sa NMBU-rektor, Mari Sundli Tveit.

FjordSkeid

Norsk hestekraft i off road race

Den gamle styrkeprøven Skeid er igjen tatt i bruk blant våre nasjonale hesteraser - en historisk kappestrid hvor hestene får vist det de er gode på, i hodet og i terrenget.

Promper norske kyr for mye?

Promper norske kyr for mye?

Norske kyr raper og promper for mye og er klimaverstinger. Dette har vært hevdet gang på gang fra mange aktører i de siste ukers kjøttdebatt i media. Dette er i beste fall en stor misforståelse, mener forsker Laila Aass.

Kineserne importerer norsk laks tross boikott.

Nytt forskningsprosjekt vil bidra til mer bærekraftig oppdrettsnæring

NMBU-ledet prosjekt får millionstøtte til lakseforskning som skal bidra til det grønne skiftet.

Hesten gir beskjed om den vil ha på dekken eller ikke ved å peke på symboler med mulen.

Hester vil helst gå uten dekken

I en undersøkelse gjort blant 23 hester, svarer hestene at eierne er for ivrige i bruk av dekken. For første gang får hester mulighet til å si ifra hva de ønsker.

rapeseed

Upgrading the nutritional value of rapeseed meal

By using high-technology air fractionation, scientists in FeedMileage project are able to reduce the amount of fiber-rich hulls in rapeseed meal.

Sau som viser at den opplever smerte.

Bedømme smerte hos dyr

Å bedømme smerte hos dyr er vanskelig fordi de ikke kan beskrive opplevelsen med ord. Å vite hva du skal se etter gjør bedømmelsen mindre preget av synsing.

Professor Bjarne O. Braastad sammen med Rampoline

Ti ting du ikke visste om katten

Katten kan oppleves som et litt mystisk dyr som det ikke er så lett å forstå seg på. Den er en spennende dyreart med mange egenskaper som ikke er så godt kjent, sier professor Bjarne O. Braastad ved NMBU.

En geit i forskningens tjeneste

En geit i forskningens tjeneste

Når det er trangt om plassen i geitefjøset øker stresset og frykten i flokken. Men hvordan måler forskerne stress og frykt på en vitenskapelig måte?

Bulldog  er en rase med store helseproblemer. Avlen har gjort at den har problemer med å bevege seg på grunn av de vinklende bena og hofteleddsdysplasi, den har pusteproblemer på grunn av det butte fjeset og problemer i forbindelse med fødsler på grunn av det store hodet.

Selskapshund – en champion i sykdom og lidelser

Mange selskapshunder avles til et liv med sykdom og lidelse fordi et rasespesifikt utseende er det viktigste.

Egget er en kylling som ikke er puslet sammen ennå – riktig nok uten befruktning, ifølge ernæringsprofessor Birger Svihus.

En eggende hyllest

Egget er så næringsrikt at det omtrent er som å spise kjøtt og fisk samtidig.

Gris i FeedMileage-prosjektet. Målet er å finne griser som effektivt kan utnytte norsk grovfôr.

Griser på fiberdiett

Skal lokale fôrressurser med mye fiber, som rapsmel, bli grisefôr, trenger man en gris som er svinaktig god til å fordøye fiber. Nå starter jakten på den.

Tidlig om morgenen samles hoppene inn fra beite. Hver hoppe melkes rundt åtte ganger i løpet av dagen

Mongolsk hoppemelk – en sunnere festdrikk

Gjæret hoppemelk, airag, har igjen blitt en tradisjon i brylluper og ved feiringer i det som på Djengis Khans tid var en del av det store Mongolriket.

Hunden har en positiv opplevelse av å glede seg til å få den innpakkende gobiten

Slik gir du kjæledyra en forventningsfull jul

Opplevelsen av positive forventninger er lik for mennesker og dyr, og den optimale dyrevelferden er når hunden eller katten er i en tilstand hvor den gleder seg til noe.

Spelsau i fjellet

Lam over normalen

Vekten på høstens slaktelam er overrakende høye med tanke på den varme sommeren. Årets varme og tørre sommer ville normalt gitt en rask utvikling av vegetasjonen i fjellet og tidlig fall i kvaliteten på beiteplantene. Det går ut over lammenes vekst.

Margareth Øverland forsker på alternativt fôr til dyr

Nytt forskningssenter "Foods of Norway"

NMBU er tildelt Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) «Foods of Norway» av Norges forskningsråd.

Tanzania har 18 millioner storfe, og zebufe er den viktigeste rasen

Endring eller ørken

Husdyrproduksjon i Tanzania er i stor grad tuftet på felles beiteområder hvor hver enkelt bonde ønsker å ha så mange dyr som mulig. Et omfattende organisert beitesystem må til for å stoppe utarmingen av fellesressursene.

Ku

Produktiv Dagros krever mer utenlandsk fôr

Norske kyr blir stadig mer effektive. Men denne utviklingen har sin pris. Med økt ytelse blir kyrne mer krevende i matveien, i den forstand at de trenger mer av fôrtyper vi ikke, eller i svært liten grad, kan produsere i Norge.

Beite i innhegning

Lauv og kvister i kampen mot utarming

Overbeiting har ført til utarming av jorda i Etiopia. Men ved å ta i bruk vekster som tidligere ikke har vært brukt som fôr og gjennomføre beiterestriksjoner er nå beiteområdene og skogen på vei tilbake.

CT scanning ble brukt på levende dyr for å se graden av oseteokondrose

Avl bedrer grisevelferden

Bruk av ny teknologi i avlsorganisasjonen Norsvin gjør at grisen kan få enda bedre ben, klauver og kropp gjennom målrettet avl. Avlen kan også styrke holdbarheten til purka, slik at hun kan få flere kull uten at det går ut over velferden hennes.

Laks

Villaks kan tilpasse seg klimaendringer

Atlanterhavslaks tåler temperaturendringer bedre enn forskerne trodde

Fôrteknologi

Mat for fremtiden

Vil du være unik og ettertraktet? Velg master i fôrteknologi ved NMBU! Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er ett av to universiteter i verden som tilbyr studier innenfor fôrteknologi.

Tømmer

Fremtidens fiskefôr vokser i skogen

Gjær produsert på flis fra norske grantrær og bakteriemel dyrket på naturgass fra Nordsjøen blir til høyverdig protein som oppdrettsfisk kan spise. Proteinet er til og med bra for fordøyelsen.

Høne i EU-godkjent bur

Dyrevelferd og miljøvennlig produksjon på agendaen

Verdens mest effektive og miljøvennlige kjøttproduksjon har forskningsresultater å formidle og utfordringer å diskutere. Alt innen fjørfe var tema da fagfolk fra hele verden var samlet til den 14. Europeiske fjørfekonferansen.

Laks

Høyt profilert publikasjon fra fiskefjset på Ås

En grunnleggende artikkel fra en doktorgradsavhandling avlagt ved IHA om sammenhengen mellom forventning og aggresjon hos fisk ble nylig publisert i det meget prestisjetunge tidsskriftet Proceedings of the Royal Society of London (Biological sciences).

Deltakere på Pecha Kucha i Vitenparken 25. september.

Underholdende vitenskapelig framføring

Når man bare har 6 minutter og 40 sekunder taletid, kan bruke opptil 20 lysbilder med 20 sekunder på hvert bilde bør presentasjonen være enkel og presis.  Det er konseptet til Pecha Kucha.

Trond Storebakken

Studentene får relevante jobber

NMBU har nesten bare utenlandske studenter ved de to masterprogrammene i havbruk og/eller fôrteknologi. Rundt halvparten av de som uteksamineres får sin første jobb i Norge, anslår professor Trond Storebakken og studieveileder Marit Ensby.

Elghund

Bedre jaktegenskaper hos norske elghundraser

Jaktegenskapene til Norsk Elghund Grå og Norsk Elghund Sort skal forbedres gjennom et nystartet forskningsprosjekt. 

Laks

GenoSysFat

GenoSysFat - Integrating genomics and system biology to improve the capacity for synthesis, transport, and filet deposition of EPA/DHA in salmon

NMBUs ambisjon er å få tilslag på flere nasjonale og internasjonale prestisjeprosjekter. Dette vil gi grunnlag for langsiktig finansiering og gjøre NMBU enda mer synlig i universitetslandskapet innen både forskning og utdanning.

Nye prosjekter - full pott for NMBU

Da forskningsmidler for jordbruk og matindustri på 71 millioner kroner skulle fordeles, søkte NMBU om fem forskningsprosjekter. Samtlige søknader ble innvilget.

Kaamanen, Finland

ReiGN - Nordic Centre of Excellence in Arctic Research

Reindeer husbandry in a Globalizing North – resilience, adaptations and pathways for actions

Skog

The BIOFEED project

Develops novel salmon feed by integrated bioprocessing of non-food biomass

Hestefag

Studèr HEST ved NMBU!

Ser du etter en utdanning som gir deg kompetanse på HEST?