Hvordan svarer NMBU og fagmiljøene på Ås på utfordringene oppdrettsnæringen står i?

Av Janne Karin Brodin

Fikeoppdrett
FikeoppdrettFoto: Janne Karin Brodin

Seminaret ble arrangert 6. april 2022 kl. 12.00-15:45.
Du finner videoopptak av presentasjonene nedenfor i programmet.

Veterinærhøgskolen har nå flyttet inn i de nye lokalene på Ås, med moderne forsknings- og undervisningsfasiliteter.

Nå står vi samlet, et bredt akvakulturmiljø på Ås, som i årtier har jobbet for å hjelpe oppdrettsnæringen til å takle alle utfordringene som har oppstått underveis i denne utrolige reisen, fra noen få pionerer som så mulighetene til en milliardindustri.

Miljøet er kanskje mest kjent for det de har bidratt med innenfor fôr, avl, genetikk og veterinærmedisin, men som programmet viser er det et meget bredt fagmiljø som nå vil finne løsninger som gjør at oppdrettsnæringen blir mer og mer bærekraftig i alle ledd.  Det blir også smakebiter fra de siste resultatene innen forskning på dagens utfordringer.

Seminaret retter seg mot alle som er opptatt av oppdrettsnæringen, forvaltning, studenter og forskere.

Program

Tid

Nedenfor finner du lenker til videoopptak av presentasjonene

12:00-12:05

Åpning 
Ved påtroppende prorektor for forskning og innovasjon
Finn-Arne Weltzien

12:05-12:15

Hva skal laksen spise – svaret finnes i skogen og havetMargareth Øverland, Foods of Norway NMBU-BIOVIT

12:15-12:25

Bærekraftig fôrproduksjon: De største utfordringene i et industriperspektiv
Viggo Halseth, avtroppende innovasjonsleder, Nutreco

12:25-12:35

Veterinærmedisinens rolle i det norske lakseeventyret
Thomas Amlie, Åkerblå

12:35-12:45

NMBU – her startet både det tradisjonelle og det moderne avlsarbeidet for laks
Adm.dir. AquaGen. Nina Santi

12:45-12:55

Bærekraftig akvakultur: De største utfordringene i et industriperspektiv
Tidl. dir. i Mowi, Alf-Helge Aarskog

12:55-13:05

Kaffe, kaker

13:05-13:15

Bruken av produksjonsdata for å fremme fiskehelse
Marit Stormoen, NMBU-VET

13:15-13:25

Årsaker til og konsekvenser av avvikende hjertemorfologi hos laks
Ida Beitnes Johansen, NMBU-VET

13:25-13:35

Samspillet mellom ernæring og helse hos fisk
Trond Kortner, NMBU-VET

13:35-13:45

Velferd hos oppdrettsfisk: Ett fundament for bærekraftig produksjon
Øyvind Øverli, NMBU-VET/NMBU-BIOVIT

13:45-13:55

Piscine myokardittvirus (PMCV): varianter og virulens
Øystein Evensen, NMBU-VET

13:55-14:05

Piscine orthoreovirus (PRV): varianter og virulens
Øystein Wessel, NMBU-VET

14:05-14:10

Bruk av små modellfisk for forskning knyttet til akvakultur
Romain Fontain, NMBU-VET

14:10-14:35

Lett servering

14:35-14:45

Fra lakseforsøk i dammen ved Aud Max til milliardindustri
Bjarne Gjerde, Nofima

14:45-14:55

Genomisk informasjon i fiskeavlen - eplene faller ikke like langt fra stammen
Theo Meuwissen, NMBU-BIOVIT

14:55-15:05

Lukka anlegg, muligheter og utfordringer
Kristoffer Larsen Kvame, NMBU-REALTEK

15:05-15:15

God vannkvalitet avgjørende for bærekraftig oppdrett av fisk
Hans Christian Teien, NMBU-MINA

15:15-15:25

Bærekraftig oppdrett fra villfiskperspektiv
Thrond Oddvar Haugen, NMBU-MINA

15:25-15:35

Hvordan balansere akvakulturnæringens arealbehov med andre interesser?Knut Bjørn Stokke, NMBU-LANDSAM

15:35-15:40

Bioøkonomi-biobasert verdiskaping og forretningsutvikling
Thore Larsgård , NMBU-HH

15:40-15:45

Slik sikrer vi at fremtidens havbruksledere tenker bærekraft i alle ledd
Hans Magnus Gjøen, NMBU-BIOVIT

Fakta

Publisert - Oppdatert

Del på