Velkommen til et vitenskapshistorisk seminar i Vitenparken NMBU Campus Ås torsdag 10. oktober kl. 13.30-21.30
Historisk tilbakeblikk og vegen videre i norsk husdyrforskning. Seminaret vil rette søkelyset på mulighetene for økt selvforsyning av fôr i vår husdyrproduksjon basert på kompetanse og resultater oppnådd gjennom forskningen.
Presentasjonene fra seminaret finner du nå på lenkene i programmet nedenfor |
Norge - et grasland
Norge er et grasland der 2/3 deler av jordbruksarealet må nyttes til husdyrproduksjon og der hoveddelen av åkerarealet må nyttes til korn som brukes som husdyrfôr. En viktig oppgave for norsk jordbruk er å forsyne befolkningen med mer av planteprodukter - matkorn, poteter, grønnsaker, frukt og bær - som kan nyttes direkte som mat. Hovedoppgaven for norsk jordbruk er likevel å foredle norsk planteproduksjon til gode og bærekraftige husdyrprodukter.
Økt selvforsyning av fôrressurser
I mer enn 100 år har norsk husdyrproduksjon vært avhengig av importerte fôrvarer. Det er bred politisk enighet om at norsk husdyrproduksjon bør bli mindre avhengig av importert korn og proteinråvarer. Spørsmålet er om vi for åra framover kan og vil utforme en målrettet plan for å basere en bærekraftig norsk husdyrproduksjon fullt ut på norsk produksjon av gras, fôrkorn, andre fôrvekster og andre norske ressurser. Videre er spørsmålet om en slik offensiv plan også er bærekraftig nasjonalt og internasjonalt.
Et viktig utgangspunkt for seminaret er den forskning og de forskningsmiljøer som er basis for at NMBU i 2014 ble valgt ut som et av Norges forskningsråds 17 senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Senteret ”Foods of Norway” består av ni akademiske og 15 industrielle partnere med høy kompetanse innen områdene bioprosessering, bioteknologi, fôrteknologi, fysiologi, ernæring, helse, genetikk, matkvalitet, samt bærekraftanalyser og ressursøkonomi. Dette partnerskapet representerer en sentral del av norsk matproduksjon og utnytting av norske naturressurser. Etter fem års arbeid vil senterleder Margareth Øverland presentere oppnådde resultater og mulighetene for nye og bærekraftige fôrvarer basert på norske ressurser.
Fremtidens utfordringer
Utviklingen i norsk landbruk må sees i sammenheng med matsikkerhet, klimaendringer og bruk av landarealer globalt. På seminaret vil vi her ta utgangspunkt i den nye spesialrapporten fra FNs klimapanel om hvordan landforvaltning og matproduksjon påvirker verdens klimagassutslipp. En viktig konklusjon i spesialrapporten er at balanserte kosthold som tar i bruk plantebasert mat og animalsk mat produsert i robuste, bærekraftige systemer med lavt utslipp av drivhusgasser, utgjør en stor mulighet for framtidig tilpassing.
En plan for økt selvforsyning og bærekraft i norsk husdyrproduksjon kan bare gjennomføres dersom den får støtte og tilfredsstillende rammevilkår fra politiske myndigheter, fra næringsutøverne i jordbruket og fra norsk næringsliv. Et panel med sentrale deltakere vil bli utfordret til å ta stilling til de forslag som blir lagt fram på seminaret.
Påmelding til Vitenparken innen 3. oktober
Deltakeravgift inklusiv servering kr 200.
https://vitenparken.no/event/selvforsyning-i-norge-da-na-og-fremover/
_________________
Seminarprogram:
Vitenparken NMBU Campus Ås, torsdag 10. oktober 2019 kl. 13.30-21.30
13.30 | Mingling og enkel servering |
Møteleder: Dekan Kari Kolstad | |
14.00 | Åpning av seminaret ved dekan Kari Kolstad |
14.10 | Hvorfor dette seminaret? Innledning ved leder i Vitenparkens Venner Per Harald Grue |
14.20 | Norsk fôrforskning gjennom 100 år – En suksesshistorie? |
14.20 | - Professor Odd Magne Harstad og forsker Åshild T. Randby, NMBU |
15.00 | - Professor Birger Svihus, NMBU |
Pause | |
Møteleder: Instituttleder Elise Norberg | |
16.00 | Muligheter og begrensninger for en norsk husdyrproduksjon basert på norskprodusert fôr ved daglig leder i Agri Analyse og førsteamanuensis Chr. Anton Smedshaug, NMBU |
16.40 | Foods of Norway – muligheter for økt selvforsyning i husdyrproduksjonen fra nye og bærekraftige råvarer basert på norske ressurser ved professor og senterleder Margareth Øverland, NMBU |
17.20 | Er en økt selvforsyning i husdyrproduksjonen bærekraftig nasjonalt og internasjonalt? |
17.20 | - Spesialrådgiver Arne Bardalen, NIBIO |
17.35 | - Professor Odd Magne Harstad og forsker Laila Aass, NMBU |
18.00 | Markering av Odd Magne Harstad som går av med pensjon |
Pause med servering | |
19.00 | Fremtidsgården i et digitalt perspektiv – hvordan bidra til økt utnyttelse av norske fôrressurser ved R&D sjef i MIMIRO og professor ved NMBU, Harald Volden |
Paneldiskusjon | |
19.30: |
Statssekretær LMD Widar Skoga, leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes, stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen, leder i Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise, administrerende direktør Knut Røflo, Felleskjøpet Fôrutvikling, Chr. Anton Smedshaug og bonde Kristin Ianssen |
21.15 | Spørsmål og innlegg fra salen |
21.30 | Avslutning ved Per Harald Grue |