Bransjeseminar: Norsk mathvete – muligheter og utfordringer

Dato: 25. mars 2019
Sted: Vitenparken, Ås
Pris: kr 375,- inkl lunsj og kaffe

Meld deg på via Nofimas seminarside
Påmeldingsfrist 15. mars


Program

Registrering og kaffe: 9.30 – 10.00

Velkommen ved forsker og professor Anne Kjersti Uhlen

Et historisk tilbakeblikk på utviklingen av norsk mathvete

  • Landbrukspolitikken fra 1970 med mål om selvforsyning og satsing på norsk mathvete v/Leif Forsell, LMD
  • Utviklingen av nye norske hvetesorter for å forbedre kvaliteten v/Jon Arne Dieseth, Graminor AS 
  • Utviklingen av mel og melkvaliteter med økt innhold av norsk hvete v/Inge Sandven, Norgesmøllene
  • Fra tester i småskala til prøvebaking på industrielt nivå. Om oppbyggingen av forskningskompetanse på baking v/Ellen Færgestad Mosleth, Nofima
  • Utviklingen i baketeknologi – eksempler og smaksprøver av brød bakt i ulike tidsperioder v/Andre Løvås og Alf Nielsen, Nofima

Lunsj 11.30 – 12.15

Presentasjon av kunnskapen fra prosjektet Hvetekvalitet

  • Et oversiktsbilde ved Anne Kjersti Uhlen, Nofima/NMBU
  • Dyrkningsmiljøet betydning for glutenkvaliteten ved Ulrike Böcker, Nofima
  • Hvordan skjer oppbyggingen og nedbrytningen av glutenproteiner ved Shiori Koga, Nofima
  • Om sopp som bryter ned glutenproteiner ved Heidi Udnes Aamot, NIBIO
  • Liten sopp kan velte stort lass ved Ingerd Skow Hofgaard, NIBIO
  • Høy avling og kvalitet med riktig gjødslingsteknologi ved Krzysztof Kusnierek, NIBIO

Kaffepause 14.00 – 14.20

Norsk mathveteproduksjon – betydning, utfordringer og fremtidsperspektiver  

  • Norsk mathveteproduksjon mot 2030 ved Lars Fredrik Stuve, Norske Felleskjøp

Paneldebatt: Kan norsk mathveteproduksjon «brødfø» Norges befolkning i framtida? Hva trengs av kunnskap, samarbeid og tiltak i verdikjeden?

Ordstyrer: Ingvar Hage, NIBIO

Deltakere:

  • Lars Fredrik Stuve, Norske Felleskjøp
  • Einar Strand, NIBIO/NLR
  • Augon Helkås, Lantmannen Cerealia
  • Anette Moldestad, Orkla Foods

Innledning fra debattantene:

  • Einar Strand om potensialet for økte hveteavlinger
  • Augon Hellkås om forutsetninger for høy norskandel i mel
  • Anette Moldestad om behov og fremtidsperspektiver i bakeribransjen

Oppsummering og avslutning med noen ord om neste milepæl for kornforskningen ved Anne Kjersti Uhlen, Nofima/NMBU

Published 7. mars 2019 - 10:31 - Updated 7. mars 2019 - 10:35