Bellona skaper klima for en ny, norsk fôrindustri

Av Janne Karin Brodin

En ny rapport fra Bellona oppfordrer til satsing på en ny norsk fiskefôrindustri, basert på alternative og mer bærekraftige løsninger. Foods of Norway har tatt del i rapporten.

Lakseproduksjon i Norge har et betydelig klimaavtrykk, og fôr- og råvareproduksjonen står for omtrent 80 prosent av utslippene. En bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen avhenger derfor av mulighetene og viljen til omstilling i fôrindustrien. Dette mener Miljøstiftelsen Bellona, som sammen med flere samarbeidspartnere laget Råvareløftet, en rapport som publiseres denne uken i forbindelse med Arendalsuka.

Med publiseringen av rapporten Råvareløftet ønsker Miljøstiftelsen Bellona å stimulere til innovasjon, næring og arbeidsplasser i Norge, gjennom en fiskefôrindustri basert på nye og mer bærekraftige løsninger.

Rapporten belyser et stort utvalg kandidater til nye, alternative fôrråvarer. Noen av de som trekkes frem er alt fra alger, krill og insekter til produkter fra animalske og vegetabilske biprodukter.

I den forbindelse har Bellona snakket med tre av Norges ledende fôrforskere, blant annet leder for forskningssenteret Foods of Norway ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), professor Margareth Øverland. Et av innspillene til Øverland er hvordan beslutningstakerne må på banen for å sikre realiseringen av slike initiativer i Norge:  

─ Man kan jobbe over flere år og få frem gode resultater, men man må komme dithen at man må oppskalere. Der er det nok en flaskehals i dette systemet. Det går på rammebetingelser og på tilgang på risikokapital. Nå er det industrien som må ta hele risikoen, og da stopper det opp selv om det er gode muligheter, sier professoren.

Hun utrykker også grunn til å se lyst på fremtiden for slike satsinger:

─ Det er et veldig fokus på dette, nasjonalt og internasjonalt. Det er et trykk i markedet som gir grunn til optimisme. Jeg har holdt på i godt og vel 20 år, men jeg har aldri sett så stort driv som nå, sier hun.

Les hele rapporten hos Bellona - Råvareløftet_lav_oppslag (pdf)

Pressemelding fra Bellona

Fakta

Publisert - Oppdatert

Del på