Konsekvensene EAT-Lancet dietten har for norsk landbasert matproduksjon

Av Janne Karin Brodin

Spelsau i fjellet
Spelsau i fjelletFoto: Janne Karin Brodin

Et kosthold etter EAT-modellen vil bety så godt som nedleggelse av norsk husdyrproduksjon. Store deler av norsk landbruk avvikles og matproduksjonen flyttes utenlands. Det arealet vi legger brakk i Norge må skaffes til veie i utlandet for å produsere maten vi trenger.

Den verdensomspennende plantebaserte dietten som ble lagt frem i EAT-Lancet rapporten i januar vil ikke bare endre det vi har på tallerkenen. Den vil også i stor grad føre til avvikling av Norges største landbaserte næring, matproduksjonen. Norsk landbruk er tuftet på husdyrproduksjon, for det er det vi har forutsetning for å produsere i graslandet Norge.

Forsker Laila Aass ved NMBU har i en nylig utgitt rapport sett på konsekvensene dietten i EAT-Lancet rapporten og «The Global Reference Diet» har for norsk landbasert matproduksjon, vår matsikkerhet og bærekraften EAT påberoper seg.

Last ned rapporten her: EAT-Lancet rapporten og «The Global Reference Diet» −konsekvenser for norsk landbasert matproduksjon, matsikkerhet og bærekraft

Publisert - Oppdatert

Del på