A til Å seminar for stipendiatene ved Biovit

Av Janne Karin Brodin

Ønske om større felleskap stipendiatene imellom var bakgrunnen for Fakultet for biovitenskap ved NMBU sitt to dagers «bli kjent og informert» seminar.  

Alt fra litt kjedelig med nødvendig A4 informasjon til speedating og bingo var aktivitetene stipendiatene ved fakultetet var med på i løpet av seminaret. Første dagen var for nye stipendiater, og dag to var for alle.

Det var evalueringen av ph.d. programmet ved fakultetet som avdekket at stipendiatene er mest knyttet til faggruppen de tilhører, og mindre til hverandre som gruppe. Hovedgrunnen er at de har kontorplass i syv forskjellige bygninger på Campus, og at en del også er nærings ph.d’er og har kontorplass i bedriftene de tilhører.

Egentlig er det å etablere et felleskap for stipendiatene en vinn-vinn situasjon for både stipendiatene og for de som administrativt veileder stipendiatene gjennom doktorgradsprosessen.

─ Ofte lurer de på de samme tingene, og de skal jo også igjennom de samme tingene, sier initiativtaker og forskerutdanningsadministrator Anna Mazzarella.

Hun tror det vil være en lavere terskel for å spørre en stipendiatkollega enn støtteapparatet, og at småfrustrasjoner derfor lettere kan ryddes av veien.

Sånn som skrivesperre eller et vanskelig statistikkurs, da er det godt å vite at du ikke er den eneste som har det sånn.

F.v. Initiativtaker og seniorrådgiver forskerutdanning Anna Mazzarella, seniorrådgiver forskerutdanning Mara Dagestad og leder av forskerutdanningsutvalget Anne-Berit Wold
F.v. Initiativtaker og seniorrådgiver forskerutdanning Anna Mazzarella, seniorrådgiver forskerutdanning Mara Dagestad og leder av forskerutdanningsutvalget Anne-Berit Wold Foto: Janne Karin Brodin

Startet med en bli kjent med din kollega øvelse

Den første dagen startet friskt med «Human bingo», hvor oppgaven var å gå rundt med et spørreskjema for å finne noen av de andre stipendiatene som kunne svare på spørsmålene på skjemaet.

─ Det var en fin måte å løse opp stemmingen på, sier Mazzarella.

Stipendiatene får mye informasjon når de starter på doktorgraden, og de får ikke nødvendigvis med seg alt. Nytt arbeidssted, nye kolleger og stipendiatoppgaven. Derfor var en del av den første dagen viet til det mer formelle, om hvordan de finner frem til informasjonen de trenger, og om rettigheter og plikter.

 ─ Det å være stipendiat er jo litt uvanlig, fordi du har både en jobbkontrakt og en ph.d.-kontrakt. De er ansatt, men også student, sier Mazzarella.

God stemning
God stemning Foto: Janne Karin Brodin

Hvordan bli ferdig i tide

Det å disponere tiden riktig i de tre årene stipendiatperioden varer kan være en utfordring. Derfor var et av punktene i programmet viet det å ta bevisste valg. Stipendiatene er ofte med i undervisningen, eller de holder foredrag på bedriftsbesøk og liknende.

─ Det er god erfaring å ha med seg, men det tar også tid, så du må tenke på hva som er viktig for deg og fokusere på det.

Doktorgrad på fem minutter

På dag to var det tid for at stipendiatene fikk holde korte presentasjoner om stipendiatprosjekt sitt. Stipendiatene på fakultetet spenner over mange fagfelt, så det ble en lyninnføring i nye og ukjente fagområder.

Hvordan ta vare på seg selv og bygge faglig nettverk

Som for de fleste av oss så opplever også stipendiatene perioder med stress og frustrasjon, og på seminaret fikk de en orientering om hvor de kan få hjelp når det butter.

Det siste innlegget fra podiet var om nettverksbygging og viktigheten av å skape seg et faglig nettverk.

─ Oppfordringen er å dra på fagkonferanser og bygge nettverk. Siden veien blir til mens man går, så kan de du møter ha en effekt på veivalg og på karrieren din, sier Mazzarella.

Instituttleder ved Institutt for husdyrvitenskap, Elise Norberg, fortalte om hvordan det å delta i det internasjonale faglige miljøet formet hennes vei. I stipendiatperioden var hun både i Danmark og USA.
Instituttleder ved Institutt for husdyrvitenskap, Elise Norberg, fortalte om hvordan det å delta i det internasjonale faglige miljøet formet hennes vei. I stipendiatperioden var hun både i Danmark og USA. Foto: Anna Mazzarella

Faglig speedating

Seminaret ble avsluttet med en runde med speedating, hvor stipendiatene satt overfor hverandre og snakket om prosjektet sitt og annet samtalen måtte skli inn på, før det var tid for å bytte stol og partner og starte en ny samtale.

─ Hver og en fikk snakket med flere, og de fikk sikkert på plass mange nye bekjentskaper i speedaten, sier Mazzarella.

Seminaret ble til slutt avrundet med middag i Vitenparken, hvor enda flere kollegiale bekjentskaper ble gjort.

Stipendiater fra alle verdenshjørner

Det er mange utenlandske stipendiater på fakultetet. En av dem er Crystal Turnbull, fra Sør-Afrika. Hun syntes at spesielt den første dagen var nyttig.

─ Vi fikk informasjon om ph.d.-prosessen og viktig milepæler vi skal igjennom i løpet av de tre årene. Vi fikk også vite hvor vi kan finne nyttig informasjon, og hvem vi kan kontakte hvis vi lurer på noe, og ikke minst at NMBU bryr seg om vår psykiske helse, sier Crystal.

Også det å møte så mange nye stipendiatkolleger og høre om mange og veldig interessante stipendiatprosjekter var spennende, syntes hun. 

 ─ Jeg lærte at vi alle er på våre egne eventyr gjennom ph.d.-perioden, og at vi også får felles erfaringer, og at det er viktig at vi deler dette og få støtte fra andre som veiledere, kolleger, venner og familie.

Plantefolket samles i nybygg

Crystal, som tar doktorgraden sin innen plantebiologi, har arbeidsplass på botanisk klimalab, som er ett av de syv stedene hvor stipendiatene ved fakultetet har arbeidsplass. Der er de bare to stipendiater, og hun savner det å ha mer sosial omgang med flere kolleger.

Stipendiat Crystal Turnbull ser frem til daglig kontakt med flere kolleger når plantefolket samles i det nye plantefagbygget.
Stipendiat Crystal Turnbull ser frem til daglig kontakt med flere kolleger når plantefolket samles i det nye plantefagbygget. Foto: Privat

NMBU er nå i gang med et nybygg hvor plantemiljøet skal samles. Det vil redusere antallet lokasjoner stipendiatene er på, noe som Crystal ser frem til.

─ Jeg er spent på ny den plantefagbygningen og flere kolleger i det daglige, og med muligheter for samarbeid og ny kunnskap, sier Crystal. 

 

Nye bekjentskap knyttet i digitale bånd

På spørsmålet om seminaret bør avholdes hvert år, svarer Crystal: Ja, uten tvil!  

Og selv om den første dagen for det meste var informasjon til stipendiatene, så var ifølge Crystal dag to kjempegøy fordi så mange av stipendiatene møttes, kanskje for første gang, på en mer avslappent og sosial måte.

─ For eksempel, så har vi som jobber med jordbær møttes for første gang, og vi har laget en Messengergruppe hvor vi kan snakke om alt. 

Så at seminaret var fruktbart er hevet over enhver tvil. I hvert fall for jordbærnerdene, og helt sikkert også for mange av de andre stipendiatene.

Gjentar seminaret neste år

Seminaret trakk rundt 40 av fakultetets 90 stipendiater.

─Vi kunne selvsagt ønsket at flere ble med, men vi regner med at ryktet sprer seg, og at flere blir med neste gang, sier Mazzarella.

Planen er å ha et seminar i året. I tillegg vil det bli arrangert ph.d. kafé hvor alt fra sosial strikkelunsj til skriving av prosjektsøknader blir tema.

─ Det er stipendiatene selv som kommer med forslag til tema, og vi håper de kommer med forslag alt etter hva de har behov for og lyst til, sier Mazzarella.

Fakta

Seminaret ble arrangert 31. september - 1. oktober 2021, på engelsk
Program

Publisert - Oppdatert

Del på